Preşedintele UE invită tări din afara Uniunii să facă eforturi contra încălzirii globale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy

Noul preşedinte stabil al UE, Herman Van Rompuy, a invitat marţi seară la Lisabona şi alte ţări să facă eforturi comparabile celor angajate de Uniunea Europeană în lupta conta încălzirii climatice, transmite AFP.

"Şi alte ţări trebuie să facă eforturi comparabile" celor ale Uniunii Europene "care are obiective foarte ambiţioase în materie de reducere de CO2", a declarat Van Rompuy într-o conferinţă de presă cu primul ministru portughez Jose Socrates.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au căzut de acord săptămâna trecută la Bruxelles, pentru ţările sărace, asupra unui program de ajutor rapid în legătură cu climatul de 7,2 miliarde de euro pe trei ani şi au reafirmat oferta lor condiţionată de o reducere de 30 la sută a emisiilor lor de gaz cu efect de seră până în 2020, contra a 20 la sută în prezent.

"Noi am fost foarte generoşi mai ales asupra planului financiar la adresa unor ţări mai puţin dezvoltate", a subliniat Van Rompuy la Lisabona după ce s-a întâlnit, în timpul zilei la Madrid, cu şeful guvernului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, a cărui ţară va prelua preşedinţia rotativă a UE în primul semestru 2010.

Negocierile care continuă la Copenhaga asupra climatului sunt ameninţate de un eşec posibil în faţa amploarei de dificultăţi de rezolvat înaintea summitului şefilor de stat şi de guvern vineri. Ţările bogate şi în curs de dezvoltare se împiedică mai ales de modalităţile de reducere a emisiilor de gaz cu efect de seră.

Primul preşedinte al UE, care a început un turneu în capitale europene, a indicat de asemenea că economia ar urma să fie cealaltă mare prioritate a UE în următoarele luni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite