Ioana Uricaru: „Mungiu m-a învăţat cum se face un film“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Uricaru povesteşte despre cum a influenţat-o fostul său coleg de generaţie în producţiile pe care le regizează. Cu filmul „Legenda activistului în inspecţie“, coordonat de Cristian Mungiu în proiectul „Amintiri din Epoca de Aur“, regizoarea Ioana Uricaru (39 de ani) a debutat în 2009.

Într-un interviu, care va fi publicat, miercuri, în suplimentul „Adevarul literar&artistic", regizoarea Ioana Uricaru, care trăieşte de 10 ani la Los Angeles, rememorează odiseea adaptării sale în Statele Unite. Regizoarea s-a întors în România anul trecut, pentru a filma scurtmetrajul „Stopover", cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici.

„Stopover" a fost selectat în competiţia prestigiosului Festival de film Sundance, desfăşurat anul acesta între 20 şi 30 ianuarie. Acţiunea peliculei (al cărei titlu iniţial a fost „Malpensa"), inspirată de un fapt real, se petrece într-un aeroport din Italia şi relatează un incident prin care trece o româncă aflată în tranzit. Printre producătorii peliculei se află Cristian Mungiu şi Bobby Păunescu (ca producător asociat). La filmări, „mereu se poate întâmpla ceva imprevizibil, deci trebuie să fii foarte adaptabil, nu prea merge să plănuieşti dinainte", spune regizoarea, în interviul din „Adevărul literar&artistic".

De la biochimie la film

Ioana Uricaru a absolvit Facultatea de Biochimie, apoi s-a hotărât să facă film. „După Revoluţie, mi-am dat seama că n-aş putea fi om de ştiinţă pentru tot restul vieţii. La Facultatea de Biochimie, unde m-a prins Revoluţia, făceam doar ceea ce era necesar, nu simţeam pasiune, nu eram cu adevărat implicată", îşi reaminteşte regizoarea.

„Atunci m-am gândit pentru prima dată că mi-ar plăcea foarte mult să fac ceva legat de film. Ce nu mi-am dat seama, era cât de departe eram, practic vorbind, de ce însemna să faci film", îşi reaminteşte Uricaru. „Nici măcar nu ştiam atunci că nu tot ce filmezi apare în film. Credeam că filmezi liniar - ce zice un personaj, ce zice celălalt, şi tot aşa", se amuză regizoarea.

Drumul din america

Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici, în „Stopover“  Foto: Cinemagia



După ce la Academia de Teatru şi Film (ATF) a făcut parte din generaţia Mungiu-Höfer-Mărculescu-Netzer, regizoarea a debutat în 2009 cu filmul „Legenda activistului în inspecţie", în proiectul „Amintiri din Epoca de Aur", coordonat de Cristian Mungiu, fostul său coleg de generaţie.  „Am învăţat foarte multe de la Cristian Mungiu - să scrii un scenariu, ce înseamnă să faci film, cum se «simte» un film", mărturiseşte Ioana.

De 10 ani, ea trăieşte la Los Angeles, unde a obţinut un master în producţie de film, la prestigioasa University of Southern California, cotată drept cea mai bună şcoală de film din Statele Unite. „Deocamdată, am făcut filmele pe care le-am putut face. Fie din punct de vedere financiar, fie regizoral. Simt că sunt încă la început, că tatonez. Am făcut un scurtmetraj care era foarte poetic - «The Sun and the Moon» -, altul foarte realist - «Stopover» -, şi o comedie nostalgică, «Legenda activistului în inspecţie». Sunt încă în faza în care încerc să-mi dau seama ce pot să fac. Şi e o etapă bună, fiindcă descopăr că pot să fac multe lucruri", apreciază ea.

Prin forţe proprii

Ioana Uricaru a fost selecţionată la rezidenţa Cinefondation, un program al Festivalului de la Cannes pentru tineri regizori, şi a fost voluntar în campania electorală a lui Barack Obama. Tătăl ei este scriitorul Eugen Uricaru, Ioana fiind influenţă de faptul că a crescut într-o casă plină de cărţi, unde se vorbea şi despre filme. „Pentru că tata scria, mi se părea normal că asta fac oamenii în viaţă: ei creează, apoi fac mâncare, se uită la televizor, vorbesc la telefon, şi iar creează... Aşa am descoperit că scrisul, sau a face artă poate fi o ocupaţie. Nu am ajuns în America nici cu bursă de la Guvernul României, nici cu bani de la stat, nici prin relaţiile părinţilor mei", subliniază Ioana Uricaru.

"Am învăţat foarte multe de la Cristian Mungiu - să scrii un scenariu, ce înseamnă să faci film, cum se «simte» un film."
Ioana Uricaru
regizor

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite