Tökes: „Vreau o întâlnire cu Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Isterie naţionalistă" şi „scandal politic". Aşa a caracterizat  vicepreşedintele Parlamentului European, ­Lazslo Tökes, reacţiile din România cu privire la înfiinţarea Reprezentanţei.

„Aceste reacţii vin din partea acelora care nu pot suporta că un ţinut locuit de unguri poate fi reprezentat în acest fel. De fapt, este un ţinut tot atât de tradiţional ca şi Ţara Bârsei, Ţara Maramureşului sau Ţara Sălajului, dar ceea ce pe ei îi deranjează este această componentă maghiară.

„Sunt atacuri naţionaliste"

Naţionalismul postcomunist a intrat din nou în acţiune", ne-a declarat Laszlo Tökes.  De altfel, în discursul inaugural, el a invitat şi celelalte "ţări" tradiţionale din România să-şi deschidă reprezentanţe la Bruxelles, după modelul Ţării Secuilor.

"Propaganda politică împotriva guvernului format din două partide, PDL şi ­UDMR" a foat un alt motiv invocat de Tökes pentru criticile ce au fost aduse în ţară acestui eveniment.

"Sunt atacuri împotriva celor două partide din PPE şi la adresa preşedintelui Băsescu", a mai spus europarlamentarul.

Întrebat dacă a primit vreun semnal în aceste zile din partea preşedintelui Băsescu, Laszlo Tökes a răspuns că nu, dar că doreşte să aibă cât mai repede o "întâlnire informală" cu şeful statului.

"Secuimea poate fi o punte între români şi maghiari. Secuii sunt buni cetăţeni români", a spus Tökes.

Câteva zeci de persoane au participat la festivitatea de la Parlamentul European. Printre ele, o parte a europarlamentarilor din Ungaria, un europarlamentar sloven ( Milan Zver, PPE) şi unul finlandez, Hannu Takkula. Niciun reprezentant oficial al Ungariei nu a fost prezent şi, la fel, niciun europarlamentar român.

Românii din ppe au lipsit la inaugurare

Laszlo Tökes ne-a declarat că a participat în cursul dimineţii de marţi, la reuniunea grupului român din PPE. El a afirmat că europarlamentarilor români "li s-a interzis" să participe.

"Le-am explicat că nu este nimic ieşit din comun cu această reprezentanţă. În frunte cu domnul Stolojan, ei s-au arătat foarte înţelegători, dar  nu s-au pronunţat deschis în legătură cu poziţia lor concretă", a afirmat vicepreşedintele Parlamentului European.

Întrebat cine anume le-a interzis participarea, Laszlo Tökes a răspuns: "Nu pot identifica exact, dar presupun că prin Ministerul de Externe".

Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc, înfiinţată de Consiliile Judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş, se află în curs de acreditare pe lângă autorităţile belgiene şi este găzduită, cu titlu gratuit, de Casa Regiunilor Ungariei la Bruxelles.

În acest sediu are loc astăzi o nouă festivitate de inaugurare. Unele regiuni de dezvoltare ale României sunt reprezentate la Bruxelles, cu  ar fi Vest, Centru sau Nord-Est.

Ultima dintre acestea îşi are biroul tot în reprezentanţa unei regiuni dintr-o altă ţară, în Casa Asturiei ( o regiune  spaniolă). Reprezentanţa regiunii Nord-Est plăteşte chirie pentru spaţiul ocupat. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite