SUA vinde arme Arabiei Saudite pentru a asigura locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii vor primi 60 de miliarde de dolari de la Arabia Saudită, într-o afacere de proporţii de vânzare de arme şi maşini de război.

Potrivit The Telegraph, aceasta este cea mai mare tranzacţie de armament făcută publică de guvernul Statelor Unite. Arabia Saudită a acceptat să plătească un avans de 30 de miliarde de dolari pentru avioane de vânătoare şi elicoptere.

Totodată, reprezentanţii celor două ţări iau în considerare şi o tranzacţie pentru forţele navale ale Arabiei Saudite, însă data la care va fi efectuată aceasta nu a fost făcută publică.

Potrivit sursei citate, banii obţinuţi de pe vânzarea avioanelor de vânătoare vor fi folosiţi pentru asigurarea locurilor de muncă din fabricile de armament din 44 de state americane. Aceşti bani vor proteja locurile de muncă pentru 77.000 de persoane.

În ciuda faptului că înţelegerea dintre cele două ţări reprezintă un mijloc de protecţie pentru slujbele câtorva zeci de mii de americani, tranzacţia ar putea stârni reacţii la nivel mondial din cauza militarizării puternice a Orientului Mijlociu.

Astfel, pentru a nu crea controverse, SUA a decis să nu ofere Arabiei Saudite sisteme de atac pentru distanţă mare care pot fi ataşate avioanelor F-15 contractate şi care pot fi folosite în ofensive atât pe uscat cât şi pe apă.

Surse din interiorul Pentagonului au declarat că SUA va vinde 84 de avioane F-15 noi, 70 de elicoptere Apache, 72 de elicoptere Black awk şi 36 de elicoptere Little Bird. Cele 262 de aparate de zbor reprezintă un sfert din actuala flotă aeriană a Statelor Unite ale Americii, potrivit sursei citate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite