Părerea lui Nicu Ceauşescu despre Revoluţie: „O lovitură de stat pe fondul unei revolte populare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După prăbuşirea regimului comunist în decembrie 1989, Nicu Ceauşescu a mai trăit şase ani. Fiul cel mic al cuplului dictatorial a vorbit puţin, în tot acest timp, despre perioada în care familia Ceauşescu conducea România, deşi presa internă şi internaţională a vremii a făcut eforturi uriaşe pentru a-i lua interviuri.

Cea mai completă mărturie a lui Nicu Ceauşescu a fost făcută, în cadru oficial, la 22 martie 1994, în faţa Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989. În faţa senatorilor, Nicu Ceauşescu şi-a expus propria variantă despre Revoluţie: „Părerea mea este că în decembrie 1989 pe fondul unei revolte populare a avut loc o lovitură de stat. Asta este teza mea. O lovitură de stat cu sprijinul celor de la Interne şi de la Armată - pentru că altfel nu reuşea. Şi părerea mea este că pentru a reuşi s-a făcut înlăturarea lui Milea (n.r. - Vasile Milea, ministru al Apărării în 1989). El nu mai avea altă cale de întoarcere şi şi-a găsit asta cu împuşcatul. Nu se ştie dacă şi-a găsit-o sau i-au găsit-o alţii".

În momentul Revoluţiei Nicu Ceauşescu ocupa funcţia de prim-secretar al judeţului Sibiu. Imediat după evenimente a fost arestat sub acuzaţia de genocid, deşi părăsise oraşul înainte ca în Sibiu să se deschidă focul în ziua de 22 decembrie.

În stenogramele Comisiei Senatoriale apar şi declaraţii în care Nicu Ceauşescu comentează soarta României după 1989: „De ce prima măsură care s-a luat după 1989 a fost distrugerea economiei? Fiindcă economia asta - bună, rea, cum era - producea, totuşi, ceva. Şi a produs nişte valori care au permis acestui popor să-şi achite datoriile. Ba, dimpotrivă, să aibă şi în plus. Şi prima măsură care a fost? Închiderea fabricilor. Dar acest lucru s-a făcut întâmplător sau nu? Aici nu mai pot eu să vă răspund fiindcă imediat după Revoluţie am fost băgat în închisoare şi nu pot să ştiu cine a comandat aceste lucruri".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite