„Dilema veche“ se înnoieşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dilema veche
Dilema veche

De la 8 aprilie, revista „Dilema veche“ va apărea într-o nouă formulă, prezentându-se în faţa cititorilor cu o grafică împrospătată, cu rubrici noi şi cu un conţinut mai bogat. Până la 27 mai, publicaţia se va distribui în fiecare săptămână cu câte un DVD care-l va aduce în casele cinefililor pe nemuritorul Charlie Chaplin.

Aceasta este prima colecţie pregătită pentru cititorii revistei. Ea va cuprinde opt DVD-uri cu filmele celebrului comic: „Dictatorul", „Goana după aur", „Circul", „Luminile oraşului", „Domnul Verdoux", „Piciul", „Timpuri noi" şi „Retrospectiva Chaplin". Oferta începe cu pelicula „Dictatorul", primul film vorbit al lui Charlin Chaplin, realizat în 1940. Fiecare DVD va putea fi achiziţionat, împreună cu „Dilema veche", la preţul de 11,99 lei.

Rubrici noi

Reînnoirea revistei va fi vizibilă atât la nivelul conţinutului, cât şi la nivelul concepţiei grafice. Mircea Vasilescu, redactorul-şef al publicaţiei, ne-a declarat că „Dilema veche" va propune rubrici noi. Printre ele, „Ce mi se întâmplă", o rubrică de Dan C. Mihăilescu, căreia i se vor adăuga o rubrică despre relaţia dintre părinţi şi copii, susţinută de Maria Iordănescu. De legende urbane se va ocupa în articole permanente Selma Iusuf, iar noua rubrică de sport va porni de la câte o întrebare adresată unui gazetar sportiv.

O altă schimbare pe care o aduce relansarea este dezvoltarea „Dosarului", care va cuprinde opt pagini (faţă de patru-cinci, câte existau în vechea formulă) şi care continuă să pună în dezbatere teme din diverse domenii. „Dosarul" va fi însă o noutate şi la nivelul concepţiei grafice, căci cele opt pagini vor fi tipărite pe un alt tip de hârtie. Numărul din 8 aprilie, dedicat temei „Conspiraţii şi comploturi. Mod de întrebuinţare şi dozaj" va publica un dosar cuprinzând texte semnate de Gabriela Adameşteanu, Sergiu Celac, Andrei Cornea, Gelu Voican Voiculescu, Ioan Bot, Ovidiu Nahoi, Cristian Pătrăşconiu şi Mihai Neamţu.

De exemplu, scriitoarea Gabriela Adameşteanu consideră că, mai nou, românul s-a născut scenarist: „După părerea mea, românii au mai mult decât alţi europeni o gândire magică: superstiţia, ezoterismele guvernează nu doar gândirea oamenilor simpli, ci, nemărturisit, şi a multora dintre cei cultivaţi. Dacă în secolul XIX românul se năştea poet, în secolul următor s-a născut prozator, scenarist. Teoriile conspiraţioniste sunt hrana predilectă a consumatorilor de telenovele, şi televiziunile încearcă să facă rating pornind de la acest public ţintă, care este însă foarte extins. Şi noi facem, măcar câteodată, parte din el." Scriitoarea observă că scenariile conspiraţioniste infloresc mai cu seamă în timpul campaniilor electorale, dar şi în momente de criză.

Diversificarea publicului

Noua abordare urmăreşte diversificarea publicului-ţintă, a precizat Mircea Vasilescu, şi „câştigarea unui public mai tânăr, pe care să-l furăm de pe Internet". Alături de rubricile care vor figura în paginile revistei începând cu 8 aprilie, „Dilema veche" va relua rubrici consacrate. Una dintre cele mai consistente este „Divanul Dilemei vechi", la care cititorii vor fi invitaţi o dată pe lună şi care va continua să pună sub lupă, prin intermediul dialogului, personalităţi marcante din politică, societate, cultură etc. Categoria „reluări" le oferă cititorilor ocazia de a se reîntâlni cu Adrian Cioroianu, titularul rubricii „Povestiri suprapuse", precum şi cu „Ceaslov Story", rubrica Constanţei Vintilă-Ghiţulescu.

Proiectul de relansare nu-i neglijează pe cititorii de presă online, care din 8 aprilie vor avea la dispoziţie un website www.dilemaveche.ro îmbunătăţit, care va conţine şi materiale video şi audio.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite