Japonia confirmă existenţa unor pacte "secrete" cu SUA din perioada "Războiului Rece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe japonez Katsuya Okada
Ministrul de Externe japonez Katsuya Okada

Katsuya Okada, ministrul japonez al Afacerilor Externe, a pus capăt unor decade în care Japonia a tot negat faptul că în perioada "Războiului Rece" au existat acorduri americano-nipone care permiteau Statelor Unite să introducă arme nucleare pe teritoriul Japoniei, scrie cotidianul american New York Times.

Documentele au fost descoperite în arhivele secrete ale SUA, precum şi din mărturia unor foşti diplomaţi americani şi japonezi, potrivit cotidianului citat.

Citiţi şi:

Preşedintele Traian Băsescu, în vizită în Japonia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Tokio nu poate preciza, însă, dacă astfel de arme au fost sau nu aduse în Japonia.

MAE nipon recunoaşte că prin acţiunile foştilor lideri ai ţării se încalcă cele trei principii non-nucleare ale Japoniei: a nu deţine, a nu produce şi a nu importa arme nucleare.

Okada a pus punct îndelungatei dispute privind cooperarea nipono-americană în domeniul apărării şi securităţii, recunoscând că între cele două ţări au existat acorduri secrete ce permiteau introducerea de arme nucleare americane pe teritoriul Japoniei, scrie New York Times.

SUA aveau dreptul să facă acest lucru fără o atenţionare prealabilă a guvernului nipon, conform acordurilor. În cazul unor situaţii extreme din peninsula coreeană, americanii aveau dreptul să se folosească de baze militare de pe teritoriul Japoniei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite