Picturi rupestre, vechi de 35.000 de ani, descoperite în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrală au fost descoperite în peştera Coliboaia din Munţii Bihorului, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, de către un grup de speologi români.

"Peştera Coliboaia este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea ei. Până acum, nu i s-a acordat importanţă acestei peşteri. Nu a fost inclusă nici măcar pe lista peşterilor protejate, deşi se află pe raza Parcului Natural Apuseni. Au fost mai multe expediţii aici, însă cei cinci speologi au intrat în interior şi au străbătut trei zone complet inundate, după care au dat peste o galerie înaltă, pe pereţii căreia au găsit picturile, ceea ce lor li s-a părut a fi artă rupestră", a explicat, pentru Mediafax, Viorel Lascu, şeful Federaţiei Române de Speologie.

Potrivit sursei citate, picturile sunt negre şi reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. S-a găsit, de asemenea, o gravură reprezentând un tors de femeie, probabil un simbol. "Pe sol, se aflau oase de urs. O parte a picturilor a fost distrusă de apă, iar o alta de urşii care au stat în peşteră şi se vede că au zgâriat şi au lustruit pereţii", a spus speologul.

Desenele datează din paleolitic şi au o vechime de 23.000 - 35.000 de ani.

Picturile au fost verificate de o echipă condusă de Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în artă de peşteră din lume. În urma analizelor, experţii au confirmat autenticitatea picturilor şi a gravurii.

"După factura acestora, picturile pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală aşa de veche", a arătat preşedintele Federaţiei Române de Speologie.

În urma descoperirii, prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni, peştera a fost pusă imediat sub protecţie, în stare de conservare, şi va fi inclusă într-un complex proiect de cercetare multiinstituţional şi multinaţional.

"Acest sit arheologic este deosebit de valoros, comparabil cu Sarmisegetusa sau Cucuteni, de pildă", a conchis Lascu.

Peştera Coliboaia are o lungime totală de 750 de metri şi este situată la o altitudine de 560 de metri, în Munţii Bihorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite