Cât de vulnerabil este contul tău bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii unei bănci din România s-au trezit cu conturile goale. Suma care lipseşte este estimată, deocamdată, la un million de euro.

Banii din contul tău sunt în siguranţă dacă eşti prudent când faci tranzacţii pe INTERNET sau foloseşti online-banking. De asemenea, atenţie la ce bancă îţi faci contul. Divizia de securitate a băncii şi angajaţii acesteia sunt ale elemente cheie.

Clienţii Credit Europe vor da în judecată banca

Frauda Credit Europe Bank: cum s-a evaporat un milion de euro din conturile unei bănci

Cum eşti în siguranţă când faci tranzacţii online

- Nu-ţi accesa contul de la computer-ul serviciu la care au acces şi alţi colegi.
- Dacă totuşi o faci, asigurăt-te că ai antivirus, firewall şi programe anti-spyware instalate pe calculator, iar software-ul de securitate se actualizează automat.
- În cazul utilizării internetului wireless, verifică-ţi setările de pe computer pentru a te asigura că această conexiune este criptată.
- Nu îţi accesa contul bancar de la o cafenea, internet-caffe sau aeroporturi.
- Verifică tranzacţiile pe care le faci în mod regulat şi cu atenţie şi raportează imediat băncii orice transfer suspect.
- Stabileşte o parolă complicată care să conţină o combinaţie de cifre şi litere şi nu folosi aceeaşi parolă şi pentru adresele de email sau alte conturi.
- Deconectează-te după fiecare sesiune online.
Dacă ai făcut toate acestea la tranzacţiile online, înseamnă că economiile sau banii de pe cardul tău de credit sunt în siguranţă. Dacă nu, intră imediat şi verifică sumele din cont.

Asiguraţi-vă că aveţi conturile la o bancă ale cărei sisteme de securitate sunt solide

Fiecare tranzacţie bancară trebuie să fie monitorizată de cel puţin trei sisteme: cel de securitate internă, cel extern (autorităţi) şi de Banca Naţională a României. Pentru a funcţiona pe piaţa din România, o bancă trebuie să primească o serie de avize de la Bancă Naţională. Aceste avize certifică respectiva bancă, iar BNR-ul garantează că, în cazul unui faliment, clienţii vor fi despăgubiţi. Aşa încât în orice bancă aţi decide să vă plasaţi banii în România, regulile sunt aceleaşi, iar "supervizorul suprem" este BNR.

Indiferent de complexitatea sistemelor de securitate, factorul uman reprezintă principala vulnerabilitate din sistemul bancar."Nu ştii ce păsărică îi vine unui angajat şi brusc se decide să umble la conturi. Practic nu este bancă în România care să nu se fi lovit de o astfel de situaţie, similară celei în care se află acum Credit Europe Bank", au declarat, pentru Adevărul, reprezentanţi din sistemul bancar.

Director de sucursală al unei bănci din Bucureşti ne-a declarat că angajaţilor li se fac o serie de teste psihologice înainte de a putea lucra cu banii clienţilor.

Să-mi ţin banii la ciorap?

În ciuda acestor vulerabilităţi,concluzia specialiştilor chestionaţi de "Adevărul" este că banca rămâne cel mai sigur mod în care îţi poţi ţine economiile.

În cazul unei fraude, banca este obligată prin lege să despăgubească clienţii în cel mai scurt timp posibil, însă pentru acest lucru este nevoie şi de concursul autorităţilor. Clienţii care protestează că nu îşi primesc banii mai repede trebuie să înţeleagă că, într-o astfel de situaţie, sunt câţiva paşi de urmat. Organele abilitate anchetează frauda, divizia de securitate internă a băncii de asemenea, şi până la o decizie în acest sens se pot scurge şi câteva săptămâni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite