Dan Bălan: „Le spun americanilor că sunt român din Chişinău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Bălan vrea  să cucerească pieţele muzicale din Europa cu noua lui piesă
Dan Bălan vrea să cucerească pieţele muzicale din Europa cu noua lui piesă

Dan Bălan (30 de ani) a lansat piesa „Chica Bomb“, la care a lucrat cu Hype Williams, regizor american care a colaborat cu 2Pac. Fostul component al trupei O-Zone, care trăieşte acum în SUA, va lansa un nou album şi nu vrea să mai audă de formaţia care l-a consacrat.

„Adevărul": Cum ai ajuns să-ţi regizeze videoclipul Hype Williams?

Dan Bălan: Am o echipă puternică altfel, categoric, este mai greu să ajungi la el.

Cu cine ai colaborat la realizarea piesei?

Eu compun tot, de la O-Zone încoace. Niciodată nu am cântat ceva ce n-am compus.

Te-ai implicat în regia videoclipului?

La toate clipurile sunt co-regizor. Toate conceptele sunt ale mele şi mă implic în tot. M-am gândit că ar putea fi o problemă cu Hype Williams, dar am găsit soluţii. Nimeni nu ştie mai bine decât tine ce e în capul tău şi cum vrei să iasă.

Care este povestea?

Nu are, poveşti se făceau în anii '90. Clipul nu îl faci pentru a arăta ce idei ai, scopul este să ajute piesa, să o promoveze. Videoclipul meu a fost în corelaţie cu mesajul piesei, cu fetele, cu accentele, cu felul în care a fost montat.

Cu fetele ce s-a întâmplat, de ce le-ai schimbat?

Nu mi-au plăcut cele cu care a venit regizorul, erau vulgare. Eu voiam să fac un clip sexy, frumos, erotic, dar nu vulgar. Am amânat filmările şi, împreună cu echipa mea, am făcut castingul, am văzut peste 200 de fete şi le-am ales pe acestea patru. Şi hainele ­le-am schimbat, asta a fost ideea mea: să fie îmbrăcate aşa cum stau ele în casă, când nu le vede nimeni şi dansează.

Ce reacţie a avut regizorul?

Eu sunt producătorul proiectului, eu îl plătesc pe regizor. Trebuia să fac asta mai diplomat, pentru că el este un nume mare. Până la urmă, trebuia să accepte ideea mea, n-avea încotro, vorbeam cu el ca producător care a făcut o comandă. În primul rând sunt producător şi după aceea artist.

De ce cânţi atât de puţin în această piesă?

Aşa a ieşit, pe album sunt piese în care cânt mult mai mult. Melodia asta avea un alt refren apoi, întâmplător, mi-a venit ideea cu fata care cântă. Mi s-a părut mai potrivită ea decât partitura mea, şi-atunci am schimbat.

Cine este fata cu care cânţi?

Este Kaitlin, din New York. Am ales-o în urma unei preselecţii. Nu e cunoscută deloc, suntem acum în negocieri cu ea, de asta nici n-a apărut.

De ce ţi-ai schimbat stilul?

Crazy Loop este un personaj care trăieşte în continuare. Sunt două proiecte separate: Crazy Loop, care este nebun şi foarte vesel, şi proiectul sub numele meu, care este mai serios. Este vorba de o altă muzică, de un alt sound; nu puteam să apar cu ochelari, nebun, şi să cânt „Chica Bomb". Crazy Loop avea ca public ţintă familia, copiii erau principalii fani ai acelui personaj, aşa a fost conceput proiectul. „Chica Bomb" este ceva sexy, mai cool, era nevoie de o schimbare.

Ce urmează după „Chica Bomb"?

Nu ştiu exact, dar albumul pe care o să-l lansez în primăvară va fi în direcţia asta. Încă nu e terminat.

Cum eşti văzut în SUA?

Am succes ca producător şi autor de muzică. Să ai o piesă care să fie numărul unu şase săptămâni în Billboard e un lucru la care visează toţi. ­M-am întâlnit cu mulţi artişti, cu mulţi actori, sunt petreceri multe. Foarte puţini pot să spună că au vândut 16 milioane de discuri şi-atunci sunt impresionaţi.

Unde ai mai mult succes?

Mi-e greu să spun, sunt diferite etape, diferite proiecte în viaţa mea. Cred că albumul cu „Chica Bomb" o să răspundă anul viitor la această întrebare.

Aveai mai mult succes cu O-Zone decât solo?

Am fost într-o pauză, abia acum mă lansez serios, cu strategie de marketing globală. Pentru ca O-Zone să reuşească, am lucrat din 1998 până în 2004. Proiectul ăsta abia acum este lansat.

Şi-atunci care e secretul?

Nu e o reţetă, cea mai mare greşeală este să faci exact cum vezi la alţii. Fiecare are calea lui, care trebuie să fie unică.

Cum se vede Republica Moldova din America?

N-au auzit de ţara asta, de România însă, da. Şi-atunci le spun americanilor că sunt român din Chişinău.

Dan Bălan, istorie cu O-Zone

- A format trupa O-Zone în 1999 şi a lansat trei albume până în 2004.
- Cel mai bine vândut album al trupei a fost „DiscOzone", care a ajuns pe locul întâi în 6 ţări şi a fost vândut în peste 2,5 milioane de exemplare.
- Piesa „Dragostea din tei", cunoscută şi sub numele „Numa Numa song" a ajuns numărul unu în 32 de ţări şi a fost vândută în 12 milioane de exemplare, în toată lumea.
- Un alt hit semnat O-Zone a fost „Despre tine". A ajuns numărul unu în 5 ţări şi a fost pe locul 6 în Europa.
- S-a lansat solo cu proiectul „Crazy Loop" şi, în urmă cu o lună, a lansat „Chica Bomb".

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite