Momentul adevărului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când am aflat rezultatele la Bac, prima mea reacţie a fost: „Poate aşa o să se oprească hemoragia de Doctori în toate disciplinele cu putinţă!“

În agitaţia creată, cred că se impune o recapitulare:

1.    Diploma de Bacalaureat NU este un atestat de terminare a liceului.

2.    Ca la orice concurs sau examen, unii izbândesc, alţii nu.

3.    Oricum, valoarea „de piaţă" este zero, la fel ca valoarea majorităţii celorlalte diplome. La interviurile pentru posturi de secretară - pardon, assistent manager - se prezintă domnişoare cu două-trei facultăţi.

4.    Procentul de promovabilitate din acest an reflectă nivelul real al învăţământului românesc de toate gradele şi în toate specializările. Cine are îndoieli, să revadă rezultatele concursurilor de titularizare din învăţământ.

5.    „Perlele de la Bac" (şi nu numai) cu care ne delectăm de ani de zile n-au nicio legătură cu dificultatea subiectelor.

6.    De vreme ce există tineri care au luat MEDIA 10 şi alţii - mult mai mulţi - care au obţinut între 9 şi 10, orice discuţie despre subiecte sau organizarea examenului este superfluă.

7.    Dacă totuşi vrem să discutăm despre asta, e foarte simplu: cerem părerea celor care au luat Bac-ul anul trecut.

8.    E jenant să vorbeşti despre stresul creat de camerele video - acolo unde au existat - în legătură cu elevi care se filmează unii pe alţii cum se bat în clasă şi apoi postează filmele pe internet.

9.    Oricum, cine n-are de gând să copieze n-are de ce să se streseze nici dacă sunt agenţi FBI în sală.

10.    Un procent însemnat din „copiii" care au picat Bac-ul au, de fapt, peste 30 şi chiar 40 de ani. Există judeţe în care cei care au absolvit liceul ÎN ACEST AN au obţinut promovabilitate mai mare decât cea de anul trecut.

11.    Păcatul originar este instituţionalizarea, în anii '80, a indicelui de promovabilitate. Din acel moment, profesorii au fost motivaţi să umfle notele. Aşa s-a creat o iluzie naţională.

12.    Vinovaţi suntem toţi: ministerul, inspectoratele, şcolile, profesorii, presa, societatea, dar mai ales părinţii, care i-au încurajat pe elevi să se „descurce" şi care, în majoritate, habar n-au ce fac copiii lor la şcoală şi ce-i ăla un subiect greu sau uşor.  

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite