Tinerii şi copiii sunt mai săraci decât pensionarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii şi tinerii formează grosul persoanelor defavorizate. Aceasta a fost concluzia analizei prezentate, ieri, în cadrul seminarului organizat de Societatea Academică Română (SAR) - „Cinci mituri privind sistemul de pensii din România".

Rata sărăciei persoanelor peste 65 de ani este de 16%, în timp ce pentru copiii între 0 şi 15 ani este de 22%. Cifrele indică o rată a sărăciei de 33% pentru persoanele între 25 şi 50 de ani. Potri­vit statisticilor prezentate de organizatori, cheltuielile statului cu pensiile sunt de 7% din PIB, mai mari decât cele cu sănătatea şi educaţia la un loc.

Reducerea pensiilor cu 15% evită un colaps imediat, dar nu rezolvă pe termen lung criza sistemului de pensii.  Prezent la discuţii, prof.univ. Marian Preda (foto), decanul Facultăţii de Sociologie din Bucureşti, a calificat drept „crime împotriva statului român" deciziile politicienilor de a mări pensiile fără o justificare economică".

Prin sistemul „pensii contra voturi" s-a ajuns ca sistemul de pensii să fie în colaps, a explicat specialisul. El a adăugat că sistemul are nevoie de o restructurare urgentă pentru a nu împovăra peste măsură generaţiile următoare. „Cei care vin după noi vor avea de plătit nu numai pensiile pensionarilor de atunci, ci şi împrumuturile pe care le facem noi astăzi pentru a plăti pensiile", a avertizat sociologul. 

Soluţii propuse

Experţii prezenţi la discuţii au spus că soluţiile pentru redresarea situaţiei sunt egalizarea vârstei de pensionare, controlul  pensiilor de invaliditate,  eliminarea pensiilor speciale, extinderea bazei de colectare,  plafonarea pensiei maxime acordată de la bugetul de stat şi stoparea sistemului „pensii pentru voturi". 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite