Pensiile private au adus de la lansare un câştig mediu de 17,7% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La sistemul de pensii private obligatorii contribuie peste cinci milioane de salariaţi
La sistemul de pensii private obligatorii contribuie peste cinci milioane de salariaţi

Randamentul fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), calculat ca medie ponderată anualizată de la lansare - în luna mai din 2008 - şi până la finele lunii martie, a ajuns la 17,7%, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În primul trimestru din 2009, fondurile de pensii private obligatorii, la care contribuie peste cinci milioane de români, au înregistrat un randament mediu de 9,5%. Căştigurile tuturor fondurilor de pensii private au depăşit rata inflaţiei şi dobânzile bancare medii oferite pentru depozitele populaţiei (9,39% pe an în ianuarie, în scădere). În cursul anului 2009, dobânda bancară medie pentru depozitele în lei ale populaţiei a fost de 12,5%.

Performanţele diferă în funcţie de profilul de risc asumat şi de structura investiţiilor din portofoliile fondurilor. Câştigul mediu din ultimul an (martie 2009 - martie 2010) înregistrat de Pilonul II se ridică la 24,2%.

"Fondurile de pensii private au mai marcat un trimestru de creştere puternică, valorificând oportunităţile de piaţă în beneficiul celor peste cinci milioane de contributori la sistem. Rezultatele investiţionale deosebite au venit din echilibrul reuşit de administratori în alocarea activelor între acţiuni şi obligaţiuni, în condiţiile în care ambele clase au performat foarte bine în perioada analizată", a explicat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.

Cele mai bune performanţe au fost întrgistrate de fondul cu profil de risc ridicat "Aripi" (randament mediu în ultimul an, de 26,6%), administrat de Generali, de "ING" (25,5%), administrat de ING, şi de "AZT Viitorul Tău" (23,5%), administrat de Allianz-Ţiriac.

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), la care contribuie peste 193.000 de participanţi, au înregistrat o performanţă investiţională medie de 9,1% pe primul trimestru din 2010 şi de 23% în ultimul an. Căştigul mediu anual de la lansare - în mai 2007 - şi pâna în prezent al tuturor fondurilor de pensii facultative este de 10,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite