A vrut să se lase din pricina lui Crăciunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegată la centru pentru meciul Gloria Bistriţa-UT Arad (sâmbătă, ora 18:00), Cristina Dorcioman a fost ocolită de la delegări de fostul şef al CCA. Crăciunescu susţine că, în mandatul

Delegată la centru pentru meciul Gloria Bistriţa-UT Arad (sâmbătă, ora 18:00), Cristina Dorcioman a fost ocolită de la delegări de fostul şef al CCA. Crăciunescu susţine că, în mandatul său, arbitrul nu avea suficientă experienţă.

Cristina Dorcioman este noul nume feminin pe care arbitrajul românesc îl propune în meciurile din prima ligă. Arbitrul din Câmpulung Muscel a primit întâia sa delegare la un joc de Liga 1, sâmbătă, cu prilejul disputei Gloria-UT Arad, din etapa a treia.

Prezentă deja pe lista FIFA şi nu oricum, ci în Elite Class, ea se anunţă, alături de Cristina Ionescu, o viitoare stea a arbitrajului feminin din ţara noastră. A avut mari probleme în urmă cu doi ani, când a fost la un pas să renunţe. Motivul: şeful de atunci al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Ion Crăciunescu, a ocolit-o mai bine de două luni, în mod constant, de la delegări.

"Mi-a fost tare greu pe vremea când Ion Crăciunescu era era şef la Comisia Centrală a Arbitrilor. Eram chemată la meciuri internaţionale, acolo unde mergeam şi conduceam partide de calificare la Campionatul European, dar la noi nu primeam nicio delegare. Mă rugam să primesc orice fel de meci, la Divizia C sau oriunde se găsea, dar de fiecare dată eram uitată.

Plângeam zi de zi în acea perioadă, dar am avut puterea să continui. În cele din urmă şi-a adus aminte de mine abia când am fost promovată în Elite Class şi a început să mă trimită la meciuri", îşi aminteşte cu tristeţe Cristina.

Promovată de Grigorescu Înainte să fie uitată de Ion Crăciunescu, arbitra din Câmpulung Muscel a fost promovată de un fost conducător al CCA, Nicolae Grigorescu. Acesta a observat-o la un meci de Divizia C, la Buzău, acolo unde Dorcioman a îndrăznit să acorde nu mai puţin de trei lovituri de la 11 metri, toate ratate.

"Domnul Grigorescu a văzut caseta şi i-a plăcut foarte mult cum am arbitrat. După ce a văzut şi alte rapoarte din meciurile pe care le condusesem până atunci, a hotărât să mă treacă pe lista FIFA", ne-a povestit Cristina. Partida dintre Gloria Bistriţa şi UTA reprezintă primul pas al Cristinei spre un mare vis al ei, prezenţa la Campionatul Mondial feminin din 2010.

"Am destulă experienţă pentru a putea spera să ajung la un mondial. Ştiu că nu îmi va fi deloc uşor, dar sunt decisă să fac totul pentru a fi acolo. Voi da tot ce pot pentru a-mi îndeplini acest vis", spune arbitra. Cel care a contribuit decisiv la cariera în arbitraj a Cristinei Dorcioman este Cornel Sorescu, unul dintre arbitrii care s-au remarcat pe prima scenă a fotbalului românesc cu peste 100 de partide oficiate în Divizia A.

Acesta i-a detectat calităţile în 1994, iar de atunci a continuat să o sprijine în încercarea ei de a deveni un arbitru de prim rang. "M-a ajutat enorm. A fost ca un mentor al meu", ne-a declarat Cristina.

Pe vremea mea s-au promovat mai multe femei la meciuri din Liga 1 decât în această perioadă. Luaţi statistica! Dorcioman n-avea acum doi ani experienţa pe care o are azi, aşa că delegarea ei este normală acum.
Ion Crăciunescu

Chiar dacă alergam cot la cot cu bărbaţii şi aveam de condus meciuri în străinătate, domnul Crăciunescu uita să mă delege. În schimb, alte fete promovau foarte uşor. Plângeam, de ciudă. Îmi venea să mă las.
Cristina Dorcioman
arbitru pe lista FIFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite