Cum îţi măreşti sufrageria de la bloc?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simplitatea, eleganţa, lejeritatea şi confortul sunt trăsăturile livingului ideal
Simplitatea, eleganţa, lejeritatea şi confortul sunt trăsăturile livingului ideal

Camera de zi cu bucătăria deschisă este una dintre  soluţiile tot mai preferate de români. Apartamentele situate în blocurile „comuniste“ au de cele mai multe ori un aspect interior tern şi înghesuit. Acesta poate fi schimbat dacă apelaţi la câteva trucuri de amenajare.

Livingul este considerat punctul central al oricărei case, locul unde se primesc oaspeţii şi unde se petrece cel mai mult timp de relaxare.

Un stil minimalist, cu o mobilă care să nu încarce camera, o serie de accesorii sau culorile pastelate, sunt cei mai importanţi factori atunci când vrem ca livingul nostru să fie unul frumos şi comod. În cazul unei case pe pământ, livingul are încă de la proiectarea casei parte de cei mai mulţi metri pătraţi.

În cazul unui apartament clasic însă, cu două sau trei camere, poate fi mai dificil de amenajat un living într-un stil aparte dacă nu există suficient spaţiu. Dificil nu înseamnă însă şi imposibil!

„Bineînţeles că totul depinde şi de compartimentarea existentă a apartamentului, de flexibilitatea acestuia din punct de vedere al structurii de rezistenţă, al iluminatului şi nu numai", declară Ina Cocioba, arhitect în cadrul firmei de profil City Project.

Debaraua cade prima

Prin analizarea tuturor acestor criterii se poate hotarî dacă este sau nu oportună o intervenţie la nivelul formei sufrageriei. „Dacă nu există această posibilitate, se va recurge numai la intervenţii stilistice şi artificii tehnice şi de design, care să confere senzaţia de spaţialitate dorită", explică Cocioba.

Cea mai la îndemână soluţie este renunţarea la spaţiile de depozitare precum debaralele. „Trebuie însă să verificăm înainte de a recurge la această variantă, dacă avem suficiente spaţii de depozitare în apartament, deoarece lipsa acestora poate sufoca orice intenţie de design sau de a mări o cameră", detaliază arhitectul.

În cazul în care configuraţia o permite, se poate utiliza orice spaţiu suplimentar pentru o cameră de zi perfectă. „Alegerea unui stil de bucătărie deschisă ajută la mărirea vizuală a camerei şi putem alege această variantă în funcţie de modul de viaţă", susţine Ina Cocioba.

Spaţiul de luat masa poate fi integrat în living

Spaţiul de luat masa poate fie integrat în living

Pentru a vedea dacă stilul dumneavoastră de viaţă este potrivit unei bucătării deschise, puteţi face un simplu test. Puneţi-vă următoarea întrebare: folosiţi mai des cuptorul cu microunde decât cafetiera? În cazul în care folosiţi bucătăria pentru a găti, în mod clar varianta deschiderii spre living nu este una  recomandată. Nu disperaţi, soluţii există şi în acest caz.

„Putem recurge la o variantă de închidere transparentă, cu un perete glisant din sticlă, pe care să-l deschidem atunci când nu gătim", completează Ina Cocioba.

Trei funcţii, o singură cameră

Aranjamentul mobilierului trebuie să aibă şi un scop, spun specialiştii. Nu se recomandă aglomerarea spaţiului cu obiecte de mobilier inutile.

„De obicei ,livingul are un punct central, un loc unde se aşează televizorul, şemineul sau alt obiect de maximă importanţă", spune Ioana Tomescu, designer al companiei Silver Design.

În orice amenajare, spune aceasta, după alegerea punctului central se gândesc zonele adiacente, precum spaţiul de conversaţie şi relaxare, respectiv canapeaua, dar şi diningul, în cazul în care spaţiul permite.

Un perete vopsit diferit devine un punct de interes major

Un perete vopsit diferit devine un punct de interes major

În caz contrar, un perete va prelua rolul de element central, pe care se va poziţiona televizorul, iar în faţa acestuia o canapea cu maximum două fotolii şi o mică măsuţă de cafea.

În ultimul timp, tot mai mulţi români preferă ideea open space-ului de tip american, cu cele trei funcţiuni într-o singură încăpere, respectiv camera de zi,dining şi bucătărie, potrivit lui Tomescu.

Stil minimalist

„Pentru un spaţiu restrâns, cum ar fi cel de apartament, cea mai indicată ar fi amenajarea în stil minimalist, elegantă, lejeră şi relaxată. Culorile au de asemenea un rol important, dar întotdeauna se alege un plan cromatic potrivit personalităţii fiecăruia. Trebuie aleasă o culoare dominată şi una accent", explică Tomescu.

Pentru a realiza un joc plăcut între pereţii livingului atât prin culoare cât şi prin textură, se recomandă folosirea tapetului şi asta pentru că acesta se prezintă sub diferite finisaje: hârtie, catifea, mătase, tip metalic sau plută.

„Foarte importante în amenajarea livingului sunt accesoriile precum obiecte de iluminat, perne decorative, vaze sau statuete",  mai spune designerul.

Cât despre costurile unei astfel de amenajări, ea poate începe de la câteva mii de lei şi poate ajunge şi la zeci de mii de euro, în funcţie de materialele folosite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite