Mii de elevi au rămas fără burse pentru că pragul de acordare a fost coborât cu 1 ban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coborârea plafonului maxim de venit la acordarea burselor „Bani de liceu“ de la 150 la 149,99 de lei lasă fără bani mii de elevi. La un venit de 600 de lei brut, o familie cu doi copii la şcoală nu se mai califică pentru a primi sprijin financiar prin Programul de burse „Bani de liceu“.

Ministerul Educaţiei nu are bani pentru a susţine în acest an şcolar bursele acordate prin Programul naţional „Bani de liceu". Deşi numărul elevilor eligibili e de 128.298, cel al beneficiarilor e de 124.569. Andreea Enache şi Daniela Ciobanu (17 ani), eleve în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu" din Craiova, judeţul Dolj, au primit sprijin financiar din partea statului doi ani la rând pentru a putea urma cursurile liceului.

Fetele provin din familii modeste cu un venit lunar pe membru de familie de 150 de lei brut. La începutul acestui an şcolar, după ce şi-au depus dosarele, au aflat că nu se mai califică pentru primirea burselor. Şi asta pentru că au cu un ban peste plafonul de venit pe membru de familie impus de Ministerul Educaţiei pentru primirea acestui sprijin financiar. Adică 150 de lei în loc de 149,99 lei, suma maximă acceptată.

În aceste condiţii, Andreea şi Daniela au pierdut 180 de lei pentru fiecare lună de şcoală, sumă care reprezintă cuantumul bursei care li se cuvenea. „Măcar de ne-ar fi spus înainte să facem dosarul. Oricum, nu e corect. Probabil că cei care au decis aşa au totul şi se gândesc numai la ei", a spus Andreea. Dacă ar fi fost din oraş, fata ar fi suportat mai uşor această pierdere financiară. Dar este din Perişor, iar în Craiova dă pe chirie 400 de lei. Tatăl ei munceşte în construcţii şi aduce în casă 600 de lei pe lună, singurul venit din familie.

Risc de abandon şcolar

La fel se întâmplă şi în cazul Danielei. Este din Puţuri, iar în oraş stă cu chirie. Tatăl ei primeşte ca însoţitor al unui bolnav 600 de lei lunar. „Nu cred că se face avere pentru stat cu un ban de la mine, altul de la colega mea. Nu e drept", se revoltă tânăra. 

Andreea şi Daniela riscă acum să nu-şi mai poată termina studiile din cauza sărăciei.  "Cum să scăpăm din situaţia asta? Pentru nimic în lume nu am renunţa la şcoală. Toţi angajatorii cer acum să ai liceul terminat, facultate şi chiar master", a spus Daniela. 

Pentru că o are pe sora ei studentă la Medicină, pe locurile de la buget, are puterea să spere că sunt şanse şi pentru ea. Andreea, în schimb, este sceptică. Sora ei s-a întors la Perişor pentru că părinţii nu au mai avut bani să o ţină şi la facultate, după absolvirea unui liceu din Bănie.

În Dolj s-au depus 5.866 de cereri pentru Programul naţional „Bani de liceu". Cele mai multe solicitări la nivelul Craiovei au fost înregistrate la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu", 356, adică peste 6% din totalul elevilor înscrişi la cursuri. 

„A fost o surpriză şi pentru mine când am citit că banii de liceu s-au dat până la maximum 149,99 de lei pentru că anul trecut nu a fost aşa. Din adresa ministerului am înţeles că măsura s-a luat «în vederea încadrării în fondurile aprobate cu această destinaţie»", a declarat Cristian Stancu, directorul adjunct al Colegiului.

La Suceava, 290 de tineri nu vor mai primi anul acesta burse de acest fel. Una dintre elevele care a pierdut bursa este Tinuţa Mihăilă (16 ani). „Mama are salariul minim pe economie de 600 de lei, din care îmi plătesc căminul, 475 de lei, internetul, 30 de lei, şi mai dau 20 de lei pe drum când merg acasă în weekend. Nu mai rămâne nimic şi mai am o soră mai mică la şcoală", spune Tinuţa Mihăilă, elevă în clasa a X-a la Colegiul „Dimitrie Cantemir".

Câţi bani, atâtea burse

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei (ME) au explicat că numărul de burse este condiţionat de fondurile primite de la buget. Mihai Păunică, şeful Direcţiei economice şi de finanţe din ME, consideră că nu se poate vorbi de o coborâre a plafonului de venituri în funcţie de care sunt acordate bursele, în condiţiile în care scăderea e de numai un ban.

„Ca şi anul trecut, acordăm aproximativ 125.000 de burse. Plafonul se calculează în funcţie de câte fonduri există. Se putea opri şi la 50 de lei, nu la 149,99. Eforturile pe care le-am făcut pentru a ajunge la acest nivel, foarte aproape de maximul prevăzut de lege ar trebui luate în considerare, nu că am coborât plafonul cu un ban mai jos! După aceeaşi lege, dacă bugetul nu permitea mai mult, plafonul se putea situa foarte bine şi la câteva zeci de lei", a explicat directorul.

Pentru cele 124.569 de burse acordate prin programul „Bani de liceu", ME cheltuieşte lunar aproape 22.500.000 de lei. Economia care se realizează prin excluderea a 3.729 de beneficiari care rămân pe dinafară în urma reducerii plafonului e de 671.000 de lei pe lună.

A contribuit Carmen Constantin

"Măcar de ne-ar fi spus înainte să facem dosarul. Nu e corect. Probabil că cei care au decis aşa au totul şi se gândesc numai la ei."
Andreea Enache
elevă

"Nu cred că se face avere pentru stat cu un ban de la mine, altul de la colega mea. Nu e drept."
Daniela Ciobanu
elevă

"Plafonul se calculează în funcţie de câte fonduri există. Se putea opri şi la 50 de lei, nu la 149,99. "
Mihai Păunică
director Ministerul Educaţiei

Bursele „Bani de liceu", instituite acum şase ani

Bursele „Bani de liceu" fac parte din Programul naţional de protecţie socială. Programul constă în alocarea unui sprijin financiar lunar din sume provenite de la bugetul de stat.

Programul a început în 2004 şi se adresează elevilor care urmează la cursuri de zi liceul, şcolile de arte şi meserii. Beneficiarii trebuie să se afle în întreţinerea familiilor al căror venit lunar realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii a fost până la începutul acestui an şcolar de maximum 150 de lei brut pe membru de familie.

Nivelul bursei, stabilit anual

La stabilirea venitului brut lunar se iau în calcul toate resursele financiare permanente realizate de membrii familiei cu excepţia alocaţiei de stat, alocaţiei suplimentare acordate familiei cu mulţi copii, burselor de studii şi a celor sociale. 

Potrivit normelor în vigoare, banii se acordă în perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de Bacalaureat, de diplomă, precum şi pe perioada efectuării practicii de producţie. Cuantumul bursei se stabileşte anual prin hotărâre de guvern, înainte de începerea cursurilor şcolare.

Pentru anul de studiu 2010-2011, nivelul bursei e de 180 de lei lunar. Sprijinul se acordă pe bază de cerere formulată de elev şi reprezentantul său legal şi trebuie înregistrată până la 1 octombrie la unitatea de învăţământ unde e înscris tânărul. Solicitantul trebuie să depună la dosar acte doveditoare referitoare la nivelul veniturilor familiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite