Israel relaxează blocada impusă în Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că va slăbi blocada din Fâşia Gaza şi va permite trecerea tuturor bunurilor, cu excepţia armele şi a materialelor folosite la producerea acestora.

"Poziţia guvernului este că Israel ar trebui să deschidă toate punctele de trecere din Gaza, în conformitate cu acordul din 2005, privind circulaţia şi accesul", a declarat, pentru CNN, purtătorul de cuvânt al guvernului palestinian, Ghassan Khatib.

Un membru al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hanan Ashrawi, a declarat că această măsură vine pe fondul presunilor exercitate de comunitatea internaţională, dar, chiar şi aşa, nu sunt îndeplinite condiţiile minime pentru ca oamenii din Gaza să trăiască cu demnitate.

Ashrawi recunoaşte că acest pas reprezintă o îmbunătăţire a situaţiei din Gaza, dar că blocada ar trebui eliminată în totalitate, iar ocupaţia israeliană să ia sfârşit.

Reprezentantul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair, a declarat că această decizie ar trebui să schimbe radical schimbul de bunuri în zonă.

"Evident, există încă probleme pe care trebuie să le discutăm, dar salut această decizie. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu guvernul israelian, la partea de implementare", a spus Blair.

Casa Albă a salutat, de asemenea, această mişcare, despre care a spus că va îmbunătăţi condiţiile de trai ale palestinienilor din Gaza, în timp ce va preveni intrarea armelor în regiune.

"Vom colabora cu Israel, cu autoritatea Palestiniană şi cu alţi parteneri internaţionali, pentru a asigura implementarea noului acord, şi pentru a găsi noi modalităţi de a îmbunătăţi situaţia din Gaza. Ne referin aici la o mai mare libertate a comerţului între Gaza şi Cisiordania", se arată în comunicatul eliberat de Casa Albă.

Anunţul Israelului vine la trei săptămâni de la intervenţia echipelor de comando israeliene împotriva unui convoi umanitar, care voia să forţeze blocada din Fâşia Gaza. Nouă turci şi-au pierdut atunci viaţa, acţiunea Israelului fiind puternic criticată pe plan internaţional.

Blocada asupra Fâşiei Gaza a fost impusă de către Israel în iunie 2007, când Hamas a preluat, prin forţă, controlul asupra teritoriului palestinian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite