Vocea Rusiei: USL virează spre Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a apreciat eforturile companiei ruse TMK, care deţine fabrica de ţevi din Slatina, şi s-a arătat dispus să sprijine viitoarele investiţii ale companiilor ruseşti în economia românească. Victor Ponta, a fost prezent, sâmbătă, la aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea fabricii TMK-Artrom, alături de ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, şi de alţi oficiali români.

„Vreau să mulţumesc companiei TMK pentru încrederea pe care a avut-o şi o are în România, pentru investiţiile făcute, dar cel mai mult vreau să mulţumesc pentru cele 2.000 de familii care ştiu că au unde să lucreze în viitor şi acesta cred că este cel mai bun lucru pe care cineva poate să îl facă României. Şi am vrut să spun de la început că acea companie din Rusia, din Franţa, din Marea Britanie, care vine şi are încredere în ţara noastră, care investeşte bani, care creează locuri de muncă şi care plăteşte, bineînţeles, taxe la stat, este un prieten al României,iar obligaţia mea, ca şef de Guvern, este să mulţumesc pentru acest sprijin, să încurajez investiţiile în viitor şi să mă angajez că din punct de vedere legislativ şi din punctul de vedere al măsurilor administrative, întotdeauna asemenea investitori vor avea sprijinul Guvernului pe care îl conduc", a spus Premierul Ponta citat de postul de radio Vocea Rusiei."

Norica Nicolai, membru al PNL şi deputat în Parlamentul European, a declarat că „performanţa capitalului rus în România este vizibilă", susţinând astfel punctul de vedere exprimat de Victor Ponta.

Prezenţa şi discursul unui marcant reprezentant al PNL poate fi interpretată ca un semn al faptului că deschiderea spre investiţiile din Rusia este o poziţie comună a partidelor din cadrul USL, notează aceeaşi sursă

Blănculescu: e momentul să o virăm şi către Est

Secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri Ionel Blănculescu, nefiind constrâns de cutumele specifice discursurilor oamenilor politici, a dat o recomandare clară şi directă:

„Trebuie să înţelegeţi că a o vira numai spre Vest nu este direcţia întocmai de folosit pentru România. Cred că e momentul să o mai virăm şi către Est, către Rusia, China, către alte state care au fost prietene", a subliniat Blănculescu preluat de Vocea Rusiei.

În acest context, notează postul de radio guvernamental rusesc, devine foarte semnificativă declaraţia făcută de premierul Victor Ponta referitoare la privatizarea Oltchim:

„O spun aici într-un moment destul de special. Mi-aş fi dorit, domnule ambasador, ca şi la Oltchim să fi avut un mare investitor din Rusia. Nu s-a putut de data aceasta, mă gândesc în primul rând, aşa cum mă gândesc şi aici, la Slatina, la siguranţa locurilor de muncă, pentru cei de acolo, şi la semnalul pozitiv pentru economia României, care are nevoie de semnale pozitive, şi mai puţin de spectacole mediatice care nu ţin nici de foame, nici de frig, şi nici nu ne-ajută să mergem mai departe. Ne dorim, la fel ca şi dumneavoastră, trei lucruri de la TMK Artrom: salarii pentru angajaţi, profit pentru dumneavoastră şi taxe la bugetul statului."

Conform estimărilor avansate de Ionel Blănculescu, investiţiile necesare pentru a readuce Oltchim pe profit se ridică la peste 1,2 miliarde de euro.

Cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni este doar primul pas, principalele cheltuieli fiind aferente retehnologizării, plăţii datoriilor acumulate şi asigurării accesului la Arpechim.

Există foarte puţine companii capabile de asemenea investiţii masive şi rămâne de văzut dacă ofertantul care a câştigat licitaţia dispune de acces la resurse financiare adecvate.

Indiferent de modul în care se va finaliza procesul de privatizare a Oltchim, faptul că guvernul lui Victor Ponta este deschis spre investiţiile din Rusia este un semnal foarte pozitiv, conchide Vocea Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite