China îşi vede de drumul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China trece graţios peste criza ce a lovit aproape pe toată lumea.

China trece graţios peste criza ce a lovit aproape pe toată lumea, obligându-i pe economişti şi analişti să analizeze modelul chinez. Expertul american Joshua Cooper Ramo consideră că modelul chinez are trei coordonate principale.

În primul rând, o voinţă nestrămutată de a inova şi experimenta. În al doilea rând, Beijingul îşi apără cu orice mijloace propriile interese şi graniţele şi, nu în ultimul rând, o conştientizare tot mai ridicată a puterii sale la nivel global. Zhang Yu, profesor universitar de economie, apreciază că modelul chinez reprezintă politicile adoptate de Beijing în ultimele trei decenii, politici ce includ reformele economice, dezvoltarea, deschiderea spre lume şi socialismul de tip chinez.

China a lansat aceste reforme în 1978 şi de atunci nu şi-a trădat ţelul de a merge pe un drum al ei şi numai al ei. Urmând acest crez, China s-a transformat dintr-o societate închisă ­într-una deschisă, preluând caracteristici ale economiei de piaţă. În ultimii 30 de ani, economia a crescut cu 10 procente anual. Prin urmare, în 2008 a devansat Germania, devenind a treia economie a lumii. Anul trecut a detronat aceeaşi Germanie din postura de cel mai mare exportator mondial. În tot acest timp, 50 de milioane de ţărani au devenit orăşeni. Alţi 120 de milioane de oameni încearcă să fie şi ţărani, şi orăşeni. Iar aceste fenomene au loc fără mari turbulenţe.

Zhao Qizheng, membru al Partidului Comunist, spune că ţara sa nu s-a gândit nicioadată că poate fi un model pentru cineva. Chiar dacă a trecut cu bine peste criză, recentele evenimente au arătat că Beijingul trebuie să facă o serie de restructurări pentru ca dezvoltarea economiei să se bazeze mai mult pe cererea internă. Motiv pentru care premierul Wen Jiabao consideră că 2010 va fi un an „crucial şi complicat". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite