Londra, oraşul celor 240 de muzee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sejur de trei zile, cu cazare la unul dintre hotelurile londoneze, variază între 344 şi 441 de euro Temperaturi scăzute pe timpul verii, monumente istorice, unul dintre cele mai

Un sejur de trei zile, cu cazare la unul dintre hotelurile londoneze, variază între 344 şi 441 de euro

Temperaturi scăzute pe timpul verii, monumente istorice, unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii, 240 de muzee de vizitat. Aceasta ar fi descrierea în câteva cuvinte a capitalei Regatului Unit. Denumit oraşul cameleonic, Londra fascinează prin bogăţia de arhitectură veche combinată cu cea modernă. E considerat cel mai cosmopolit oraş al Europei. Aici întâlneşti populaţii venite din toată lumea, multe dintre ele având propriile cartiere.

Îţi trebuie cel puţin cinci zile ca să poţi să spui că ai vizitat Londra în întregime. Timpul trebuie programat pe ore, astfel încât să poţi vedea în aceeaşi măsură şi mulţimea de muzee şi clădirile-monumente istorice. Cele mai multe dintre muzee au acces gratuit, cu expoziţii ce pot fi vizitate oricând. Un mijloc de transport comod şi rapid cu care vă puteţi deplasa dintr-un loc în altul e metroul londonez, cel mai vechi din lume, construit în 1863. Un bilet pe o singură zi costă 4-5 lire. Dacă aveţi însă fobie de tunele şi de zone circulare, ar fi mai bine să evitaţi metroul.

Înainte să mergeţi să vizitaţi ar trebui să vă faceţi un plan cu punctele turistice pe care ţineţi neapărat să le vedeţi. Fie începeţi din partea din vest a râului Tamisa, fie alegeţi să vizitaţi mai întâi clădirile situate în partea de est a apei. În primele zile e recomandat să vizitaţi monumentele istorice, pentru că dacă intraţi în muzee, cu greu veţi mai ieşi.

300.000 de oameni în City of London

Fiecare dintre cartierele Londrei are propria primărie, astfel încât, dacă ai o problemă, te poţi adresa birourilor locale. Cei care vor să vadă oraşul vechi, cu clădiri construite în urma cu sute de ani, pot începe de la "City of London", oraşul istoric şi zona rezidenţială unde locuieşte primarul Londrei. În imediata apropiere se găsesc cele mai importante clădiri financiare din tot Regatul Unit, care fac notă separată faţă de clădirile istorice. În timpul săptămânii, în zona financiară lucrează peste 300.000 de persoane, însă populaţia care locuieşte în oraşul vechi e de numai 7.000 de persoane.

Tower Bridge, primul pod al Londrei

Pentru a ajunge în centrul vechi al Londrei puteţi să traversaţi Tower Bridge, celebrul pod din sudul Londrei, construit în 1894. La început, Tower Bridge era singurul pod ce traversa Tamisa. A fost nevoie de opt ani pentru construirea lui, la care au contribuit 50 de designeri şi arhitecţi. Bijuteria arhitecturală de azi poate fi traversată atât cu autovehicule, cât şi pe jos. Există o expoziţie despre istoria turnului, iar în Camera Victoriană a motoarelor din incinta turnului pot fi văzute motoarele originale de oţel ale podului. În încăperile podului sunt găzduite şi evenimente speciale, precum căsătoriile.

Cum traversaţi podul, puteţi vizita unul dintre cele mai vechi locuri pentru prizonierii englezi, cunoscută sub numele de Turnul Alb, construit în timpul lui William Cuceritorul. Anul 2007 e an jubiliar pentru clădirile cele mai vechi din centrul oraşului, în faţa clădirii Royal Exchange fiind amplasate tăbliţe cu date istorice despre fiecare monument.

Big Benul şi Palatul Parlamentului

De la "London Eye" puteţi traversa Podul Westminster şi ajungeţi în locul unde se iau cele mai importante decizii pentru englezi: Palatul Parlamentului (Westminster Place). În Parliament Square (Piaţa Parlamentului) puteţi vedea Big Benul, celebrul turn cu ceas, construit în 1858 de Sir Benjamin Hall. În apropierea Palatului Parlamentului se află una dintre cele mai frumoase catedrale benedictine, construită în secolul XI de Eduard The Confessor. Catedrala poate fi vizitată zilnic de la 9.30, preţul pentru un bilet fiind de 10 lire. Pentru englezi, Westminster Abbey are o semnificaţie deosebită, deoarece aici au avut loc cele mai importante ceremoniale: încoronarea reginei Elisabeta a ll-a şi funerariile prinţesei Diana, în 1997. Prin partea de nord a Pieţei Parlamentului, prin strada White Hall, ajungeţi la reşedinţa primului-ministru din Downing Street nr. 10.

Trafalgar Square, locul evenimentelor importante

După ce aţi admirat toate clădirile importante din zonă puteţi merge în Trafalgar Square, piaţă cunoscută ca loc de odihnă pentru turişti. În mijlocul pieţei străjuieşte statuia lui Nelson. Aici au loc unele dintre cele mai importante evenimente ale anului, inclusiv sărbătorirea Crăciunului şi a Anului Nou. Din Trafalgar Square puteţi traversa Parcul St. James, unul dintre cele mai frumoase din Londra, şi ajungeţi la reşedinta familei regale - Buckingam Palace.

Catedrala unde s-a căsătorit prinţul Charles cu Diana

După ce aţi terminat de vizitat Casa Primarului, aflată în imediata apropiere a Băncii Angliei, puteţi merge la Catedra Sf. Paul, aflată la câteva străzi depărtare.

A fost construită în 604, din lemn. După mai multe incendii în perioada 675-1033, catedrala a fost refăcută complet după Marele Foc din Londra de la 1066. În interiorul monumentului sunt adăpostite mai multe morminte ale personalităţilor britanice. Catedrala a găzduit unele dintre cele mai importante momente din viaţa Casei Regale Britanice. În 1981, prinţul Charles şi prinţesa Diana, în loc să meargă la Westminster Abbey, au ales să se căsătorească la St. Paul. Pentru a vizita interiorul catedralei veţi plăti 9 lire sterline. Cel mai important eveniment al zilei este ascultarea corului, la ora cinci după-amiaza.

"Global Cities" sau despre cele mai aglomerate oraşe

Călătoria prin Londra poate continua de-a lungul Tamisei. În imediata apropiere a Catedralei există Millenium Brigde, care duce la Tate Modern, unul dintre cele mai importante muzee de artă contemporană din Londra. E recomandat să nu intraţi la muzeu înainte să vedeţi şi celelalte monumente istorice. Dacă alegeţi totuşi să intraţi la muzeu, trebuie să ştiţi că durează cel puţin trei ore vizitarea expoziţiilor principale, care sunt gratuite. Până pe 27 august puteţi vizita expoziţia "Global Cities", găzduită de sala turbinelor. Aici puteţi afla informaţii despre cele mai populate oraşe din lume. Londra are o densitate de 4.500 de locuitori pe kilometru pătrat, cea mai mare parte a oraşului (46%) fiind alcatuită din spaţii deschise şi parcuri regale. O altă expoziţie, de această dată cu plată, deschisă până în septembrie, e despre legatura dintre film şi pictură din opera artistului Salvador Dali.

Opt lire sterline pentru "London Eye"

Pentru a vizita partea cea mai interesantă a Londrei trebuie să luaţi metroul până la staţia Leicester Square. De aici puteţi să mergeţi de-a lungul râului şi să vedeţi unele dintre clădirile-monumente istorice: Opera Regală, Piaţa Covent Garden, unde puteţi să servi şi masa la unul dintre localurile de aici, Galeria Naţională de Artă. Cei care vor să vadă Londra de la înălţime se pot da în "London Eye", caruselul care se învârte cu viteza melcului, construit special pentru a vedea panorama Londrei, şi pentru care plăteşti 8 lire sterline.

Tablouri celebre, la Galeria Naţională

Dacă doriţi să vedeţi tablouri celebre ale marilor pictori ai lumii, puteţi intra la National Gallery. Pentru a vizita toate cele patru încăperi vă trebuie aproximativ două ore şi jumătate. Fiecare cameră cuprinde zeci de tablouri pictate în perioada 1250-1900. La National Gallery puteţi vedea "Floarea Soarelui" de Vincent Van Gogh, dar şi cele mai importante lucrări ale impresioniştilor Manet şi Monet. În spatele Galeriei Naţionale există o altă sală - National Portreit Gallery -, unde pot fi văzute portrete celebre.

British Museum

După ce aţi vizitat Galeria Naţională, trebuie să vă dedicaţi cel puţin o zi pentru vizitarea celorlalte muzee: British Museum, Science Muzeum, Natural History Museum, Albert and Victoria Museum. Cei interesaţi de ştiinţă pot stărui la Science Museum, care are cinci etaje. Una dintre cele mai interesante expoziţii este cea de la etajul întâi, dedicată împlinirii a 100 de ani de la fabricarea plasticului. Tot aici, dar contra cost, poate fi vizionată o expoziţie despre istoria serviciilor secrete din lume. Dacă vreţi să vizitaţi British Museum, aflat în apropierea Pieţei Covent Garden, trebuie să vă luaţi neapărat o hartă a clădirii şi să vă hotărâţi ce doriţi să vedeţi mai întâi. Este cel mai vechi muzeu din lume, deschis în 1753, şi cuprinde de la colecţii despre perioada preistorică a omenirii până la colecţii despre medalii şi monede vechi. Muzeul cuprinde un dintre cele mai bogate colecţii de mumii şi sarcofage din perioada Egiptului Antic.

Pentru vizitarea parcurilor principale ale oraşului vă mai trebuie cel puţin o jumătate de zi, din cauza distanţei dintre ele. Pe lângă St. James, mai puteţi merge în Hyde Park, Kensington Gardens şi Battersea Park.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

La sfârşit de săptămână, mai multe linii ale metroului din Londra sunt suspendate pentru reparaţii

Un abonament pe o zi cu metroul costă 5 lire şi vă puteţi plimba pe orice rută

Chiar dacă cele mai multe dintre muzee au acces gratuit, anumite expoziţii sunt contra cost. Aşa că trebuie să aveţi bani la dumneavoastră!

Dacă vreţi să faceţi cumpărături, puteţi să mergeţi la Covent Garden, unde găsiţi şi localuri ieftine unde să serviţi masa

Cele mai multe dintre muzee au şi locuri pentru copii, aşa că îi puteţi lăsa în siguranţă

NU RATAŢI !

- Vizitarea casei în care a locuit scriitorul Charles Dickens, situată în Doughty Street. Trebuie să vă luaţi bilet de intrare

- Muzeul lui Sherlock Holmes din Baker Street. În interior puteţi sta pe fotoliul faimosului detectiv şi puteţi trage din pipa lui

- Expoziţia de "Portrete Daneze" de la Galeria Naţională de Artă, deschisă până pe 16 septembrie, care cuprinde tablourile lui Rembrant şi ale lui Frans Hal

- Expoziţia Global Cities, de la Tate Modern, unde puteţi afla informaţii despre condiţiile de trai din cele mai aglomerate oraşe ale lumii

- Kesington Garden - una dintre cele mai frumoase grădini ale Londrei, unde există o expoziţie permanentă dedicată prinţesei Diana

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite