Proiect: Minciunile pentru obţinerea venitului minim garantat, o infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege al Ministerului Muncii califică drept infracţiune minciunile pentru obţinerea venitului minim garantat. Declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale ar putea atrage pedeapsa cu închisoarea.

Ministerul Muncii intenţionează să promoveze un act normativ prin care legea venitului minim garantat va fi modificată, potrivit unui document obţinut de agenţia Mediafax. Astfel, declararea unui număr mai mare de membri de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale va atrage după sine sancţiuni penale, iar fapta se va pedepsi potrivit Codului Penal cu închisoarea de la şase luni la 5 ani. Noua reglementare ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2011. Proiectul se lucrează în secret la minister şi va fi discutat pentru prima oară vineri, 16 aprilie, în comisia de dialog social.

CITEȘTE AICI despre satul în care oamenii au mințit că sunt orbi, dar ”merg la cucuruz”

Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună

„Nu este nimic finalizat"

Actuala lege a venitului minim garantat stabileşte că persoanele apte de muncă şi fără mijloace de subzistenţă pot beneficia de ajutor social în urma unei cereri depuse la primărie. În schimbul acestui ajutor, persoanele trebuie să presteze un anumit număr de zile de muncă în folosul comunităţii. Beneficiarii mai au obligaţia să dovedească cu acte, din trei în trei luni, că îndeplinesc condiţiile cerute de lege, în caz contrar plata ajutorului fiind suspendată.

Proiectul de modificare a legii prevede ca, în cazul în care documentele doveditoare nu au fost depuse, ajutorul să nu mai fie suspendat, ci diminuat cu 50% timp de trei luni. Abia apoi plata ajutorului va fi suspendată. „Este vorba despre o îmbunătăţire a legii. Pot să vă spun că nu se va modifica venitul, ci doar modalitatea de plată a acestuia. Însă nu este nimic finalizat, proiectul este încă în lucru, nu pot să vă dau mai multe amănunte", a declarat Mariana Nedelcu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Potrivit Mediafax, dacă dreptul la ajutor social a fost stabilit în mod eronat, primarul trebuie să emită o dispoziţie de suspendare a plăţii şi să declanşeze verificarea cauzelor care au generat o astfel de situaţie. Recuperarea sumelor plătite necuvenit cu titlu de ajutor social se va face de către agenţia teritorială de prestaţii sociale prin decizie a directorului coordonator. Decizia va fi comunicată datornicului în termen de 15 zile.

"Pot să vă spun că nu se va modifica venitul, ci doar modalitatea de plată a acestuia. "
Mariana Nedelcu
secretar de stat

Cum se încurajează lenea în România

„Adevărul" a avut o serie de articole care au demonstrat cum modul în care se acordă în România ajutoarele sociale încurajează nemunca. Accesul la venitul minim garantat este unul facil, iar copiii sunt folosiţi frecvent ca surse de venit.

Potrivit opiniilor unor sociologi şi experţi, sistemul de ajutoare sociale este unul ineficient şi îi face pe oameni dependenţi de ajutorul de stat. Lista ajutoarelor pe care statul le dă este de 50, iar numărul beneficiarilor este de aproximativ 9,5 milioane.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite