Mădălina, DD&Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lui Băsescu nu îi este indiferent ce se va întâmpla când nu va mai locui la Cotroceni. Vrea să aibă o bătrâneţe liniştită. La câţi duşmani şi-a făcut, m-aş mira.

Primul episod al marii telenovele - România a fost luată la refec de Comisia Europeană - a dat la iveală un raport pe justiţie. Cel mai dur de până azi. Se zice în raport că „România nu îşi îndeplineşte angajamentele asumate." Eh, parcă acum află Bruxelles-ul! Jocul Bucureştiului e aşa: una  zice, alta gândeşte, alta face şi alta fumează. Şi e un joc vechi. Se joacă tare la cacealma. Cărţile sunt măsluite. Trimitem semnale că facem reformă, numai ca să încaseze clientela nişte fonduri. Într-o ţară în care corupţia a devenit sistem, si reţelele mafiotizate politico-financiare controlează cvasitotalitatea resurelor, lucrurile aşa merg. Adică prost, din rău în mai rău. Ne-am resemnat să fim prostiţi, să ni se vândă vorbe şi hârtii. Am devenit defetişti. Credem deja că nu se mai poate face nimic cu o biată ţară populată de 22 milioane de Elodii. Asta indiferent ce episod se difuzează.

Iată altul: Mădălina Manole, o fată frumoasă şi cu voce, de succes, nu a înţeles spectacolul în care a trăit şi şi-a luat zilele. Alt episod al acestei telenovele frenetice intitulată „România pe tobogan" e cel cu Dan Diaconescu - în cătuşe, ieşit din arest 1.) să ne anunţe că va candida pentru Cotroceni şi 2.) că a vorbit la telefon cu Traian Băsescu. Ba ne şi povesteşte conversaţia! Cât trebuie să credem din povestea asta! Zero. Alt episod al telenovelei este cel despre pasul mare făcut de Elena Udrea în ierarhia PDL: Are sprijinul protectorului ei de la Cotroceni şi al câtorva 'telectuali de partid ahtiaţi după fotolii ministeriale. Se joacă pe o carte deocamdată sigură, un jolly joker scos din mânecă la ocazii de şeful suprem. Asta se întâmplă numai când, pe masa de joc învelită în pluş verde, e un pot consistent. Băsescu îşi dozează efectele. Mizele mari îî aparţin. E la al doilea mandat şi zice că nu se mai omoară cine stie ce cu politica pentru că strălucitoarea sa carieră se apropie de sfârşit. În aceasta poveste lacrimogenă miza e PDL. Cine ia partidul acum, se duce în alegeri, îşi pune oameni pe locuri eligibile şi va controla moştenirea, încărcată de ipoteci, a succesiunii actualului preşedinte.

Lui Băsescu nu îi este indiferent ce se va întâmpla când nu va mai locui la Cotroceni. Vrea să aibă o bătrîneţe liniştită. La câţi duşmani şi-a făcut, m-aş mira. Ţine să îşi facă un instrument docil şi la îndemână. Nu vrea să se trezească cu o revoltă în partid care să îl renege. BVB nu sunt destul de siguri, pentru că nu i-a inventat el. Deja nu mai ascultă de comenzi. De ce? Simplu: BVB încearcă să îşi salveze pielea de ameninţările şefului suprem, dar şi cariera politică în faţa unui electorat care se depărtează cu viteză de PDL. Întrebarea lor cheie este dacă vor supravieţui pe scena politică după Băsescu. Pâna la aflarea răspunsului, ni se oferă doar telenovele. Tragice sau amuzante, tot telenovele. Şi dincolo de acest peisaj de butaforie, în România profundă ce se întâmplă? Vede cineva? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite