Ţiganii de mătase fac nunţi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crinu, un ţigan de mătase de  origine română şi-a măritat  fiica
Crinu, un ţigan de mătase de origine română şi-a măritat fiica

Italienii, francezii şi nemţii sunt martorii unui nou curent printre ţiganii români din străinătate: chefuri luxoase care sfidează criza. Clanurile de rromi din străinătate au dat într-o singură lună patru petreceri în mai multe oraşe europene.

Anul 2009, luna iunie, ziua 28. Fiica lui Crinu, un ţigan de mătase foarte bogat, care locuieşte în Frankfurt am Main, Germania, se căsătoreşte. La eveniment este invitată toată „spuma" ţigănească, inclusiv lideri ai rromilor din Bucureşti.

Pentru fastuoasa petrecere este închiriat un palat din oraşul german Hanau. „Când am ajuns acolo, cânta o fanfară. Cum a ajuns nunta la palat, s-au oprit şi au rămas mască", a povestit cameramanul care a filmat evenimentul, profesorul Florin Lipovan.

Mirii şi nuntaşii au fost transportaţi dintr-un loc în altul numai cu maşini de lux. Trena miresei a fost lungă de câţiva metri, având pe ea mii de cristale swarovski, iar fratele mai mic al miresei a jucat rolul unui prinţişor cu sceptru auriu. Atmosfera de nuntă, la care au fost nu mai puţin de 12 perechi de naşi, a fost întreţinută de manelistul Nicolae Guţă, după care s-a aruncat cu mii de euro.

Potrivit lui Florin Lipovan, Crinu este un prosper om de afaceri în Germania, care se ocupă cu maşini de lux şi care are mai multe vile în străinătate şi una în Timişoara.

Este unul dintre ţiganii de mătase, categorie considerată cea mai avută din etnia lor. Ţiganii de mătase se îmbracă foarte bine şi au un stil de viaţă asemănător cu cel al capitaliştilor.

Anul 2009, luna iulie, ziua 4. În oraşul italian Lucca, Ion a lu' Costică îşi botează fiul. Familia este una mai „săracă", fiind parte a ţiganilor băieşi, rromi care vorbesc între ei numai româneşte.

Străzile înguste din oraşul italian au fost ocupate preţ de câteva minute de alaiul de botez, la care, de asemenea, a cântat manelistul Nicolae Guţă.

O săptămână mai târziu, Crinu revine în scenă, în Germania, de această dată în calitate de naş de botez la fiul lui Tohari Cârpaci. Hummer, BMW, Mercedes au fost mărcile din alaiul de maşini care a blocat autostrada.

„I-a avertizat poliţia pentru că mergeau pe autostradă cu 30 de kilometri la oră în paralel. Au spus să nu mai filmăm, dar mai ales să nu mai staţionăm pe banda de urgenţă", a mai spus cameramanul. Acesta povesteşte că în oraş un tramvai a aşteptat să treacă maşinile de lux, iar nemţii de rând au rămas impresionaţi.

Concurenţa dă tonul

Alai de botez pe una dintre străzile oraşului italian Lucca

Alai de botez pe  una dintre străzile oraşului italian Lucca

În aceeaşi lună, o altă petrecere a ţinut capul de afiş în lumea ţigănească din Frankfurt am Main - cu un botez de lux la care au fost creştinaţi cinci copii într-un decor similar: muzică, maşini scumpe şi mult lux.

„Este o concurenţă între ei. Fiecare vrea să facă petrecerea cea mai tare, să aibă evenimentul cel mai fain. Sincer, nu ştiu câţi bani se cheltuiesc", a spus cameramanul Florin Lipovan.

Cioabă condamnă chefurile de lux

Florin Cioabă, regele ţiganilor din România, nu crede că există un fenomen la nivel european prin care rromii bogaţi organizează petreceri fastuoase pentru a arăta ce averi au. Acesta spune că fenomenul a luat amploare în Europa după Revoluţie şi dezaprobă astfel de petreceri făcute de ţiganii din străinătate.

„Unii vor să pară ceea ce nu sunt. Cu siguranţă, astfel de evenimente nu ne aduc cinste şi respectul nu se câştigă afişând lux şi bogăţie. Respectul se câştigă prin modestie şi o atitudine pozitivă", a spus Cioabă.

PĂREREA SPECIALISTULUI

Sociologul Ciprian Obrad a spus că fenomenul care ia acum amploare nu poate avea o viaţă lungă. „Poate fi doar un val, aşa cum au fost şi  manelele, care acum nu mai au atâta căutare", a spus sociologul.

„Îşi exprimă bucuria foarte vizibil"

Copilul unuia dintre ţiganii de mătase, într-o limuzină de lux

Copilul unuia dintre ţiganii de mătase, într-o limuzină de lux

Reprezentanţii Asociaţiei Romani CRISS, care apără drepturile rromilor, sunt rezervaţi în privinţa catalogării petrecerilor postate pe internet.

„Nu este o noutate că şi în cadrul etniei rrome sunt oameni bogaţi (ca şi în societatea românească) şi care îşi organizează petrecerile într-un anumit fel", ne-a declarat directorul executiv al Romani CRISS, Magda Matache. Aceasta a spus că aici trebuie punctat un alt aspect important: dezechilibrul dintre cei foarte bogaţi şi cei săraci, defavorizaţi.

„Trebuie să mai lucrăm la spiritul civic. Nici mesajele nu merg aproape de dorinţele celor bogaţi. La un eveniment de strângere de fonduri pentru problemele rromilor defavorizaţi au fost oameni de afaceri, inclusiv din rândul etniei rrome, interesaţi să ajute. Este un sâmbure de dorinţă, pe care nici noi nu ştim să-l valorificăm foarte bine", a mai spus Magda Matache.

Potrivit acesteia, extremele etniei rrome sunt cele mai mediatizate, fără a se ţine cont de clasa de mijloc. „Sunt şi oameni care îşi exprimă bucuria într-un mod foarte vizibil, dar este o extremă. Este şi o parte de mijloc care trebuie luată în seamă", a mai spus directorul Romani CRISS.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite