11 vaccinuri, niciunul sigur 100%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte companii din Europa şi alte patru din restul lumii s-au bătut să producă un ser împotriva gripei porcine. Fiecare are atuuri şi dezavantaje, toate au un punct comun: nu garantează imunitate 100%. Vaccinul românesc concurează bine cu celelalte seruri. A fost produs şi testat după normele europene, nu are adjuvanţi şi costă sub un euro fiola. Cele străine au alte avantaje.

Până la această oră, doar 11 companii au produs vaccinul antipandemic. Şapte sunt în Europa, două în Asia şi câte una în Australia şi SUA.

Cele şapte produse europene sunt şi cele mai avansate ca autorizări şi răspândire: Pandemrix (GlaxoSmithKline Biologicals), Focetria (Novartis), Fluval (Omninvest), Celvapan (Baxter), Panenza şi Humenza (Sanofi Pasteur), Cantgrip (Institutul Cantacuzino).

La ce folosesc adjuvanţii

La început, virusul a fost căutat într-o plajă largă de tulpini, dar spre final toţi au dezvoltat vaccinul pe o tulpină de California. Unele vaccinuri au adjuvanţi, ceea ce le creşte preţul, dar multiplică numărul de doze în care poate fi folosit (cum ar fi Pan­demrix, Focetria, Fluval), altele nu au (cum e Celvapan sau Cantgripul românesc) şi au efecte adverse mai puţine.

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA), toate vaccinurile, inclusiv cel românesc, au fost produse "la urgenţă", adică în patru-cinci luni, nu în 6-7, şi la toate continuă faza de testare. Practic, nu se poate spune despre niciunul dintre vaccinuri că este sigur 100%, dar organizaţiile medicale recomandă vaccinarea, pentru că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Pandemrix, în 40 de ţări

Unul dintre cele mai cunoscute seruri este Pandemrix, produs de Glaxo, de la care România trebuia să cumpere, acum o lună, 500.000 de doze pentru copii, categorie pentru care vaccinul avea făcute teste clinice. Guvernul român s-a răzgândit însă, pe motiv că "firma nu-şi asumă răspunderea pentru reacţiile adverse".

Glaxo a răspuns însă că modelul de contract propus românilor este similar cu celelalte încheiate în Europa. Pandemrix este aprobat pentru a fi inoculat inclusiv pentru copii şi sugari şi producătorul s-a angajat să exporte până acum peste 440 de milioane de doze în peste 40 de guverne din întreaga lume. Vaccinul conţine o suspensie şi o emulsie injectabilă care se amestecă. Testarea eficienţei adjuvantului a fost făcută pe animale, mai precis pe nevăstuici.

Focetria, pentru copii

Focetria de la Novartis se administrează în muşchiul umărului, două doze la un interval de cel puţin trei săptămâni. Vaccinul conţine un adjuvant, un compus care conţine ulei, pentru stimularea răspunsului imunitar. Vaccinul Focetria poate fi folosit şi pentru imunizarea copiilor mai mari de şase luni. Nu s-au făcut teste pe copii sub şase luni şi nici pe femei însărcinate. Administrarea Focentria în timpul sarcinii poate fi luată în considerare, numai dacă este absolut necesară.

Vaccinul Celvapan, produs de Baxter, se injectează o singură doză de 0,5 ml. Diferenţa dintre Celvapan şi celelalte vaccinuri aflate pe piaţa internaţională este că virusurile utilizate în Celvapan sunt crescute în celule de mamifer (celule vero), spre deosebire de celelalte, care sunt crescute în ouă de găină. În aceste condiţii, persoanele alergice la carne de pui, ouă şi puf se pot imuniza. Un alt punct forte al vaccinului american este că nu are adjuvanţi (substanţă ce amplifică efectul unui vaccin).

"Vaccinul românesc nu conţine adjuvanţi, care provoacă mai multe efecte adverse. El va fi testat şi pentru copiii sub 15 ani."
Viorel Alexandrescu
director adjunct
Institutul Cantacuzino


"Al nostru este mai bun. E pe doză maximă de 15 micrograme, are un răspuns imunitar foarte bun şi reacţii adverse minime. "
Adrian Streinu-Cercel
secretar de stat

Reacţii adverse după imunizare

Cantgrip (Institutul Cantacuzino)    Reacţii secundare: durere spontană la mişcare sau la atingere, roşeaţă, nodul la locul injecţiei, durere de cap, oboseală, febră, dureri musculare, senzaţie de căldură, mâncărime, arsură la locul injecţiei, simptome compatibile cu gripa, senzaţie de amorţeală la membre, somnolenţă, agitaţie, ameţeli, senzaţie de vomă, vomă, dureri abdominale, reacţii alergice, urticarie, reacţii neurologice, convulsii, tulburări neurologice, paralizii (Sindrom Guillain - Barre).

Celvapan (Baxter)    Reacţii secundare: durere la locul injectării, secreţii nazale abundente şi dureri în gât, dureri de cap, ameţeli, transpiraţii mai abundente decât de obicei, dureri articulare sau musculare, frisoane, stare generală de rău, febră, umflături la locul injectării, insomnie, agitaţie, pierderea bruscă a auzului, tensiune arterială scăzută, erupţie trecătoare pe piele, dureri de stomac, paralizii (Sindrom Guillain - Barre).

Focetria (Novartis)    Reacţii secundare: dureri de cap, transpiraţii, urticarie, senzaţie de greaţă, durere la locul de injectare, oboseală, stare generală de rău, frisoane, febră, afecţiuni similare gripei, erupţii, convulsii,  paralizii (Sindrom Guillain - Barre).

Pandemrix (GSK)    Reacţii secundare: dureri de cap, roşeaţă, durere la locul injectării, febră, frisoane, astenie, stare generală de rău, erupţii ale pielii, vărsături, greaţă, somnolenţă, dureri musculare, senzaţie de căldură, paralizii (Sindrom Guillain - Barre).

Controverse în lume

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a avertizat că vaccinarea împotriva virusului A(H1N1) cu Pandemrix, vaccin fabricat de laboratorul britanic GSK, ar putea provoca febră la copii după a doua injecţie. Medicii şi părinţii „trebuie să supravegheze temperatura copiilor vaccinaţi
şi să ia măsuri, dacă este necesar, pentru scăderea febrei".

Statul german a comandat două tipuri de vaccin: unul pentru populaţie şi altul pentru cadrele medicale şi militari. Celvapan este destinat politicienilor, funcţionarilor şi soldaţilor, informează „Deutsche Welle". Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de interne, Christopher Hübner, a declarat că statul german a achiziţionat 200.000 de astfel de vaccinuri. Angela Merkel s-a oferit, pentru încrederea populaţiei, să se vaccineze cu Pandemrix, celălalt ser.

Agenţia Elveţiană pentru Medicamente nu autorizează utilizarea Pandemrix la copiii sub 18 ani şi la femeile însărcinate, chiar dacă Oficiul federal al sănătăţii publice recomandă folosirea vaccinului inclusiv pentru copiii de peste şase luni.

Răpusă de gripă porcină, a lăsat în urmă nouă orfani

Copiii Mariei Damian plâng pierderea mamei lor

Copiii Mariei Damian plâng pierderea mamei lor

Maria Damian (37 de ani) din Mogoşeşti-Siret s-a stins duminică noaptea la Spitalul „Sfântul Spiridon" din Iaşi. Gravidă în luna a opta, femeia fusese internată la 29 noiembrie, cu diagnosticul de gripă porcină. Medicii au decis atunci că, pentru a salva viaţa fătului, dar şi pe cea a mamei, se impune cezariana.

Operaţia a reuşit, iar bebeluşul, un băieţel, a fost internat în incubatorul Maternităţii „Elena Doamnă". După operaţie însă, starea se sănătate a mamei s-a deteriorat continuu, iar femeia respira doar cu ajutorul aparatelor. Duminică noaptea, Maria Damian a făcut stop cardiorespirator, iar medicii n-au mai reuşit s-o salveze.

Vestea a căzut ca un trăsnet asupra familiei numeroase. Soţul, Dumitru Damian, a rămas să aibă grijă de cei nouă copii din banii de ajutor social - 200 de lei - şi din alocaţiile de la stat ale celor mici. „Nu ştiu cum ne vom descurca", a spus plângând soţul femeii.

În casa mică, bătrânească, cei opt orfani îşi frământau mâinile, neputând să-şi închipuie cum vor trăi în continuare. „Mi-e foarte dor de mama! Speram să se facă bine şi să vină acasă", spunea ieri Larisa (9 ani). „O să ne fie foarte greu pentru că mama avea cel mai mult grijă de noi, iar pe cei mici îi ajuta la lecţii", spune plângând Ionela (16 ani), cea mai mare dintre fetele familiei Damian.

Tatăl lor vrea să-l aducă acasă şi pe bebeluşul pentru care soţia lui şi-a dat viaţa. Pentru că venitul familiei Damian este foarte mic, oamenii din comună au făcut o chetă pentru înmormântare, iar magazinele le-au donat mâncare şi dulciuri.

La Spitalul „Sfântul Spiridon" mai este internată o femeie care a născut prin cezariană şi a cărei stare de sănătate este în continuare foarte gravă, respirând tot cu ajutorul aparatelor.

Gravidă diagnosticată cu A(H1N1)

La Galaţi, în ultimele trei zile, au fost confirmate cinci noi cazuri de infectare cu virusul gripal A(H1N1), iar patru persoane sunt internate în spital cu insuficienţă respiratorie gravă. Una dintre ele este o gravidă în luna a opta în vârstă de 16 ani, ventilată mecanic.

În cazul ei, medicii nu luaseră ieri decizia de a-i face operaţie cezariană şi nu se ştia dacă fătul fusese afectat în vreun fel. „Practic, tânăra este menţinută în viaţă de aparate, ţesutul pulmonar lipsindu-i aproape în totalitate", a spus dr. Nicolae Bacalbaşa, şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), din cadrul Spitalului Judeţean Sfântul Apostol Andrei.

Doi pacienţi au murit în noaptea de duminică spre luni, diagnosticul oficial fiind de bronhopneumonie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite