Moldovenii nu scapă de anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de la Veneţia şi ambasadorul american au dat peste cap planurile liderilor proocidentali de la Chişinău. Premierul Vlad Filat a declarat că un nou scrutin anticipat este inevitabil, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind modificarea Constituţiei.

Comisia pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei a trimis, la începutul acestei săptămâni, o scrisoare politicienilor moldoveni în care le recomandă să simplifice, prin votul Parlamentului, procedura de alegere a şefului statului. Experţii europeni cred însă că este necesar un nou scrutin parlamentar în acest an.

Recomandarea Comisiei de la Veneţia a pus pe i-a pus pe jar pe liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE).

Şeful Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a susţinut că formaţiunea pe care o conduce va renunţa la ideea reformei constituţionale dacă această opţiune nu va întruni sprijinul partenerilor externi ai Republicii Moldova: „Atunci când punctul de vedere al partenerilor noştri de dezvoltare va fi unul negativ noi vom căuta alte soluţii. Eu nu văd niciun haz să modifici Constituţia şi să nu ai sprijinul necesar din partea comunităţii europene". Dacă până mai ieri Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PL), era sigur că nu vor avea loc alegeri anticipate, acum, acesta a lăsat să se înţeleagă că subiectul este discutabil.

Citiţi şi:

Mihai Ghimpu: "Dacă rămâne în vigoare Constituţia actuală, eu dizolv parlamentul"

VIDEO Republica Moldova: Oxana Radu, tânăra maltratată la evenimentele din aprilie 2009, îşi face dreptate

Mihai Ghimpu: "Este important ca în Constituţie să nu fie prevăzută limba inventată de URSS"

„Să vedem ce va fi, aşteptaţi un pic", a declarat Ghimpu, citat de Unimedia.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova l-a taxat şi pe colegul său de alianţă, pe premierul Filat, susţinând că declaraţiile acestuia nu reprezintă decât o afirmaţie „scrisă cu peniţa, dar fără cerneală. Totul se va decide în Parlament cu votul deputaţilor", a conchis Ghimpu.

Presiuni şi din partea SUA

După ce liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis să nu ţină cont de sugestiile Comisiei de la Veneţia, ambasadorul SUA la Chişinău a avertizat că puterea trebuie să respecte actuala Constituţie şi să organizeze alegeri anticipate, dacă mai doreşte sprijinul american. „Ca să aibă în continuare sprijinul nostru moral, (AIE) trebuie să respecte supremaţia legii şi ar trebui să întreprindă orice acţiune care este în conformitate cu Constituţia şi legislaţia Republicii Moldova", a declarat ambasadorul american la Chişinău, Asif J. Chaudhry, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Fisuri în Alianţă

Pentru ca acţiunile puterii să aibă legitimitate este important ca înţelegerea finală în privinţa modificării constituţiei „să fie acceptabilă şi pentru experţii internaţionali, inclusiv pentru cei ai Comisiei de la Veneţia".

Fisurarea Aliantei devine vizibilă mai ales în cadrul Executivului, unde devin frecvente ciocnirile dintre reprezentanţii celor patru partide, fără vreo implicare sau înscenare din partea comuniştilor. Diminuarea pericolului „comunist", alături de intensificarea luptei pentru putere, resurse administrative şi alte privilegii, tind să exteriorizeze vulnerabilităţile persistente în relaţiile din interiorul taberei liberal-democrate. Problema referendumului constituţional, prin evitarea anticipatelor, considerată iniţial argumentul forte al Alianţei devine în cele din urmă rolul „călcâiului lui Ahile".

Primul ce pare să se desprindă este PLDM, care tinde să se distanţeze de poziţia comună a Alianţei, scrie comentatorul politic Denis Cenuşă pe blogul său. Dacă ideea anticipatelor nu sperie PLDM-ul lui Vlad Filat şi PD-ul lui Marian Lupu, deoarece protivit sondajelor pentru uz intern din ultima vreme, sunt într-un trend ascendent, nu acelaşi lucru se poate spune despre Partidul Liberal al lui Ghimpu.

Liberalii au avut de pierdut de pe urma măsurilor nepopulare luate în această iarnă de primarul Chişinăului, cum ar fi ridicarea subvenţiilor pentru transportul în comun. Chiar şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, declara pentru Hotnews.ro că destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană se va produce dacă vor avea loc alegeri anticipate. Preşedintele Parlamentului susţine că scăderea PL în sondaje este cauzată de românismul declarat al partidului.

Liderul liberal este conştient că există riscul ca partidele Alianţei să piardă voturi în alegeri, din cauza unor măsuri nepopulare pe care arcul guvernamental trebuie să le ia dacă vrea să ducă la bun sfârşit reformele asumate. Din această cauză, el nu este de acord cu anticipatele.

image

După ultimele alegeri, la Chişinău au avut loc proteste

Comuniştii vor revanşa

Analişti politici citaţi de Deutsche Welle spun că, indiferent pe ce cale se va merge în depăşirea crizei constituţionale, Republica Moldova este ameninţată de revanşa comunismului. În cazul alegerilor parlamentare anticipate, comuniştii pot reveni la putere pe fondul dezamăgirii populaţiei care a aşteptat miracole de la noua guvernare. Miracole care încă nu s-au produs. Pe de altă parte, un eventual eşec al referendumului pentru adoptarea unei noi constituţii va avantaja opoziţia comunistă la alegerile anticipate.

Experţi ruşi, despre unirea cu România

„Nu încape nicio îndoială că Republica Moldova este o ţară europeană şi nimeni nu poate avea nimic împotriva integrării europene a acestei ţări. Dacă cetăţenii României şi Republicii Moldova vor dori vreodată să se unească, marile puteri nu se vor putea împotrivi", a declarat Vladimir Bruter, expert al Institutului Internaţional pentru cercetări umanitare şi politice în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune rus MIR, citat de Unimedia.

La rândul său, Alexandr Ruseţkii, directorul Institutului Securităţii Regionale Caucaziene, a subliniat că în „Republica Moldova şi România au loc procese diferite de dezvoltare" şi există „puternice legături economice". „E firesc că moldovenii obţin cetăţenia română ca să poată trăi civilizat. Şi ruşii îşi trimit copiii să înveţe la Oxford", a exemplificat Ruseţkii.

Riscuri

Criza politică ar putea alunga investitorii, amâna tranşele FMI şi reduce creditarea, spun analiştii economici. Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, declara pentru Publika TV că „afacerile preferă stabilitatea".

Părerea specialistului
Dan Dungaciu, analist politic

Revoluţia de la Chişinău nu trebuie să eşueze precum revoluţia oranj

Mărul discordiei pare să fie răspunsul Comisiei de la Veneţia către Curtea Constituţională referitor la interpretarea articolelor 78,5 şi 85.3 din Constituţia în vigoare: „Amicus curiae brief for the Constitutional Court of Moldova on the interpretation of articles 78.5 and 85.3 of the Constitution of Moldova". Trecem peste faptul că titlul ignoră inexplicabil denumirea oficială a statului - corect ar fi fost „Republic of Moldova", iar eroarea este prezentă de 19 ori în textul Comisiei!

Chestiunea de fond este însă alta. În esenţă, experţii răspund la trei întrebări tehnice, concluzionând următoarele: „În lumina circumstanţelor din Moldova, o reformă constituţională este necesară pentru a se evita pe viitor blocajele politice. Disoluţiile frecvente ale Parlamentului care se succed unele după altele la intervale scurte de numai câteva luni creează obstacole pentru negocierile politice necesare în vederea unei reforme constituţionale de succes". În plus, Comisia accentuează că schimbările „trebuie să urmeze procedurile stabilite de Constituţia în uz".

Comisia a răspuns, aşa cum face de fiecare dată, doar la ce a fost întrebată. Astfel că cine declară ritos că experţii Comisiei „ar argumenta că nu este cazul de a adopta o nouă constituţie în Republica Moldova" fie nu a citit textul Comisiei, fie îl forţează abuziv.

În ciuda faptului că iniţial se deciseseră pentru referendum constituţional, liderii AIE apar acum pe poziţii nesincronizate: Ghimpu merge, consecvent, pe referendum, Filat pe alegeri anticipate, Lupu ezită. Oricum, schimbările de picior ale AIE nu îi fac deloc bine. AIE s-a născut în momentele în care, superb şi obstinat, a refuzat ispita de a da „votul de aur" pentru candidatul comunist la funcţia de preşedinte al republicii. Astăzi, este într-un moment de cotitură.

Turnesolul referendumului constituţional şi poziţionările diferite ale liderilor politici dezvăluie lucruri pe care, acum 9 luni de zile, nu ne aşteptam să le vedem. Şi nu poţi să nu observi că exact după 9 luni a început şi sfârşitul Revoluţiei Oranj de la Kiev. Un „model" care trebuie evitat cu orice preţ.

România trebuie să intervină, prin pârghiile pe care le are, inclusiv financiare, ca revoluţia tinerilor din 7 aprilie să nu eşueze precum cea ucraineană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite