Andreea Paul-Vass: Indemnizaţiile de creştere a copilului vor fi reduse/ Surse din Minister: S-ar putea reveni la 600 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul  pe probleme economice al premierului Emil Boc a afirmat astăzi că indemnizaţia acordată mamelor aflate în concediu de creştere a copilului va fi micşorată.

UPDATE Şeitan: Încă nu s-a luat nicio decizie, discuţiile continuă

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat astăzi că deocamdată nu s-a luat o decizie în cazul indemnizaţiei de creştere a copilului şi că variantele luate în calcul sunt încă în discuţie

"Nu s-a întâmplat nimic, variantele sunt încă în discuţie", a afirmat  Mihai Şeitan, la finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu preşedintele, reprezentanţii Guvernului, ai partidelor şi cu liderii sindicatelor şi patronatelor.

CITEŞTE ŞI:

Jeffrey Franks: "Noi credem că va exista o creştere suplimentară a numărului de şomeri în 2010"

Bugetari care sfidează "curba de sacrificiu": salariile ceferiştilor nu scad cu 25%

Bugetarii în stare de şoc: „Este nedrept! Nu ne vom mai putea achita datoriile“ (UPDATE)

Pensionarii acuză Guvernul de genocid şi ies în stradă

Ajutor social record, pentru o campioană în scaun cu rotile: 5.148 de lei pe lună

Ministrul Muncii nu a precizat însă care sunt variantele aflate în discuţie.

UPDATE Indemnizaţia ar putea fi micşorată la 600 lei

Surse din Ministerul Muncii au afirmat că indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi micşorată la 600 de lei, de la nivelul maxim din prezent de 4.000 de lei, urmând ca fiecare copil să primească o alocaţie pentru creştere în valoare de 200 de lei, transmite Realitatea TV.

"Dorim să revenim la vechea lege şi să se renunţe la facilitatea acordată în acest moment pentru creşterea copilului, respectiv acel cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi stabilită la 600 de lei, o decizie în acest sens urmând a fi luată miercuri în Guvern", au afirmat sursele.

Andreea Paul-Vass a susţinut, la Realitatea Fm, că în perioada următoare Ministerul Muncii va hotărî dacă indemnizaţia va fi micşorată prin reducere procentuală sau dacă va fi impusă o sumă fixă.

Potrivit consilierului, măsura trebuie luată cât mai rapid, pentru a intra în vigoare de la 1 iunie.

Potrivit Legii 257 din 31 octombrie 2008, începând din 1 ianuarie 2009, persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85 la sută din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Potrivit datelor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, în luna martie, la nivelul întregii ţări erau 193.004 de persoane care beneficiau de indemnizaţia pentru creşterea copilului, plăţile efectuate totalizând 189.883.868 de lei.

După ce săptămâna trecută Traian Băsescu a anunţat măsurile pe care statul le va lua de reducere a cheltuielilor, ieri a apărut Memorandumul suplimentar de Înţelegere cu FMI, UE şi BM în care erau înscrise mai multe măsuri de austeritate, pe lângă cele deja anunţate:

- Reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%

- Reducerea fondului pentru şomaj cu 15%

- Reducerea cu 15% a pensiilor

- Impozitarea tichetelor de masă

- Impozitarea veniturilor de capital

- Impozitarea dobânzilor bancare

- Impozitarea veniturilor programatorilor din domeniul IT

- Impozit pe cifra de afaceri planificată pentru distribuitorii de medicamente

- Raţionalizarea numărului de şcoli şi spitale

- Eliminarea celui de-al 13-a salariu în 2010

- Îngheţarea pensionărilor anticipate

- Pensiile de invaliditate, aprobate doar cu girul Ministerului Muncii

- Raţionalizarea numărului de angajaţi din sectorul public

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite