Iubiri dincolo de scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi actori, îndrăgostiţi de partenerele lor din teatru, s-au căsătorit şi trăiesc poveşti de dragoste tulburătoare şi în viaţa reală. Printre cuplurile de cursă lungă se numără Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, Mircea Diaconu şi Diana Lupescu, Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu.

Spre deosebire de artiştii din showbiz, care îşi etalează fără probleme viaţa personală, pe tarabe şi la televizor, cuplurile din teatrul românesc sunt în majoritatea lor mult mai discrete.

Una dintre cele mai longevive perechi, pe scenă şi în viaţă, care şi-a sărbătorit nunta de aur, este a actorilor Ileana Stana-Ionescu şi Adrian Ionescu, care s-au cunoscut în 1955, la Reşiţa, când ea avea 19 ani şi de-abia absolvise liceul. „Jucam împreună într-un spectacol după Molière, «Şcoala Femeilor», unde eu o răpeam pe Ileana şi, iată, răpită a rămas timp de cinci decenii", povesteşte Adrian Ionescu.

Alte cupluri de cursă lungă, care au petrecut decenii împreună, sunt Victor Rebengiuc - Mariana Mihuţ, Ilinca Tomoroveanu - Traian Stănescu, Carmen Stănescu - Damian Crâşmaru, Virgil Ogăşanu - Valeria Ogăşanu, Virginia Mirea - Florin Dobrovici, Iurie Darie - Anca Pandrea, Ion Caramitru - Micaela Caracaş, Mircea Diaconu - Diana Lupescu, Emil Hossu - Catrinel Dumitrescu, Magda Catone - Şerban Ionescu, Florin Zamfirescu - Cătălina Mustaţă, Eugen Cristea - Cristina Deleanu.

Florin Zamfirescu  şi Cătălina Mustaţă

Florin Zamfirescu şi Cătălina Mustaţă

I-au jucat pe Zoe şi Tipătescu

Pe când era studentă, Liviu Ciulei a distribuit-o pe Mariana Mihuţ în filmul „Pădurea spânzuraţilor" (1965) în rolul Martei, soţia lui Apostol Bologa, interpretat de Victor Rebengiuc. „Cu Mariana cred că a fost dragoste la prima vedere", spune Rebengiuc, care fusese căsătorit înainte cu actriţa Anca Vereşti.

Căsătoria civilă cu Mariana Mihuţ s-a petrecut în 1965, iar Tudor, fiul lor, s-a născut zece ani mai târziu. „Nu pot să uit cât era Victor de fericit pentru că urma să devină tată. Avea o stare cu totul specială, de bucurie, şi a făcut o creaţie extraordinară în Bubnov din «Azilul de noapte», pe care-l juca atunci, în 1975, în regia lui Liviu Ciulei. Fără îndoială, acesta a fost unul dintre cele mai bune roluri ale sale. Împlinirea din familie i-a asigurat şi după aceea echilibrul de care a avut nevoie pe scenă, pentru a ajunge la esenţa personajelor", crede Mariana Mihuţ.

Printre spectacolele în care au jucat împreună se numără „Pygmalion" (1974), „O scrisoare pierdută" (1979), „Copilul îngropat" (1996), „Petru" (1998). Actriţa a ipostaziat o neuitată Zoe, în timp ce el era Tipătescu, în spectacolul lui Ciulei, sau a interpretat o inegalabilă Miţa Baston, în „De ce trag clopotele, Mitică?", regizat de Pintilie în 1981, în care Rebengiuc îl juca pe Pampon.

„A meritat să rămân cu el"

Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc s-au cununat religios la Stavropoleos în 1992. „Fiul nostru, Tudor, a insistat să mergem în faţa altarului. El ne-a convins că merită să trăim acest act chiar şi după aproape 30 de ani de căsnicie. A avut dreptate. Am trăit unul dintre cele mai emoţionante momente din viaţa noastră".

Cei doi joacă în prezent împreună în „Moartea unui comis voiajor", montat de Felix Alexa la Sala Izvor a Teatrului Bulandra. „E o replică care-mi place foarte tare în spectacol, care mi se potriveşte: «Poate nu are caracterul cel mai minunat din lume, dar, cu siguranţă, a meritat să rămân cu el», spune Mariana Mihuţ. „Partea minunată este că, şi acum, după atâta vreme, mai descopăr la el lucruri care îmi plac. Victor poate încă să mă surprindă", mărturiseşte actriţa.

Căsătoriile stabile de la Nottara

Catrinel Dumitrescu şi Emil Hossu, actori ai Teatrului Nottara, sunt împreună de 20 de ani. Actorul se descrie ca „fiind maramureşean după mamă, sălăjean după tată", care stă în Bucureşti de foarte multă vreme. Emil Hossu crede că în viaţă sunt trei lucruri esenţiale: să ai pe cineva pe care să-l iubeşti, să ai ceva de făcut şi ceva de sperat. Pot fi văzuţi împreună, pe scenă, la Teatrul Nottara, în spectacolele „Doi pe o bancă" şi „Aniversarea".

Emil Hossu  şi Catrinel Dumitrescu

Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu

La rândul lor, Mircea Diaconu şi Diana Lupescu s-au întâlnit în 1980 la Costineşti, la un festival de film. După zilele petrecute la mare, Diana s-a întors la Bacău, unde fusese repartizată după absolvirea Institutului de Teatru. Mircea Diaconu povesteşte cum, la puţină vreme, s-a urcat în tren şi s-a dus la Bacău. Au băut o cafea şi actorul a simţit că şi-a întâlnit jumătatea. Sunt împreună de aproape 30 de ani, au doi copii, iar de curând fiica lor le-a dăruit primul nepot.

image

Diana Lupescu şi Mircea Diaconu

Virgil Ogăşanu, cununat de Marin Sorescu

Actorii Virgil Ogăşanu şi Valeria Ogăşanu s-au cunoscut la Bulandra, când s-au întâlnit în distribuţia spectacolului „Glugă pe ochi" (1970), în regia lui Valeriu Moisescu. „Dacă nu o întâlneam pe Valeria, probabil aş fi rămas burlac.

M-am căsătorit la 37 de ani", declară Virgil Ogăşanu. Au fost cununaţi de poetul Marin Sorescu şi au împreună un fiu, Mihai, de care sunt foarte mândri. Acum, cei doi joacă împreună în Bucureşti, la Bulandra, în „Richard al III-lea se interzice", şi în Buzău la Teatrul „George Ciprian", în spectacolul „Victoria şi Sirena", în regia Dianei Lupescu.

Ion Caramitru şi cu Micaela Caracaş sunt împreună de câteva decenii, dar ea apare foarte rar alături de directorul Teatrului Naţional. Cuplul, care are trei băieţi, Andrei, Ştefan şi Matei, se întâlneşte şi pe scenă în „Şase personaje în căutarea unui autor", montat de Liviu Ciulei, la Bulandra.

Micaela Caracaş  şi Ion Caramitru

Micaela Caracaş şi Ion Caramitru

Răbdarea, secretul unui mariaj

Magda Catone şi Şerban Ionescu s-au cunoscut în 1982 când filmau la „Imposibila iubire", la Râmnicu Vâlcea, în producţia regizată de Constantin Vaeni. Actriţa Magda Catone spune că, în cazul lor, nu a fost aşa de imposibilă iubirea, căci, iată, împlinesc 25 de ani de căsnicie.

„Secretul unui mariaj de durată constă în răbdare", este concluzia cuplului. Actriţa Cristina Deleanu se află la a treia căsnicie cu un actor. După mariajele eşuate cu Sergiu Tudose şi Matei Gheorghiu, în 1982, l-a cunoscut pe Eugen Cristea, actor şi el la Teatrul Naţional, cu 11 ani mai tânăr. S-au căsătorit în 1984, iar alături de Eugen Cristea actriţa spune că şi-a găsit, în sfârşit, împlinirea.

Directori cu neveste regizor

Un caz aparte, destul de controversat în peisajul nostru teatral, îl reprezintă directorii de teatre cu soţii regizor.

Exemplele celebre sunt cele ale lui Mircea Diaconu şi George Ivaşcu, care au dat mână liberă soţiilor, Diana Lupescu şi, respectiv, Alice Barb să monteze, cu mai mult sau mai puţin succes, la teatrele Nottara şi,

respectiv, Metropolis în fruntea cărora se află ei în calitate de directori. Regizorul Alice Barb şi actorul George Ivaşcu, ambii sub semnul Vărsătorului, născuţi la o zi distanţă, s-au cunoscut în urmă cu 20 de ani.

Au divorţat în 2008, dar s-au reîmpăcat după o lună, recăsătorindu-se şi declarându-şi iubire veşnică. În ultima perioadă, Alice Barb a avut premieră la Metropolis, cu spectacolul „Floare de cactus", dedicat actriţei Adela Mă

rculescu, care a făcut 50 de ani de carieră, iar Diana Lupescu a montat la Nottara „Opera de trei parale", după Bertolt Brecht, o montare criticată de specialişti.

De asemenea, în lumea teatrală românească există cupluri căsătorite, complementare în construcţia unui spectacol: regizorul Alexandru Dabija şi actriţa Emilia Dobrin sau regizorul Cătălina Buzoianu şi actorul Papil Panduru, care joacă în spectacolele de la Teatrul Mic.

image

Alice Barb şi George Ivaşcu

Scenografi, alături de regizori

Regizorul Victor Ioan Frunză şi scenografa Adriana Grand au lucrat împreună pentru spectacolul „Apa", de Dumitru Solomon, la Oradea, şi s-au căsătorit doi ani mai târziu, în 1986. Sunt excentrici şi neconvenţionali, dar împreună realizează unele dintre cele mai apreciate şi originale spectacole, ambii fiind nominalizaţi anul acesta la premiile UNITER.

Cele mai recente spectacole ale lor sunt „Lecţia" şi „Cântăreaţa cheală" de la Teatrul de Comedie. Un alt cuplu statornic în lumea efemeră a teatrului este cel al scenografului Dragoş Buhagiar şi al actriţei dramaturg Lia Bugnar. Un cuplu de teatrologi foarte renumiţi în breaslă, profesori la Sorbona, cu numeroase cărţi de specialitate, este George Banu şi Monique Borie.

De asemenea, Anca Măniuţiu, care conduce o catedră de teatrologie la Cluj şi este autoare de cărţi, a tradus multe dintre piesele pe care le pune în scenă soţul ei, regizorul Mihai Măniuţiu, printre care „Shoah. Versiunea Primo Levi".

Multe alte cupluri, care joacă împreună în teatrele din Bucureşti şi din ţară, sunt căsătorite. De exemplu, actriţa Andreea Bibiri este măritată cu regizorul Alexandru Berceanu. Andreea Măcelaru este căsătorită cu Cristian Şofron, ambii jucând la Nottara, iar, la Odeon, Dan Bădărău şi Camelia Maxim formează un alt cuplu. Sergiu Tudose joacă împreună cu soţia sa, Violeta Popescu, la Teatrul Naţional din Iaşi.

Diana Lupescu şi Mircea Diaconu

Muze în film

Regizorul Mircea Daneliuc a distribuit-o pe soţia sa, Cecilia Bârbora, în majoritatea filmelor sale regizate din 1988 încoace, printre care „Iacob",
„Senatorul melcilor", „A unsprezecea poruncă", „Marilena". La fel, regizorul Nicolae Mărgineanu i-a încredinţat Mariei Ploae roluri în producţiile „Un bulgăre de humă", „Undeva în Est", „Faimosul Paparazzo", „Binecuvântată fii, închisoare", „Logodnicii din America".

Un alt cuplu celebru în lumea filmului a fost cel al lui Nae Caranfil şi Mara Nicolescu. De asemenea, Clara Vodă a fost însoţită la Berlinala de anul acesta de soţul ei, actorul Bogdan Vodă, alături de care joacă în „Derby", în regia lui Paul Negoescu, şi de Vlad, fiul lor, care a fost distribuit în „Colivia", filmul lui Adrian Sitaru.

Divorţuri celebre

În anii ‘60, Florin Piersic s-a căsătorit cu actriţa Tatiana Iekel, care i-a dăruit şi primul copil, pe Florin jr. Alături de Anna Szelés, tot actriţă, a devenit tată pentru a doua oară. În 1985, cei doi s-au despărţit, Anna Széles s-a mutat în Ungaria, luându-l şi pe fiul lor, Daniel.

Regizorul Alexandru Darie a divorţat de scenografa Maria Miu, dar cei doi au continuat să colaboreze profesional, având împreună şi un fiu, Serghei, student la Academia de Arte Frumoase.

Actorul George Motoi a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. El se bucură acum de doi nepoţei şi merge frecvent la Corbeanca, unde aceştia locuiesc. George Motoi s-a recăsătorit cu Gigliola Brăileanu, actriţă şi ea a Teatrului Naţional.

După 14 ani de căsnicie alături de Claudiu Bleonţ, Beatrice a avut curajul să divorţeze şi să se recăsătorească, în 2001, cu actorul Doru Rancea. Deşi intrase în conştiinţa tuturor ca Bleonţ, regizoarea şi-a asumat un nou început sub numele de Beatrice Rancea. La rândul său, Bleonţ s-a recăsătorit cu actriţa Andra Negulescu, formând un cuplu foarte monden. De divorţ nu a scăpat nici Adrian Păduraru, celebru din „Declaraţie de dragoste", care a fost căsătorit cu actriţa ieşeană Georgeta Burdujan.

Claudiu Bleonţ  şi Beatrice Rancea

Claudiu Bleonţ şi Beatrice Rancea

Cei care nu mai sunt

Celebra actriţa Clody Bertola, care a murit în decembrie 2007, la vârsta de 94 de ani, a fost căsătorită cu pictorul Ştefan Constantinescu şi cu regizorii Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.

Mulţi artişti, pe care numai moartea i-a despărţit, au poveşti de iubire emoţionante.

Mitică Popescu a fost căsătorit cu Leopoldina Bălănuţă, Valeria Seciu cu Octavian Cotescu, iar Ştefan Iordache cu Micaela Tonitza Iordache. După două decenii de căsnicie, Mitică Popescu a fost vizibil marcat, în 1998, de moartea lui Poldi, aşa cum o numea el, declarând că nu se va mai recăsători niciodată.

Teatrologul Micaela Tonitza Iordache, incinerată luna aceasta, a dorit ca cenuşa ei să fie aşezată, după 40 de zile, lângă sicriul lui Ştefan Iordache, la Gruiu.

De asemenea, după moartea lui Mihai Maximilian, în 1998, celebrul textier care a scris cuplete ce au rămas în istoria genului, Stela Popescu nu s-a mai recăsătorit.

Pe urmele părinţilor

Florin Piersic jr. este fiul lui Florin Piersic. „Atunci când a dat examen la ATF în Bucureşti, mama lui, actriţa Tatiana Iekel, şi cu mine nu ştiam de intenţia lui de a deveni actor", povesteşte Florin Piersic. Florin Piersic jr. are o fetiţă cu actriţa Dorina Chiriac.

Interpretul şi actorul Tudor Chirilă este fiul Iarinei Demian şi al lui Ioan Chirilă. Joacă în spectacole regizate de mama sa, la Teatrul de Comedie, cea mai recentă premieră fiind „O lume pe dos".

Regizorul Felix Alexa este fiul lui Alexa Visarion. „Nu am dorit să fiu asociat cu numele tatălui meu regizor, ceea ce am şi reuşit", explică Felix Alexa.

Actriţa Lamia Beligan este fiica lui Radu Beligan şi este căsătorită cu Cristian Hadjiculea, director al Teatrului Naţional din Iaşi.

Actriţa Oana Pellea este fiica lui Amza Pellea. „De la Amza, am hazul de necaz, hâtroşenia, deschiderea, faptul că-mi place să fiu cu oameni, comunicarea", spune actriţa.

Actorul Tudor Aaron Istodor este fiul Maiei Morgenstern şi al actorului Claudiu Istodor.

Regizorul Alexandru Darie este fiul lui Iurie Darie.

Compozitorul Petru Mărgineanu şi regizoarea Ana Mărgineanu sunt copiii regizorului Nicolae Mărgineanu şi ai actriţei Maria Ploae.

Regizorul Cătălin Saizescu este fiul lui Geo Saizescu.

Regizorul Nae Caranfil este fiul criticului de film Tudor Caranfil.

Actorul Mihai Constantin este fiul lui George Constantin şi nepotul Tamarei Buciuceanu-Botez.

Regizorul Alexandru Solomon este fiul scriitorului şi traducătorului Petru Solomon.

Regizorul Thomas Ciulei este fiul adoptat al lui Liviu Ciulei. Thomas Ciulei este căsătorit cu regizoarea Alexandra Gulea, la rândul ei fiică a unui foarte cunoscut regizor, Stere Gulea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite