Băsescu: Aveam premier de rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului susţine că găsise o soluţie alternativă în cazul în care premierul Boc şi-ar fi depus mandatul. Băsescu a afirmat că ar fi păstrat actuala Coaliţie şi i-a calificat drept „imaturi“ pe liderii Opoziţiei. În privinţa măsurilor economice, Băsescu anunţă ieşirea din criză în 2011.

Preşedintele Traian Băsescu a avut în ultimele două zile primele ieşiri publice de la remaniere şi a lansat mai multe mesaje către PDL şi către Guvern. În cadrul unor interviuri la TVR şi la postul public de radio, preşedintele a vorbit depre taberele democrat-liberale „care nu există", despre „maximul crizei, care a fost depăşit", dar şi despre vârful nemulţumirilor sociale care va fi simţit la iarnă.

1 Guvernul de rezervă. Şeful statului a afirmat că ar fi fost pus în dificultate în cazul în care premierul Emil Boc ar fi renunţat la mandat. „Politic, aş fi avut şi alte posibilităţi decât actuala coaliţie, însă ar fi fost o catastrofă, pentru că nu poţi să aduci la guvernare partide care spun nu mai vrem cotă unică, nu vrem acord cu Fondul, vrem reducerea cotei unice la 10%", a afirmat Băsescu.

În cazul creării uni nou guvern, preşedintele nu ar fi renunţat la actuala Coaliţie. „Nu spun că nu mă pregătisem şi cu alternative, cu o soluţie de Coaliţie, cu prim-ministru pe care trebuia să îl discut", a mai spus preşedintele. În privinţa tensiunilor din PDL, Băsescu susţine că nu există tabere, nici măcar tabăra „Udrea". „Poveştile cu grupurile din PDL, cu grupurile «lupilor tineri», Udrea, sunt poveşti", a afirmat şeful statului la TVR. Băsescu a declarat că susţine în continuare modelul votului uninominal.

2 Modelul Remeş. Întrebat despre încrederea pe care o are în noul ministru de Finanţe, Georghe Ialomiţianu, preşedintele a afirmat că şi-ar dori să fie la fel de eficient ca Decebal Traian Remeş. „Mi-aş dori să fie un ministru de Finanţe ca fostul ministru CDR Decebal Traian Remeş. Să nu ia ciubuc. Remeş niciodată nu spunea că nu sunt bani, am fost coleg cu Remeş în Guvern. Mă duceam la Remeş şi găseam bani", a afirmat Băsescu.

3 Criza în viziunea preşedintelui. „Maximul crizei a fost depăşit", a anunţat miercuri seară Băsescu. Preşedintele a precizat însă ieri că ieşirea din criză va avea loc abia în 2011. „Oricare ar fi preţul politic, anul acesta Guvernul are obligaţia să găsească cele 1,5 miliarde din bani împrumutate pentru proiecte", le-a transmis membrilor Cabinetului.

În privinţa acordului cu Fondul Monetar Internaţional, şeful staului a precizat că acesta va fi menţinut sub forma unei înţelegeri de precauţie şi că Guvernul ar trebui să se împrumute anul viitor de la Uniunea Europeană.

4 Ţiganii, acceptaţi de Europa.  „Rromi, ţigani... Este extrem de important. Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în rromi", a afirmat Băsescu. Acesta susţine că România a fost acceptată în UE cu toţi cetăţenii ei, şi nu doar cu piaţa pe care a oferit-o. „România susţine această etnie. Nu putem fi de acord cu acţiunea Guvernului francez", a mai spus preşedintele.

Comentariu: „Vrea un contabil la Finanţe"

Cristian Pârvulescu
analist politic

Preşedintele face declaraţii de conjunctură atunci când afirmă că nu există tabere în PDL. Faptul că Traian Băsescu nu le recunoaşte, nu înseamă că ele nu există. În acest moment, partidul are tendinţa de a se depărta de şeful statului. Lui Băsescu îi este foarte greu să recunoască în acest moment că trage în jos partidul. 

În plus, afirmaţia că avea deja pregătit un premier fără să se consulte cu partidul este surprinzătoare. Compararea lui Gheorghe Ialomiţianu cu Decebal Traian Remeş dovedeşte faptul că Băsescu este  nostalgic după guvernarea CDR. Remeş a fost un contabil foarte bun, dar i-a lipsit viziunea. Exact acest lucru îşi doreşte şi preşedintele de la Ialomiţianu - să fie un contabil care să strângă impozite, nu un economist cu idei.

Comentariu: „Maximul crizei nu a fost atins"

Vlad Muscalu
economist ING

Prognoza noastră este mai rezervată şi prevede o revenire pe creştere economică în 2011, însă abia în a doua jumătate a anului. Dinamica anuală prognozată de noi este însă negativă, de -1,8%. În privinţa vârfului maxim al crizei, sunt mai multe măsuri care trebuie luate în calcul şi mai multe moduri în care poate fi înţeles acest maxim.

Din punctul nostru de vedere, economia va continua să se contracte, iar acest maxim ar putea fi atins în trimestrul următor. În acelaşi timp, şomajul va continua să crească  şi inflaţia să se accentueze, astfel că, din punct de vedere social, criza va fi resimţită din ce în ce mai dramatic. În următoarele luni, impactul crizei la nivel social va fi mai mare decât în prezent.

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite