Se votează legea "anti-Rednic"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FRF a decis ca niciun antrenor să nu mai poată părăsi o echipă din Liga I pentru alta din acelaşi eşalon pe parcursul unui sezon competiţional Iniţiativa şefului Comisiei Tehnice,

FRF a decis ca niciun antrenor să nu mai poată părăsi o echipă din Liga I pentru alta din acelaşi eşalon pe parcursul unui sezon competiţional

Iniţiativa şefului Comisiei Tehnice, Mircea Rădulescu, a fost acceptată de FRF şi va fi adoptată la următoarea întrunire a Comitetului Executiv. Apariţia legii a fost încurajată şi de pendularea lui Mircea Rednic între Dinamo şi Rapid.

Statutul antrenorilor de la Liga I s-a schimbat semnificativ de ieri. Ideea preşedintelui Comisiei Tehnice, Mircea Rădulescu, conturată din iarnă a devenit realitate şi va fi oficializată de Comitetul Executiv.

Concret, din campionatul viitor, antrenorii nu vor mai putea, în cazul în care părăsesc o echipă, să semneze cu alt club din acelaşi eşalon pe parcursul sezonului.

"Nu luăm dreptul la muncă nimănui"

"Propunerea mea a fost salutată de toţi cei pe care i-am consultat. M-am inspirat din ceea ce se întâmplă în ţări cu fotbal dezvoltat, precum Italia, Anglia. Noi nu vrem să luăm dreptul la muncă al antrenorilor. Dacă vreunul dintre tehnicienii de Liga I pleacă sau este demis în timpul sezonului, poate profesa în ligile inferioare", a precizat Rădulescu

"Fără contracte pe genunchi în vreun bar"

Şeful Comisiei Tehnice este de părere că această lege îi apără pe antrenori. "Indirect, ei sunt cei care beneficiază. Contractele vor fi făcute cu mai multă seriozitate. Nu vom mai avea parte de contracte făcute pe genunchi în vreun bar de zi, unde patronul se întâlneşte cu antrenorul şi după jumătate de oră îi spune să vină a doua zi la antrenamente", a precizat Mircea Rădulescu.

Acesta nu neagă faptul că pendularea antrenorului Mircea Rednic între Dinamo şi Rapid a fost picătura care a umplut paharul. "Au mai fost cazuri, precum cel al lui Dorinel Munteanu, Sorin Cârţu sau Florin Marin, dar cel mai recent este al lui Mircea Rednic.

După şapte etape la Dinamo, s-a dus la Rapid. Acum a revenit la Dinamo din vară, dar unii şi-au dorit să preia echipa de la meciul cu Steaua. Nu este normal şi etic să părăseşti o echipă şi să te duci cu toate secretele la o rivală. Sezonul acesta a contabilizat nu mai puţin de 40 de antrenori".

Posibilităţi de fentare a legii

Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul antrenorilor fără licenţă PRO, care au stat pe bancă folosind tot felul de trucuri, la fel s-ar putea întâmpla şi în cazul acestei legi, unde antrenorii care îşi schimbă echipa pot figura cu alte posturi.

"Deocamdată, vom vedea ce se va întâmpla. Ce putem noi să facem este să obligăm cluburile să specifice clar postul ocupat de antrenorii angajaţi, dacă sunt principali, secunzi sau antrenori de portari. Dacă se întâmplă ca un tehnician să nu respecte regulile, vom face o anchetă şi vor urma amenzi şi suspendări. Se mai practică şi cazul cu staffuri tehnice numeroase. La Dinamo, Ţălnar nu are licenţă PRO, dar a activat alături de Cornel Dinu şi Iulian Mihăescu, ambii având licenţă".

2007-2008, antrenori care au condus 2 echipe

Mircea Rednic - Dinamo, Rapid
Gigi Mulţescu - U Cluj, Dinamo
Marius Lăcătuş - UTA, Steaua

7 antrenori au stat pe banca tehnică a unei singure echipe pe toată durata sezonului 2007-2008 al Ligii I.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite