Ei sunt zeii fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala Braziliei de acum 37 de ani rămâne cea mai puternică din lume, iar golul lui Maradona contra Angliei din 1986 este cel mai frumos din istorie Site-ul worldsoccer.com a

Naţionala Braziliei de acum 37 de ani rămâne cea mai puternică din lume, iar golul lui Maradona contra Angliei
din 1986 este cel mai frumos din istorie

Site-ul worldsoccer.com a publicat un clasament al celor mai valoroase echipe din toate timpurile, fie ele naţionale sau de club, al celor mai spectaculoase goluri şi al celor mai memorabile meciuri din istoria fotbalului.

Clasamentul cuprinde câte 20 de locuri la fiecare dintre cele trei categorii şi a fost elaborat cu ajutorul jurnaliştilor de la magazinul "World Soccer", precum şi al corespondenţilor publicaţiei din întreaga lume.
Astfel, cea mai impresionantă echipă din toate timpurile a fost considerată reprezentativa Braziliei de la Campionatul Mondial din 1970, din Mexic, pe care l-a şi câştigat.

Această alegere este, într-un fel, măgulitoare şi pentru fotbalul românesc, având în vedere că la acel Mondial a participat şi naţionala României. Atunci, elevii lui Angelo Niculescu şi Emerich Vogl au înregistrat o înfrângere cu Anglia, 0-1, o victorie cu Cehoslovacia, 2-1, şi o înfrângere cu marea formaţie a Braziliei, 2-3, după o evoluţie meritorie.

Pe locul doi în ierarhia tuturor timpurilor se află echipa Ungariei din 1953, cea care a învins Anglia pe Wembley cu 6-3. Şi reprezentativa României a întâlnit marea echipă a Ungariei în acea perioadă în două rânduri. Prima dată s-a întâmplat în 1952, în deplasare, meciul contând pentru Turneul Olimpic şi ungurii ne-au învins cu 2-1 (1-0).

Cealaltă partidă a fost un amical care s-a defăşurat în 1954, pe Nepstadion,în faţa a 93.000 de spectatori, Ungaria şi-a respectat blazonul şi s-a impus cu 5-1 (3-1). Interesant este că pe locul patru se află Milanul de la finele anilor "90, superechipa care a zdrobit Steaua în 1989 în finala Cupei Campionilor Europeni cu 4-0.

Maradona rămâne numărul unu

Aşa cum era de aşteptat, cel mai frumos gol din istorie este celebra reuşită a lui Diego Armando Maradona la Campionatul Mondial din Mexic, din 1986, contra Angliei. Argentina i-a învins pe englezi cu 2-1, marcatorul ambelor goluri fiind "butoiaşul atomic", dar în cazul de faţă este vorba, evident, despre cel al victoriei, reuşit din acţiune, nu de cel înscris cu mâna.

Cea de-a treia categorie este cea a meciurilor care au marcat istoria fotbalului, cel mai impresionant fiind considerată semifinala dintre Italia şi Germania, desfăşurat tot la Campionatul Mondial din Mexic din 1970, încheiată cu 4-3 pentru "squadra azzura".

Pe poziţia secundă a fost votată finala Ligii Campionilor din 1999, dintre Liverpool şi AC Milan, în care englezii au egalat după ce au fost conduşi cu 3-0 de italieni, pentru a se impune apoi la loviturile de departajare.

Cele mai frumoase goluri

1) Maradona - Argentina - Anglia, 2-1, min. 54, la CM din Mexic din 1986
2) Van Basten - Olanda - URSS, 2-0, min. 53, finala CE din Germania din 1988
3) Zidane - Real Madrid - Bayer Leverkusen, 2-1, min. 44, finala Ligii Campionilor din 2002 de la Glasgow
4) Saeed Owairan - Arabia Saudită - Belgia, 1-0, min. 5, CM din SUA din 1994
5) Pele - Brazilia - Suedia, 5-2, min. 55, finala CM din Suedia din 1958

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite