Premierul Gordon Brown şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brown a demisionat de la conducerea Partidului Laburist, implicit el nu va mai fi premier. Brown a sugerat că liderul Conservatorilor, David Cameron ar trebui să-i ia locul. El şi-a anunţat retragerea după ce negocierile între laburişti şi liberal-democraţi au eşuat.

Demisia lui Gordon Brown a fost forţată de Nick Clegg, liderul liberal-democrat, care nu dorea să negocieze formarea unei coaliţii de guvernare cu laburiştii, atât timp cât aceştia sunt conduşi de Gordon Brown. Clegg se teme să sprijine un premier nepopular, respins de majoritatea alegătorilor la alegerile de săptămâna trecută. Conservatorii, conduşi de David Cameron, au obţinut cel mai mare număr de voturi (306), fiind urmaţi de laburişti (258) şi de liberal-democraţi (57).

Cum nicio formaţiune nu a reuşit să obţină majoritatea în Parlament, ultimele zile au fost marcate de negocieri intense în vederea unei coaliţii.

Iniţial, Brown a spus că vrea să rămână premier până cel târziu în toamnă, când reuşeşte să formeze o alianţă cu liberal-democraţii şi să înceapă anumite reforme. „Nu doresc să rămân în funcţie mai mult decât e nevoie pentru a asigura drumul către creşterea economică şi către reforma politică asupra căreia am căzut de acord", a spus el.

Jocul dublu al lui Clegg

Iniţial, Nick Clegg a dat de înţeles că înclină către o alianţă cu Partidul Conservator, dar ulterior a purtat discuţii serioase şi cu laburiştii. Ofertele au curs ca la licitaţie, din ambele părţi.

Conservatorii, al căror program politic este complet diferit de al laburiştilor, au făcut concesii, pentru a netezi calea lui Cameron către funcţia de premier. După trei zile de negocieri şi declaraţii încurajatoare, discuţiile par a fi în faza finală.

Clegg a fost criticat de ambele părţi. Fostul ministru laburist David Blunkett a spus că se comportă „ca o curvă" iar unii conservatori au descris comportamentul său drept „sordid". Nu îndeajuns de sordid să-l împiedice pe David Cameron să aibă o întrevedere de peste o oră cu Nick Clegg, relatează jurnaliştii de la Sky News.

Lovitură de teatru

Anunţul privind demisia, despre care Nick Clegg fusese deja informat, a fost un şoc pentru David Cameron. „De-a lungul carierei sale de ministru de Finanţe şi apoi de premier, nimic nu i-a plăcut mai mult lui Brown decât să-i ia prin surprindere pe conservatori. Feţele siderate ale acestora la aflarea veştii sugerează că i-a reuşit şi această ultimă surpriză", scrie „The Times".

Cameron are mai mulţi parlamentari decât oricare alt partid, dar nu poate deveni premier atâta vreme cât Brown rămâne în funcţie şi negociază.

Gestul lui Brown i-a panicat atât de tare pe conservatori, încât aceştia au venit pe loc cu o contraofertă către liberal-democraţi: un referendum privind schimbarea sistemului de vot. Este cea mai mare concesie a conservatorilor, care s-au opus vehement acestei măsuri.

O coaliţie între laburişti şi liberal-democraţi ar fi instabilă, deoarece ar avea nevoie şi de susţinerea altor partide mai mici. Analiştii consideră că un asemenea guvern ar putea cădea înainte de sfârşitul anului, iar ambele partide ar putea fi taxate în cadrul alegerilor care vor urma.

image

David şi Ed Miliband

Fraţii Miliband intră în lupta pentru putere

David Miliband, ministrul britanic de Externe şi fratele său, Ed Miliband, ministrul Energiei şi schimbărilor de climă, ar putea candida unul împotriva celuilalt pentru conducerea Partidului Laburist, scrie presa britanică. David (44 de ani), absolvent al Universităţii Oxford şi parlamentar din 2001, este considerat de mulţi parlamentari laburişti drept cel mai probabil succesor al lui Gordon Brown.

În acelaşi timp, persoane apropiate lui Ed (40 de ani) au declarat că acesta se gândeşte serios să se lanseze în luptă. Laburiştii respectă deocamdată îndemnul lui Gordon Brown de a nu-şi anunţa, pentru moment, candidaturile.

Cel care va câştiga şefia laburiştilor va deveni automat şi premier, fără alegeri, în cazul în care partidul rămâne la putere. Alţi posibili candidaţi sunt Ed Balls (43 de ani) - ministrul Educaţiei şi un politician loial lui Gordon Brown, Alan Johnson (60 de ani) - ministrul de Interne şi cancelarul Alistair Darling (57 de ani).

Harriet Harman, vicepreşedinta Partidului Laburist şi preşedinta Camerei Comunelor, a spus deja că nu va participa.

Cum sunt aleşi liderii laburişti

Liderii laburişti sunt votaţi de un colegiu electoral alcătuit din parlamentari ai partidului, membri de partid şi membri ai sindicatelor afiliate. În total, vor fi 3,2 milioane de alegători. Laburiştii vor finaliza programul alegerilor în această lună. Fiecare candidat trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 33 de parlamentari laburişti din actuala legislatură.

Tragedia lui Gordon Brown

Gordon Brown a fost, alături de fostul premier, Tony Blair, arhitectul „Noului Proiect" al Laburiştilor, pe baza căruia aceştia au câştigat puterea în 1997 şi au păstrat-o timp de 13 ani. Susţinătorii lui Brown cred că tragedia acestuia constă în faptul că a venit la putere prea târziu, când entuziasmul public pentru partid se erodase, mai ales din cauza războiului din Irak. După trei victorii obţinute în alegeri de Blair, a fost greu pentru Brown să o obţină pe a patra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite