Vaccinul antiporcină: primul hop – la medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele cadre medicale din focarele de gripă nouă spun că nu vor să se imunizeze din cauza efectelor secundare necunoscute ale vaccinului. Epidemiologii dau asigurări că serul produs la Cantacuzino este de bună calitate şi protejază şi împotriva mutaţiilor virusului A(H1N1) care au apărut până acum.

Primul lot de 250.000 de doze de vaccin împotriva A(H1N1) a plecat, ieri, de la Institutul Cantacuzino, în tiruri frigorifice, sub pază militară, către Direcţiile de Sănătate Publică din Moldova şi din Bucureşti. Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate alte 1.090.000 de doze în celelalte regiuni.  

Medicii ieşeni refuză vaccinarea antiporcină

La numai o zi după începerea campaniei de vaccinare împotriva gripei noi, 30 de medici, asistente, infirmiere şi brancardieri de la Spitalul de Urgenţe din Iaşi au anunţat că vor refuza injectarea. Tonul antivaccinare a fost dat chiar de medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe.

„Nu voi accepta să-mi fac acest vaccin pentru că nu ştiu concret ce anume se poate întâmpla şi ce efecte adverse pot apărea. Riscul este mult prea mare. Acum vorbesc în calitate de pacient", a spus Ciuhodaru. 


Alte cadre medicale de la Urgenţe susţin au avut probleme şi anul trecut, când s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere. „Mi-a fost foarte rău atunci şi nici nu mă gândesc acum să-mi fac noul vaccin. Cine ştie ce se poate întâmpla", a declarat Gabriela Grigoriţă, asistent medical la Spitalul „Sfântul Ioan". În focarul de la Iaşi, cel mai mare din ţară, au fost distribuite 78.000 de doze de vaccin pandemic. 

Vecinii români ai Ucrainei se tem de vaccin

Chiar dacă judeţul Satu Mare are graniţă cu Ucraina unde virusul pandemic face ravagii, cadrele medicale nu par convinse de necesitatea imunizarii. „Eu, personal, nu sunt de acord cu acest vaccin şi nici nu o să mi-l administrez", a declarat medicul de familie Viorica Sava Teoader. De aceiaşi părere este şi dr Domuţa Lăzărescu. „Este o isterie cu această gripă. Eu nu mi-l fac şi nici nu-l recomand. Vaccinul antigripal homeopat este cel mai bun", a declarat aceasta.

Vizita medicală

Un consult preliminar şi discuţia cu pacientul venit pentru vaccinare durează 20 de minute. Pacientul trebuie supravegheat apoi circa 30 de minute pentru a nu apărea alergii sau alte efecte adverse. Medicii de familie pot vaccina între 20 şi 30 de pacienţi pe zi.

Nu voi accepta să-mi fac acest vaccin pentru că nu ştiu concret ce anume se poate întâmpla şi ce efecte adverse pot apărea.
dr. Tudor Ciuhodaru
medic UPU Iaşi

Autorităţile recomandă insistent imunizarea

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a recomandat populaţiei să aibă încredere în vaccinul produs de Institutul Cantacuzino. Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii are date că virusul pandemic a suferit mutaţii periculoase în Ucraina, provocând infecţii pulmonare grave.

image

Streinu-Cercel a spus că imunizarea este singura protecţie împotriva virusului. Pentru a fi mai convingător, secretarul de stat a promis că, în dimineaţa acestei zile, îşi va face vaccinul Cantgrip. Vaccinarea efectivă va începe de luni cu medicii, militarii, elevii peste 16 ani şi studenţii.

Consultaţie medicală înainte de injecţie

Medicii de familie din Bucureşti au declarat că au încredere în vaccinul românesc. „Mai degrabă aş fi avut urme de îndoială dacă era un vaccin din import, însă fiind produs de Institutul Cantacuzino este unul sigur. Probabil că are şi un grad de reacţii adverse, ca orice vaccin, însă nu cred că sunt motive de îngrijorare", a declarat dr Daniela Ştefănescu, vicepreşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti. 

În ţară, medicii de familie care urmează să administreze vaccinul susţin că trebuie cunoscute alergiile fiecărui om. „Înainte de vaccinare, din punct de vedere medical, trebuie să se facă o evaluare a stării de sănătate a pacientului, să discute eventualul istoric anafilactic, să-l informeze despre toate caracteristicile vaccinului şi mai apoi să-l monitorizeze circa 30 de minute pentru eventuale efecte adverse", a explicat Dana Negru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Medicii clujeni vor vaccinul, pacienţii - ba

Medicii de familie din Cluj aşteaptă cu sufletul la gură sosirea vaccinurilor împotriva virusului A(H1N1). „Era bine să le fi primit chiar şi de luna trecută. Intrăm în contact zilnic cu 50 de pacienţi, dintre care doi-trei ar putea fi infectaţi. Ne expunem atât pe noi, cât şi familiile", a declarat Ioan Mureşan, medic de familie.

image

Pacienţii ardeleni sunt însă mai reţinuţi. „Într-adevăr, pacienţii au reţineri cu privire la vaccin, din cauza efectelor secundare discutate prin intermediul mass-media", a explicat Maria Buia, un alt medic de familie din Cluj. ( Au contribuit: Mihaela Hiticaş,  Sebastian Secan, Claudia Adjudean)

Posibile efecte secundare

- Roşeaţă la locul înţepăturii, urticarie.
- Frisoane, răceală, simptome asemănătoare gripei.
- Dureri de cap.
- Dureri musculare sau articulare.
- Oboseală, ameţeli.
- Angioedem (umflare la nivelul ochilor, a feţei, limbii, buzelor sau gâtului).
- Senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul membrelor.
- Potrivit prospectului, nu se va administra Cantgrip celor care au avut anterior o reacţie alergică instalată brusc, la proteine de ou şi de pui. În cazul unei infecţii severe însoţite de febră mare, vaccinarea trebuie amânată.
- Nu sunt informaţii cu privire la administrarea vaccinului Cantgrip simultan cu alte vaccinuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite