Pocherul online, soluţia anticriză a patronatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă reducerea cotei unice la 10% şi declanşarea unor investiţii publice masive, angajatorii cer – ca şi Guvernul – impozitarea mai agresivă a jocurilor de noroc. Firmele care deţin site-uri specializate în jocurile de noroc nu au sediul în România, dar vor fi chemate să scoată ţara noastră din criză, anunţă liderii patronatelor.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a lansat ieri un set de măsuri anticriză pe care le va propune Guvernului „ca alternativă la planul promis de Executiv, care întârzie să apară".

Liderii ACPR sunt convinşi că investiţiile publice de ordinul miliardelor de euro ar fi cea mai bună măsură de relansare economică, dar nu se aşteaptă ca acestea să fie demarate prea curând.

Salvarea vine din Nepal

Vor fi propuse, în schimb, măsuri ce pot fi negociate, în special de natură fiscală: reducerea cotei unice la 10%, aplicarea unei cote reduse de TVA de 6% pentru alimente, eliminarea imediată a impozitului minim şi scutirea de penalităţi pentru firmele care îşi plătesc toate datoriile acumulate către bugetul statului până la data de 31 decembrie 2010.

Tot ca soluţie fiscală anticriză - care a mai apărut şi în planurile guvernamentale - este propusă impozitarea jocurilor de noroc, de data aceasta a celor online. Potrivit reprezentanţilor ACPR, cele mai multe companii care deţin site-urile cu jocuri de noroc îşi au sediile în Nepal, şi numai în urma operaţiunilor din România acestea realizează cifre de afaceri de 500 de milioane de euro pe an.

„Marile companii de la poalele Everestului, care câştigă milioane de euro în România ar trebui obligate să-şi deschidă filiale şi să plătească impozite aici, la fel ca firmele de pariuri sportive, altfel să li se interzică accesul pe piaţa românească", a arătat Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al ACPR. El a mai spus că veniturile câştigate la jocurile de noroc ar trebui să fie impozitate pe bucată, nu pe perioade de timp.

„Este necesară modificarea prevederilor articolului 77 din Codul Fiscal referitoare la impozitarea veniturilor obţinute din jocuri de noroc, astfel încât acestea să poată fi aplicate. Înlocuirea exerciţiului fiscal la 24 de ore cu impunerea fiecărui venit în parte şi, acolo unde este necesar, a impozitelor procentuale cu unele forfetare, sunt măsuri care vor conduce la creşterea semnificativă a veniturilor către bugetul de stat din acest domeniu", se arată în planul anticriză al alianţei patronale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite