Fără partide!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu fac parte dintre cei care spun „Sunt toţi o apă şi-un pământ“. E foarte comod, te scuteşte de orice răspundere şi de orice acţiune.

Dar atunci ar trebui să accepţi că şi noi, alegătorii, suntem o apă şi-un pământ. În realitate, peste tot există oameni de calitate. Doar că nu-i prea vezi pe la televizor.

Cu ocazia moţiunii de cenzură, partidele importante au ameninţat că-şi dau afară parlamentarii care nu vor vota cum trebuie. Cam la atât s-a redus, în zilele noastre, sensul existenţei unei grupări politice: disciplinarea coercitivă a atitudinii. E momentul să punem în discuţie exact acest sens.

Am fost de acord, majoritatea dintre noi, că e mai bine cu votul uninominal - atât cât e şi aşa cum e, departe de ideal, dar orişicât. În loc să ştampilezi o listă în care conducerea unui partid a pus pe cine-a vrut - unii complet necunoscuţi ţie -, alegi un om care-ţi inspiră încredere. Evident, te poţi înşela, dar măcar e alegerea ta şi are nume, prenume, chip, vorbă, haine, gesturi. Oricum doctrinele sunt ca şi inexistente, iar „platforma-program", sintagmă atât de vehiculată la începutul anilor '90, a dispărut în neant.

Bun. Dar dacă e aşa, ar trebui să ne luăm curajul să ne întrebăm care e limita superioară a conceptului uninominal? Bingo! Dispariţia partidelor politice.

Poate n-o vom vedea în timpul vieţii noastre, dar mai devreme sau mai târziu se va întâmpla. E logic şi e de dorit. Da, se poate democraţie fără partide şi politică fără politicieni. O spune, de altfel, un membru al Academiei, profesorul Dumitru Dobrescu, medic şi farmacolog, alopat şi homeopat, creator de medicamente, dar înainte de toate gânditor. În cartea „Întoarcerea la natură", el face o analogie între organismul uman şi cel social, cu neîncetate recursuri la filozofie şi religie. Iar concluzia - una dintre ele - este că trebuie să renunţăm la partidele politice.

Şi cine va conduce, cine ne va reprezenta interesele, cine va lua decizii!? Simplu: o clasă de administratori ai treburilor publice, aleşi nominal pentru probleme punctuale. Nimeni nu trebuie să se mai priceapă la toate.

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite