China, acuzată că a abuzat de un fond global creat pentru a lupta împotriva SIDA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara este a patra beneficiară a fondului, în ciuda faptului că a devenit a doua mare economie a lumii.

Un fost oficial de la Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, a dezvăluit faptul că China a primit de trei ori mai multe fonduri în comparaţie cu Africa de Sud, una dintre ţările cele mai afectate.

Ca membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, contribuţiile Chinei au rămas cu mult în urma rivalelor sale. Acesta a adus contribuţii de 16 milioane dolari (10 milioane de lire sterline) la fond, dar a primit 1 miliard dolari. Statele Unite au promis 6.5 miliarde dolari şi Marea Britanie a dat 2.2 miliarde dolari.

"China a urmărit agresiv subvenţiile Fondului Global şi a continuat să câştige sume importante în fiecare an. Fiecare subvenţie câştigată de China, reduce fondul rămas pentru celelalte ţări.

"China a câştigat granturi pentru malarie în valoare totală de 149 milioane dolari, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate doar 38 de decese din acest motiv. A obţinut mai mulţi bani decât Republica Democrată Congo, unde au fost înregistrate 25.000 de decese din cauza malariei, în aceeaşi perioadă", a declarat Jack Chow, Directorul general adjunct al Fondului.

"1 miliard dolari acordate in China ar fi putut fi utilizate de către ţările cele mai sărace pentru a distribui 67 milioane plase anti-malarie pat, 4,5 milioane de tratamente curative tuberculoză sau aproape două milioane de cursuri de terapie anti-retrovirale pentru bolnavii de SIDA - echivalente către toţi cei care trăiesc cu bolii în Kenya. "

China a putut obţine banii pentru că populaţia sa enormă înseamnă că venitul pe cap de locuitor, criteriul principal în acordarea de subvenţii, rămâne la nivelul unor ţări precum Bolivia şi Camerun, conform Daily Telegraph.

Chow a spus Fondul a fost înfiinţat în urmă cu opt ani pentru a lupta împotriva a trei boli mortale din lume. "Ne-am imaginat că cea mai mare parte a banilor va ajunge în locuri precum Lesotho, Haiti şi Uganda, acolo unde aceste boli au atins niveluri de criză", a spus el.

În schimb, China a câştigat mai multe ajutoare decât 29 de ţări africane. Numai India, Etiopia şi Tanzania au primit mai mult decât China.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite