Sondaj IMAS: USL, prima creştere după scandalul suspendării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL ar obţine 57,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat de IMAS în luna octombrie. Este prima lună de creştere, după trei luni de scădere.

Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obţine voturile a 57,4% din români, potrivit sondajului realizat pentru „Adevărul" de IMAS în perioada 10-18 octombrie. Pe următoarele locuri se clasează ARD cu 16%, PPDD cu 14,9% şi UDMR cu 6,4%, în timp ce restul formaţiunilor politice nu ar depăşi pragul electoral.

Sondajul marchează o uşoară creştere a USL, alianţă cotată luna trecută cu 55%. Scorul USL nu a fost afectat de scandalul Oltchim, care a ţinut prima pagină a ziarelor la începutul lunii octombrie. În ultimele luni de zile, USL a trecut prin două perioade distincte din punct de vedere al cotei electorale, potrivit IMAS. Câştigarea alegerilor locale din luna iunie a însemnat pentru USL obţinerea celui mai bun scor de la înfiinţare - 66,6%.

Aflaţi pe un val de popularitate, liderii USL au trecut, la începutul lunii iulie, la suspendarea lui Traian Băsescu. Nu au reuşit să obţină demiterea preşedintelui, care s-a întors la Cotroceni după ce la referendumul din 29 iulie nu s-a întrunit cvorumul. În schimb, operaţiunea a afectat, procentele electorale ale USL. Alianţa aflată la guvernare a coborât în iulie la 61,4%, în august a ajuns la 57,1%, iar în septembrie - la 55%.


ARD = PDL
Pe de altă parte, sondajul relevă faptul că formarea ARD, din care fac parte PD, FC şi PNŢCD, nu a schimbat radical peisajul politic. ARD ar obţine 16% din voturi, potrivit cercetării din luna octombrie, în timp ce luna trecută, când IMAS a măsurat PDL separat, democrat-liberalii aveau singuri 17,8%. Practic, cooptarea formaţiunii conduse de Mihai Răzvan Ungureanu şi a aripii Pavelescu din PNŢCD nu a avut niciun efect electoral. Este un prim semnal că, deşi defilează sub o nouă siglă şi are câţiva intelectuali în vitrină, PDL se bazează tot pe forţa din teritoriu a baronilor locali.

În plus, efectul electoral al suspendării preşedintelui Băsescu pare să se fi diminuat. În ultimele luni de zile, PDL a profitat politic de atacul declanşat de USL împotriva lui Traian Băsescu.
Pierderea alegerilor locale a adus partidul la 12,7% în iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani. PDL nu a crescut în sondaje nici după schimbarea lui Emil Boc cu Vasile Blaga în fruntea partidului. În schimb, alegătorii PDL au fost „mobilizaţi" de declanşarea operaţiunii de suspendare, partidul crescând în iulie la 16,3%, iar în august şi în septembrie la 17,8%.


PPDD NU PROFITĂ
DE OLTCHIM

Partidul patronat de Dan Diaconescu, PPDD, are 14,9% în octombrie după ce în septembrie avea 15,5%. Practic, formaţiunea condusă de Dan Diaconescu nu a reuşit să capitalizeze show-ul mediatic din scandalul Oltchim.
Potrivit cercetărilor IMAS, PPDD a profitat de războiul USL - Traian Băsescu din vară. PPDD avea 9,8% în iunie, a crescut la 10% în iulie, la 14,1% în august şi la 15,5% în septembrie. UDMR ar obţine 6,4% din voturi, cel mai bun rezultat din ultimele luni de zile. Foşti parteneri de guvernare cu PDL, liderii UDMR au pus umărul în Parlament la suspendarea lui Traian Băsescu, însă au evitat să aibă o atitudine tranşantă în timpul referendumului pentru demitere. Toate aceste oscilaţii au afectat scorul UDMR, care avea în luna iunie 4,3%, sub pragul electoral de 5%.
UDMR a urcat la 6,2% în iulie, în august avea 5,8%, iar în septembrie 5,3%.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite