Cine minte în cazul bebeluşilor arşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii şi martorii spun că asistenta a lipsit din salon o oră, dar ea susţine că era acolo când a izbuncnit focul. Părinţii micuţilor cred că responsabili pentru această tragedie sunt atât cei care ar fi trebuit să verifice aparatura şi instalaţiile electrice, cât şi cei cei care ar fi trebuit să supravegheze copiii.

Marius Iacob, procurorul care conduce echipa de criminalişti în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat ieri că „asistenta nu se afla în secţia nou-născuţilor cu certitudine şi nici prin preajmă pentru că a durat ceva până a apărut”.

Declaraţia acestuia este susţinută şi de reprezentanţii pompierilor. „Într-adevăr, secţia nu era sub supraveghere”, a  spus Anca Onofrei, ofiţer de presă al ISU Bucureşti.

Părinţii bebeluşilor, în special taţii care se aflau pe holuri pentru că soţiile lor născuseră de curând, spun că era o singură asistentă la 20 de copii şi că în momentul incendiului aceasta nu se afla în salon.

„Nu era nicio asistentă, focul ardea de mult în salonul copiilor şi până nu s-a simţit fumul nimeni nu a sesizat. Trebuia să fie tot timpul cineva cu copiii”, a spus un tătic revoltat al cărui copil se află în stare gravă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. 
„Nu era asistentă în salon, aparatura şi instalaţiile se pare că nu au fost verificate şi secţia nu era dotată cu senzori de incendiu. Cineva trebuie să fie vinovat pentru toate acestea”, a spus Şahim Mustafa, prietenul Mihaelei Damian şi al luiYlmaz Alriz, un cuplu care şi-a pierdut copilul în incendiul de luni.

Asistenta spune că era în salon

Asistenta care se afla pe tură în seara fatidică a povestit directoarei medicale a maternităţii, dr. Mirela Ranga, că se afla în salon şi a simţit miros de fum înainte de a avea loc explozia şi de a izbucni incendiul.

„După afirmaţiile ei în faţa mea, era acolo în cameră când i-a mirosit a foc şi a ieşit fum, şi a ieşit să ceară ajutor", a declarat Mirela Ranga pentru Mediafax.
Mai sunt zvonuri care spun că asistenta se afla într-adevăr în salon, dar când a ieşit să dea alerta, uşa s-a blocat în urma ei.
O altă cauză a acestei tragedii, lipsa detectoarelor de fum, a fost explicată tot de directoarea instituţiei: „Despre sistemul de alarmă şi senzori nu ştiu. Nouă nu ne-au spus nimic pompierii. Am auzit şi eu de senzorii de fum şi foc dar nu ştiam că este obligatoriu să îi ai. Asta e partea tehnică, ţine de întreţinerea spitalului, de tehnicienii noştri”, a mai spus Mirela Ranga.

Aerul condiţionat, pus de firma unui medic

Ultima piesă din puzzle-ul responsabilităţii pentru această tragedie este firma care a instalat sistemul de aer condiţionat şi care ar fi trebuit să verifice la anumite intervale de timp funcţionarea acestora.

Contractul a fost atribuit companiei Expert Serv Company S.R.L., care aparţine unui medic Mădălina Lidia Grigoroiu. La sediul firmei, care se află în Bucureşti, nu răspunde nimeni la telefoane.

Din CV-ul doctoriţei rezultă că aceasta este în prezent chirurg la Spitalul Foch, Surenes, din Franţa şi predă la Facultatea de Medicină din Versailles.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite