Vălul islamic, dat afară din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Belgia sunt pe punctul de a adopta legi drastice care interzic purtarea veşmântului tradiţional feminin musulman, burqa. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy susţine că vălurile sunt „o ofensă adusă demnităţii femeii“. Danemarca, la rândul său, consideră că acestea nu-şi au locul în societate.

Printr-un proiect de lege care va fi discutat de Adunarea naţională la începutul lunii mai, Franţa va interzice purtarea veşmântului islamic (ce le acoperă pe femeile musulmane din cap până în picioare) în spaţiile publice.

Citiţi şi:

Omul care vede în Turcia un nou imperiu
VIDEO Prinţesele care schimbă lumea islamică

Conceptul de „spaţiu public" este mai vast decât cel de „loc public", a precizat ieri Luc Chatel, purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

Practic, Franţa vrea să „alunge" vălurile burqa nu doar din instituţii publice (şcoli, spitale, transport în comun), dar şi din locuri expuse publicului, cum ar fi pieţe, bănci, localuri şi chiar birouri. Prudent, Chatel a mai precizat că „totul trebuie făcut în aşa mod încât nimeni să nu se simtă stigmatizat din cauza convingerilor sale religioase".

Potrivit estimărilor Ministerului de Interne de la Paris, vizate de lege se vor simţi cel mult 2.000 de femei musulmane care trăiesc pe teritoriul francez şi care poartă controversatul veşmânt. Dar problema acestuia merge dincolo de cifre. Interzicerea lui are o valoare emblematică şi poate avea conexiuni cu unele fenomene mai profunde şi delicate, cum ar fi poligamia ori proliferarea curentelor islamice pe teritorii ale unor ţări aparţinând Uniunea Europeană, apreciază unii
comentatori.

Pe de altă parte, demisia neaşteptată de ieri a guvernul belgian condus de Yves Leterme a amânat, pentru scurt timp, votul pe care deputaţii urmau să-l dea pentru adoptarea legii ce interzice, şi în Belgia, purtarea vălului islamic integral.

Discuţii la Bruxelles

„A recunoaşte o persoană pe stradă este esenţial pentru menţinerea ordinii publice. Apoi, este şi o chestiune de demnitate umană. Vălul integral o transformă pe o femeie într-o închisoare ambulantă", a explicat deputatul Daniel Bacqueline. Dacă legea va fi adoptată, nerespectarea ei va presupune, în primă fază, o amendă de circa 127 de euro, apoi o pedeapsă de şapte zile de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite