Doi roboţi născuţi la Cluj cuceresc Internetul (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmuleţele cu MO, robotul burtos ruginit de la băutură şi camaradul său, F.O.C.A., au făcut deja peste un milion de vizionări pe internet. Primul filmuleţ cu MO şi F.O.C.A., numit simplu „Tatuaj“ şi lansat pe youtube în urmă cu două săptămâni, a ajuns până ieri la ora 13.00 la aproape 530.000 de vizionări.

Al doilea filmuleţ, „Vin“, lansat în urmă cu o săptămână, a ajuns la aproape 330.000 de vizionări, pentru ca al treilea, „Defect“, să adune deja peste 200.000 de vizionări în doar două zile. În spatele acestui serial, care a făcut mai multe vizionări zilnice decât orice alt produs autohton de gen, stă clujeanul Codin Sebastian Pop şi prietenii săi de la creativemonkeyz.com, un site care oferă gratuit lecţii şi elemente grafice.

Singur sub duş

Codin Sebastian Pop (25 de ani), Ramona Cordoş (22 de ani) şi Mihai Banea (24 de ani) au lansat creativemonkeyz.com în august 2010 pentru a oferi gratis celor interesaţi elemente grafice şi tutoriale de folosire a programelor de design şi grafică. La sfârşitul anului trecut cei trei s-au gândit să introducă lecţiile cu câte un filmuleţ amuzant, pentru a le face mai atractive. „Ideea de a folosi nişte personaje roboţi mi-a venit în timp ce eram la duş“, povesteşte Codin.  MO e apelativul pe care-l folosesc între ei prietenii din gaşca lor (se salută cu „ce fa’ mo?“), iar F.O.C.A. vine de peste tot şi de nicăieri. „Era pe vremuri un rapper clujean, Ais The Chef,  care cânta ceva de genul «Este Cluj-Napoca/ Îmi iubesc oraşul/ Cum iubeşte oceanul foca». Cred că aveam versurile astea în cap când i-am pus nume“, explică Codin, precizând că până la urmă Ramona a găsit o explicaţie mai „aplicată“ acronimului: Fabricat Original Cu Aluminiu. Povestea pilot spune că MO şi F.O.C.A. intră în dizgraţie la apariţia primilor roboţi de talie mare, fiind „uitaţi“ într-un depozit al Institutului Naţional de Robotică.

Ideea şi dialogurile pentru fiecare episod se stabilesc în urma unor brainstorming-uri de weekend (Mihai Banea locuieşte momentan la Sibiu, aşa că şedinţele se desfăşoară pe skype); animaţia se face într-o zi şi jumătate, iar pusul vocilor (care-i aparţin lui Codin) mai iau o zi de muncă.
Când primul filmuleţ a fost gata, era evident că ieşise prea bine ca să fie pus în deschiderea unui tutorial: „L-am pus pe facebook şi în doar câteva ore a fost share-uit de 16.000 de oameni“, spune Codin. Aşa că s-au gândit să facă mai multe episoade pe care să le urce pe youtube, ca să aducă şi de acolo vizitatori pe creativemonkeyz.com. În 3 februarie, când au lansat al treilea episod, serverul ce le găzduieşte site-ul s-a blocat, după ce a înregistrat un vârf de 35.000 de vizitatori.

Va urma

Viitorul se arată din ce în ce mai interesant pentru MO şi F.O.C.A., pentru că creativemonkeyz se gândesc să mai introducă nişte personaje în serial şi să mai lucreze la muzică.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite