Imagini din interiorul reactoarelor nucleare de la Fukushima, obţinute cu ajutorul unui robot subacvatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) a dat publicităţii primele imagini din interiorul unuia dintre reactoarele nucleare de la Fukushima avariate în urma cutremurului urmat de tsunami din martie 2011. Imaginile au fost obţinute cu ajutorul unui robot capabil să înoate, informează iflscience.com.

Robotul a fost trimis miercuri în interiorul Unităţii 3 a Centralei Nucleare Fukusima Daiichi, unul dintre cele trei reactore care au suferit avarii catastrofale, combustibilul nuclear topindu-se, în urma tsunamiului. Circa 160.000 de oameni au fost evacuaţi din zonă din cauza scurgerilor de radiaţii, iar şansele ca populaţia să se întoarcă vreodată sunt extrem de mici.

„Este pentru prima dată când un robot a pătruns în miezul reactorului 3“, a spus Takahiro Kimoto, purtător de cuvânt al TEPCO, adăugând că reuşita este considerată un pas important.

Imaginile înregistrate de robot arată echipamente tehnice împrăştiate în interiorul reactorului. Mai multe grătare de oţel care fuseseră parte a schelelor de acces se aflau într-o zonă în care nu ar fi trebuit să fie, lucru pe care inginerii nu l-au putut explica.

În timpul acestei prime incursiuni în interiorul reactorului, robotul nu a putut identifica rămăşiţe de combustibil nuclear topit. TEPCO a catalogat această misiune a robotului drept una de test. Maşinăria va fi trimisă din nou în interiorul Unităţii 3 a centralei de la Fukushima în cursul zilei de vineri, urmând să exploreze o zonă aflată la circa şase metri sub apă. Scopul final este ca robotul să identifice toate resturile de combustibil radioactiv topit, pentru ca procesul de curăţare să poată demara.

Maşinăria subacvatică are 30 de centimetri lungime şi 13 lăţime, este dotată cu camere video în faţă şi în spate şi are cinci propulsoare care o ajută să se strecoare prin labirintul subacvatic din interiorul reactoarelor inundate de la Fukushima.

Robotul a fost introdus în reactor printr-o gaură forată de ingineri, cu un diametru de doar 14 centimetri, şi a fost alimentat şi urmărit cu ajutorul unui cablu ataşat care furniza energie şi transmitea informaţiile către echipele TEPCO. Maşinăria poate rezista la un nivel al radiaţiilor de până la 200 de sieverţi pe oră. Unele regiuni ale centralei nucleare de la Fukushima prezintă un nivel al radiaţiilor de până la 530 de sieverţi pe oră, mult peste limita mortală pentru oameni. Alţi roboţi care au fost trimişi în interiorul reactoarelor au eşuat.

Procesul de curăţare a centralei de la Fukushima va fi lung şi foarte costisitor, inginerii preconizând că nu vor reuşi să găsească tot combustibilul nuclear topit din interiorul reactoarelor mai devreme de 2021. Apoi, va dura circa 40 de ani ca aceste resturi radioactive să fie izolate şi îndepărtate. Costurile sunt estimate la circa 188 de miliarde de dolari.

Accidentul nuclear de la Fukushima a avut loc pe 11 martie 2011, în urma tsunamiului declanşat de cutremurul de magnitudine 9 care s-a produs în Oceanul Pacific, la 70 de kilometri est de Japonia. Imediat după cutremur, reactoarele nucleare active au declanşat în mod automat procedura de oprire a reacţiilor de fisiune nucleară. Totuşi, tsunamiul care a urmat seismului a distrus generatoarele de urgenţă care ar fi trebuit să furnizeze energia necesară pentru controlul echipamentelor şi pentru funcţionarea pompelor de răcire a reactoarelor. Răcirea însuficientă a dus la topirea miezului a trei reactoare, producerea unor explozii şi emiterea de material radioactiv în cazul Unităţilor 1, 2 şi 3 ale centralei, de pe 12 martie până pe 15 martie. Pierderea capacităţii de răcire a dus, de asemenea, la supraîncălzirea unor sisteme folosite pentru depozitarea combustibilului folosit în cazul reactorului 4 al centralei.

Bilanţul cutremurului urmat de tsunami din 11 marte 2011 a fost de peste 15.000 de morţi, peste 6.000 de răniţi şi pagube de miliarde de dolari.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite