Oamenii de ştiinţă au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire la şoareci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost descoperit elixirul vieţii pentru şoareci
A fost descoperit elixirul vieţii pentru şoareci

Oamenii de ştiinţă se află cu un pas mai aproape de crearea medicamentului care prelungeşte viaţa, după ce au descoperit secretul tinereţii.

Experimentul, condus de medicul Ronald DePinho de la Universitatea Harvard, are ca idee intriga filmului "The Curious Case of Benjamin Button". Practic, DePinho a reuşit, pentru prima dată, să inverseze procesul de îmbătrânire, în cadrul experimentelor realizate pe şoareci.

Înainte de tratament, pielea, creierul şi alte organe ale cobailor, semănau cu cele ale unei persoane de 80 de ani. În doar două luni de zile în care şoarecilor le-a fost administrat un medicament, au crescut atât de multe celule noi, încât subiecţii experimentului au întinerit.

"Până în 2025 vor exista 1,2 miliarde de persoane cu vârste de peste 60 de ani, când apar boliile cardiovasculare, cancer, Alzheimer. Dar suntem în curs de a lua o povară grea de pe umerii societăţii. Este pentru prima dată când procesul de îmbătrânire a fost inversat, ceea ce înseamnă că există un punct la care îmbătrânirea organelor este inversată", a declarat Ronald DePinho, citat de Daily Mail.

În toate celule noastre se găsesc telomerii, care pot fi asemănaţi cu bucăţile de plastic care protejează capetele şireturilor de la destrămare. Ei au rolul de a proteja cromozomii şi reprezintă un semn al tinereţii biologice. Pe măsură ce îmbătrânim însă, telomerii se scurtează tot mai mult, crescând şansele instalării bolilor specifice vârstei înaintate. În cele din urmă, aceştia devin atât de scurţi, încât celule mor.

Aici intervine rolul telomerazei, care este o enzimă cu rolul de a reface capetele cromozomilor. Din păcate, această enzimă există numai în unele celule.

Doctorul DePinho însă, a reuşit să transmită şocuri telomerazei, pentru a împiedica moartea celulelor din trupul şoarecilor îmbătrâniţi prematur, pentru a imita procesul uman de îmbătrânire. În termeni umani, ar fi vorba despre o persoană de 40 de ani, care arată de 80, iar în urma experimentului, are trăsăturile unei persoane de 50 de ani. El se aştepta ca tehnica să oprească sau să încetinească procesul de îmbătrânire, motiv pentru care a fost uimit când a descoperit că a reuşit să-l inverseze.

DePinho consideră că ar trebui să se poată face o pastilă cu aceleaşi efecte şi asupra oamenilor. Administrată persoanelor de vârstă mijlocie, pastila ar putea întârzia sau împiedica dezvoltarea bolilor de inimă, a diabetului sau Alzheimer-ului. De altfel, ar putea chiar prelungi viaţa, susţine medicul DePinho.

Există însă şi reacţii adverse. Nivelurile ridicate ale telomerazei pot alimenta instalarea cancerului şi este puţin probabil ca o singură pastilă să înlăture toate problemele ce vin odată cu îmbătrânirea.

Telomeri
Telomeraza
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite