Noul ambasador al Franţei în România, pentru RFI: Cooperarea economică e prioritară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu pentru RFI România, noul ambasador al Franţei la Bucureşti, spune că prioritatea mandatului său va fi cooperarea economică. Philippe Gustin vrea să dezvolte relaţiile economice franco-române pe trei paliere: agricultură, energie, sănătate publică.

„Avem şansa de a avea aici în România aproape toate marile companii franceze. Aceste companii au rămas aici în ciuda crizei, dimpotrivă şi-au continuat investiţiile şi generează plus-valoare, dezvoltare şi locuri de muncă în România şi nu pot decât să mă bucur pentru aceste lucruri", a declarat diplomatul pentru RFI.

Ambasadorul susţine că Franţa poate ajuta România să ajungă la independenţa energetică pe care şi-o doreşte: „Indiferent ce noutăţi vor apărea - şi aici mă refer la descoperirea de zăcăminte de gaz în Marea Neagră, la dezbaterile legate de gazele de şist, la întrebările referitoare la energia nucleară - există o adevărată voinţă în România, cu privire la independenţa sa energetică. În acest domeniu, cum ştiţi, marile companii franceze de profil sunt prezente şi pot participa la obţinerea independenţei energetice a României".

Ambasadorul, aflat pentru prima dată în România, spune că realitatea pe care a găsit-o nu este atât de neagră faţă de ce a citit despre România. „Acum sunt pus în faţa unei adevărate provocări, care constă în punerea împreună a cunoştintelor deja acumulate în bibliotecă şi celor pe care le voi găsi pe teren, în realitate. Şi vreau să repet că această realitate este pozitivă şi depăşeşte din acest punct de vedere ceea ce am găsit scris".

Philippe Gustin (52 de ani) a fost director de cabinet al Ministrului Educaţiei, dar şi consilier al cabinetului ministrului Economiei, finanţelor şi muncii. Este un cunoscător al Europei Centrale şi are un doctorat în istorie socială. Este absolvent al Şcolii Naţionale de administraţie (ENA).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite