Statele Unite: O treime din jucăriile de Crăciun conţin produse toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mici preferă să se distreze şi să primească jucării
Cei mici preferă să se distreze şi să primească jucării

O treime din jucăriile vândute în Statele Unite conţin produse toxice, potrivit concluziilor unei anchete realizate de un institut american al consumatorilor asupra mai multor sute de articole, şi dezvăluite miercuri, în plin sezon al cumpărăturilor pentru sărbătorile de Crăciun, relatează AFP.

Ecology Center, care publică ancheta pe site-ul său HealthyStuff.org, a testat aproape 700 de jucării şi a descoperit că 32 la sută conţineau metale grele sau produse chimice periculoase pentru sănătate, cum ar fi plumb, cadminiu, arsenic şi mercur.

Însă, centrul subliniază că, după valul de retrageri în 2007 în Statele Unite, din cauza plumbului descoperit la milioane de jucării importate deseori din China, proporţia de jucării care conţin acest metal nociv pentru sistemul nervos a scăzut puternic.

"Numărul de produse care conţin un nivel excesiv de plumb a scăzut cu două treimi începând din 2007", anunţă Ecology Center, subliniind însă că 18 la sută dintre jucăriile testate conţin în continuare o cantitate peste limita admisă de autorităţile federale (300 de particule pe miligram).

Printre aceste jucării figurează produse populare cum ar fi un kit de bicicletă pentru Barbie, poncho-uri pentru copii, de la marele distribuitor Wal-Mart, sau genţi de plastic cu imaginea păpuşii Dora.

Printre celelalte produse toxice, aproximativ 3,3 la sută din jucării, adică 22 din eşantion, au arătat un nivel de peste 100 de particule pe miligram de cadminiu, un metal care poate afecta rinichii şi ficatul. A fost descoperit şi arsenic în aceleaşi cantităţi, în 1,3 la sută din jucării.

Autorii anchetei sunt îngrijoraţi şi de proporţia de jucării (42 la sută) conţinând PVC, "forma de plastic cea mai nocivă care există pentru fabricarea sa, ciclul său de viaţă, aditivii care pot fi periculoşi pentru sănătatea umană".

Centrul, care a testat timp de trei ani aproximativ 4.000 de produse destinate copiilor, a constituit o bază de date disponibilă pe site-ul său.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite