Călăraşi: 25.000 de dolari a costat fabrica de brichete din paie de la Vlad Ţepeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instalaţia de producere brichete din deşeuri agricole a fost inaugurată ieri. De acest proiect, finanţat prin Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, va beneficia şi o şcoală din localitate ce va fi încălzită timp de un an cu brichete ecologice, locuitorii comunei şi mediul de afaceri.

Proiectul pilot reprezintă o modalitate de a utiliza resursele regenerabile, în acest caz, paiele, pentru obţinerea de energie termică fără costuri mari şi protejând mediul. În cadrul evenimentului ce a avut loc la Vlad Ţepeş, locuitorii comunei, reprezentanţii autorităţilor locale şi ceilalţi invitaţi, au avut ocazia să vadă cum funcţionează instalaţia de producere a brichetelor, dar să afle şi avantajele pe care le are folosirea acestui tip de combustibil.

Procesul de brichetare este un proces prin care se compactează paiele într-un produs cu o densitate mai mare faţă de materialul brut. Brichetele se pot utiliza în cazane de orice putere, de la încâlzirea caselor, sobelor tradiţionale, centralelor termoelectrice, boilelelor, şemineelor sau sobelor pentru gătit.

Avantaje

Pentru că judeţul nostru are o suprafaţă împădurită de circa 4%, semnificativ redusă comparativ cu alte judeţe, utilizarea brichetelor din paie nu numai că ar reduce simţitor consumul de masă lemnoasă, practic inexistentă, utilizat pentru încălzirea locuinţelor, însă s-ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Aceste brichete pot înlocui cu succes folosirea lemnelor pentru încălzire şi utilizarea unei resurse uriaşe existentă în zonă şi care este practic neexploatată în niciun fel. Investiţia în eficienţa energetică a comunei este un alt beneficiu obţinut în urma acestei investiţii“, declară coordonatorul proiectului, Roxana Damian.

Investiţie

Producătorul acestei instalaţii este român şi îşi desfăşoară activitatea la Botoşani „Comenzi pentru astfel de proiecte au fost primite de către furnizor din toată ţara, însă, la Călăraşi nu există momentan astfel de instalaţie de producere de brichete“, declară Roxana Damian, coordonatorul proiectului. 

Investiţia în această instalaţie este de 25.000 de dolari şi a fost finanţat prin „Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu“, în cadrul proiectului Fundaţiei TERRA Mileniul III „Utilizarea durabilă a biomasei în scopuri energetic“.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului„Adevărul de Seară Călăraşi“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite