Omul de la Cotroceni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele s-a dus la Iaşi pe un teren defavorabil lui. Oriunde şi-ar fi făcut apariţia ar fi avut parte de acelaşi tratament.

Credeam că preşedintele Băsescu, confruntat cu nemulţumirea generală cauzată de situaţia economică proastă şi în faţa sondajelor de opinie care îl arată la o cotă de încredere inimaginabil de scăzută, va renunţa la diversiuni mărunte şi declaraţii politicianiste. Vremea giumbuşlucurilor a trecut, când din două vorbe sărea trei-patru puncte în sondaje. Situaţia e prea gravă. O situaţie care ar fi trebuit întâi de toate recunoscută în tot dramatismul ei. E singura cale pentru a găsi tonul just în apariţiile sale publice. Că a pierdut contactul cu realitatea omului simplu, a „capului de locuitor", este clar, dacă măsurăm ultimele sale declaraţii. Să acuzi televiziunile („unele", fireşte) că au învrăjbit militarii înseamnă să inversezi cauza cu efectul. Militarii au aflat din fluturaş că pensia li s-a diminuat cu ceva între 25 şi 70%. Pentru asta nu ai nevoie să dai drumul la televizor şi să urmăreşti ştirile. Nu ştiu cine, ce cifre îi arată preşedintelui, ce-i spun consilierii şi apropiaţii săi despre starea de spirit a populaţiei. Mi se pare tot mai rupt de realitate, defazat, alături de drum, mai greu de înţeles. Nu aş da prea mare importanţă huiduielilor pe care le-a încasat la Iaşi, nici nu mă pripesc să generalizez.

Totuşi, reacţia negativă de care „s-a bucurat" trebuie să-l pună pe gânduri. Ideea că s-a pus la cale o conspiraţie împotriva sa este prea ieftină. Să pretinzi că i-a fost pregătită o ambuscadă, că lumea fost instruită să-l primească prost, mi se pare infantil, ca să nu zic altfel. Dacă lumea o ducea bine, nicio huiduială nu ar fi fost posibilă. Cum ar fi fluierat unul, vecinii l-ar fi luat la înjurături şi l-ar fi scos afară din mulţimea preocupată să-l aplaude pe omul de la Cotroceni.

Băsescu s-a dus la Iaşi pe un teren defavorabil lui. Oriunde şi-ar fi făcut apariţia ar fi avut parte de acelaşi tratament. Aşadar, nu se poate spune că şi-a ales prost locul unde să încerce îmbunătăţirea imaginii sale, dar se poate spune că şi-a ales prost momentul. Serviciile trebuiau să-l informeze că exista riscul să fie primit prost; dacă nu au făcut-o, o notă proastă. Cred mai curând însă că au făcut-o. Băsescu, încrezător în steaua lui, s-a dus acolo să-şi sfideze contestatarii, să-i „lămurească" de adevărul său, convins că va răsturna opinia. S-a înşelat. Calculul prevedea şi nişte imagini TV cu un Băsescu aclamat, tămâiat de „prostimea" adusă pe linie de partid, un preşedinte desfătat de imnuri patriotice şi cerut la dans de frumuseţi folclorice. Dacă îi ieşea, ultimele sondaje ar fi putut fi ignorate. Ele îl arată la 15%, dar strada îl aclamă! - s-ar fi zis. Calculul a inclus în scenariu şi anunţul de sâmbătă după-amiază, făcut „întâmplător" unui jurnalist norocos pe când împingea paşnic căruciorul într-un hipermarket bucureştean. Nu i-a ieşit combinaţia. Mă întreb dacă îi mai iese vreuna de la o vreme.

"Traian Băsescu mi se pare tot mai rupt de realitate, defazat, alături de drum, mai greu de înţeles."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite