Patru întrebări la care putem să nu răspundem la recensământul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul/Recensământul populaţiei se încheie la 31 octombrie
Foto Adevărul/Recensământul populaţiei se încheie la 31 octombrie

96 de întrebări totalizează cele şase formulare adresate persoanelor la recensământ. Patru dintre ele care fac referire la aspectele etno-culturale şi pot fi refuzate în faţa recenzorilor, fără a atrage amenzi. Startul recensământului populaţiei se va da joi , 20 octombrie.

Datele solicitate de cei peste 2.000 de recenzori din Alba sunt obligatorii, iar cei cei care refuză să le furnizeze riscă să fie amendaţi cu până la  5.000 de lei. Regula are şi câteva exxcepţii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Statistică Alba, avem dreptul să refuzăm să răspundem la întrebările care fac referire la etnie, limba maternă, apartenenţa la religie şi la eventualele dizabilităţi pe care le avem. Pe formular întrebările la care putem refuza să răspundem sunt formulate astfel:

Cărei etnii consideră persoana că îi aparţine?
Care este limba maternă a persoanei?
Cărei religii consideră persoana că îi aparţine?
La aceste trei se adaugă o a patra referitoare la „posibilele dizabilităţi“

Formular pentru recensământul populaţiei

Operatorul de interviu se va prezenta în faţa fiecărei persoane cu acelaşi număr de chestionare. Timpul estimat de autorităţi pentru completarea cerinţelor este de până la 40 de minute.

În cazul în care niciun membru din familiile celor plecaţi în străinătate nu va fi de găsit, recenzorii pot cere datele de la primăria pe raza căreia şi-au avut ultimul domiciliu.„Aş vrea să subliniez un aspect de ordin legal. Recensământul are caracter obligatoriu pentru populaţie, nu este facultativ, fiecare dintre noi având obligaţia de a-l primi pe recenzor şi oferi informaţiile necesare completării formularului respectiv. Cei implicaţi în activitatea de recenzare se vor legitima şi vor fi uşor de identificat prin materiale specifice. În plus, ei au fost foarte bine instruiţi astfel încât să asigure un timp optim de completare a chestionarului de recensământ şi «un deranj» cât mai mic al cetăţenilor“, susţine prefectul Ştefan Bardan.

Citiţi toate detaliile despre recesământul populaţiei aici

Prefectura Alba a încheiat convenţii civile cu 2278 de persoane implicate în procesul de recenzare: recenzori, recenzori şefi, coordonatori sau şefi de circumscripţii. Programul de lucru zilnic al recenzorului este între orele 8.00 şi 20.00, pe toată durata de desfăşurare a recensământului, inclusiv sâmbăta şi duminica. Recenzorii vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi impozabili, adică aproximativ 500 de lei net pentru 15 zile de muncă. Recenzorii şef vor fi remuneraţi cu aceeaşi sumă 18 zile, iar coordonatorii 21 de zile.

Recensământul din perioada 20-31 octombrie este raportat în Alba la o populaţie de 372.000 de locuitori, respectiv 144.000 locuinţe.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite