Greşeli de evitat la admiterea în liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre elevi consideră că, dacă au note mari la terminarea gimnaziului, nu trebuie să opteze pentru multe licee atunci când pun codurile în foaia de înscriere. Peste 200.000 de elevi, împreună cu părinţii lor, încep mâine completarea fişelor pentru admiterea la liceu.

Începe bătălia pe liceele de top

Cele mai căutate specializări tehnice

Admiterea computerizată se poate dovedi o adevărată capcană pentru elevii şi părinţii care nu respectă întocmai procedura. Candidaţii trebuie să fie atenţi la modul în care completează fişele de înscriere şi nu trebuie să uite să confirme locul la liceu, odată ce sunt repartizaţi.

Greva profesorilor sacrifică viitorul elevilor excepţionali

Primul pas îl reprezintă procurarea fişelor de înscriere de la şcoală şi completarea lor, în ordinea preferinţelor. În fiecare an apare aceeaşi eroare: copiii care au note mari cred că nu e nevoie de o listă lungă. În realitate, e bine ca foile să conţină cât mai multe coduri de şcoli. „Adevărul" a detectat cele mai frecvente greşeli pe care părinţii şi elevii le fac atunci când merg la şcoală să depună fişele de admitere:

1 Completarea unui număr mic de opţiuni pe foaia de admitere. Recomandarea specialiştilor este ca fişa de examen să conţină cel puţin 100 de licee din cele 283 câte există. „Chiar dacă elevul are media generală de 9.20, asta nu înseamnă că va fi şi admis. El va alege licee la care anul trecut ultima medie de admitere a fost de 8.50 sau chiar mai mică", spune Marian Banu, inspector şcolar în Bucureşti.

2 Alegerea liceului trebuie făcută în funcţie de abilităţile copilului, şi nu în funcţie de prieteni. De multe ori, elevul îşi pune la prima opţiune liceul la care merg colegii lui, fără să se gândească că acel liceu nu i se potriveşte. „În Capitală sunt licee precum „Gheorghe Şincai", „Ion Creangă" sau „Gheorghe Lazăr" unde jumătate din elevii din clasă au fost colegi şi la şcoala generală. Nu toţi elevii sunt buni la acelaşi profil. Părinţii trebuie să înţeleagă că opţiunea pentru liceu trebuie să fie una realistă", precizează Marian Banu.

3 Neconfirmarea locului de la liceu. O altă greşeală des întâlnită şi din cauza căreia mulţi dintre elevi îşi pierd locul pe care au fost admişi este că ei nu merg să se înscrie la liceu.

Verificare online

Specialiştii în educaţie arată că, înainte să se apuce de completat, este foarte important ca părinţii să verifice media de admitere cu care s-a intrat anul trecut la liceu şi media de admitere a copilului lor. Notele de anul trecut pot fi verificate atât pe site-ul Ministerului Educaţiei, cât şi pe site specializat www.admitereliceu.ro, unde se găsesc mediile de intrare de anul trecut.

Din ce se compune media de admitere

Anul acesta, media de admitere se compune din 50% media generală a claselor V-VIII, 25% media tezelor cu subiect unic, pe care elevii le-au dat în clasa a VII-a şi 25% din rezultatele de la testele naţionale care s-au desfăşurat pe 4 şi 12 mai. Prin noua lege a Educaţiei, aflată în dezbatere în comisia de învăţământ din Senat, liceele vor putea organiza concurs de admitere.

„Măsura ar fi bună, pentru că în prezent aproximativ 25% din elevii de la gimnaziu vin cu note umflate la liceu. Numai că procentul de la probele de admitere ar trebui să conteze în proporţie de 50%, ca filtrul să permită elevilor care nu aleargă după note să aibă acces la liceele bune", spune George Cazacu, preşedintele Alianţei Colegiilor Centenare din România. În România există 2.379 de licee şi grupuri şcolare.

Calendar admitere 2010

17 iunie-24 iunie - Elevii completează fişele împreună cu părinţii
2 iulie - Are loc admiterea computerizată în licee
5 iulie - Fiecare şcoală afişează rezultatele
5-15 iulie - Părinţii trebuie să confirme locul pentru care au fost admişi

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite