Cine sunt vinovaţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfrângerea categorică a tricolorilor, 0-3, cu modesta Lituania a scos la iveală "viruşii" din interiorul şi din jurul primei reprezentative de fotbal a României Un selecţioner

Înfrângerea categorică a tricolorilor, 0-3, cu modesta Lituania a scos la iveală "viruşii" din interiorul şi din jurul primei reprezentative de fotbal a României

Un selecţioner depăşit de evenimente, o echipă indolentă care acuză lipsa liderilor Mutu şi Chivu şi conflictele dintre oficialii FRF şi LPF sunt datele dezastrului.

Echipa naţională a debutat cum nu se poate mai rău în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2010. O înfrângere cu 0-3 pe teren propriu, în faţa unei echipe slab cotate, este un început de campanie care seamănă mai mult cu un sfârşit pentru unii dintre cei implicaţi.

De la şefii FRF până la jucători, toţi cei implicaţi au alimentat într-un fel sau altul tensiunile din jurul echipei naţionale. Selecţionerul Victor Piţurcă aminteşte, prin lipsa de inspiraţie şi neputinţa arătată în meciul cu Lituania, de ultima campanie a lui Anghel Iordănescu.

Piţurcă, pe urmele lui Iordănescu

"Generalul" a trăit un episod similar în toamna lui 2004, când România a remizat, scor 1-1, pe terenul Armeniei în preliminariile pentru CM 2006.

"Nu-mi dau demisia. Nu am compromis şansele de calificare a naţionalei, ele rămân identice pentru toate candidatele", spunea atunci Iordănescu. "Ar fi culmea să mă gândesc la demisie după prima înfrângere acasă cu echipa naţională. Nu cred că e un rezultat ruşinos, fotbalul e un joc, poţi să pierzi şi de maniera asta", a fost declaraţia lui "Piţi" după meciul în care publicul i-a cerut insistent demisia.

Neinspirat în alegerea primului 11 şi depăşit de evenimente în timpul meciului, selecţionerul pare mai mult cu gândul la părăsirea postului, anunţată pentru 2010. Piţurcă a fost taxat sever de administratorul delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu: "Nu am văzut nicio idee tactică la echipa naţională de când e Piţurcă selecţioner!"

Fiţe în loc de goluri

Meciul cu Lituania a arătat atât caracterul multora dintre jucătorii naţionalei, cât şi limitele câtorva dintre ei. Începută cu înjurături la adresa reprezentanţilor presei, ziua a fost încheiată în genunchi de tricolori. Tamaş şi Radu Ştefan au jucat rolul de jaloane în apărare, iar atacanţii Marica şi Marius Niculae au impresionat doar prin lipsa de reacţie.

Dică, în ciuda celor două ocazii mari de gol din finalul primei reprize, a jucat lent şi nu a putut face diferenţa. Jucătorul Cataniei şi-a arătat încă o dată limitele pentru care a fost criticat şi de presa italiană.

Cel puţin la nivel de atitudine, pe teren s-a simţit lipsa liderilor Adrian Mutu şi Cristian Chivu. "Scandalurile, acuzaţiile împotriva echipei naţionale nu fac bine deloc. Este o presiune foarte mare asupra echipei noastre. Ne-au lipsit jucători cu experienţă profesională, am simţit neputinţă", a declarat Cosmin Contra, căpitanul tricolorilor din meciul de sâmbătă.

Publicul, acuzat de "ostilitate"

La finalul meciului cu Lituania, fundaşul Gabriel Tamaş a criticat atitudinea fanilor: "Nu credeam să întâlnesc un public ostil şi la Cluj".

Spre deosebire de părerea unuia dintre cei mai slabi jucători de pe teren, delegatul FIFA, Stefano Pucci, a lăudat atât organizarea meciului, cât şi reacţia spectatorilor români faţă de fotbaliştii lituanieni pe care i-a aplaudat pentru lecţia de fotbal predată.

Mania scandalurilor, lovitură la temelia naţionalei

Dincolo de apatia arătată de jucători la Cluj, situaţia primei reprezentative este rezultatul multiplelor scandaluri din fotbalul românesc.

Războiul dintre preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, şi subalternii lui Mircea Sandu de la FRF, Ionuţ Lupescu şi Florin Prunea, a degenerat în acuze grave.

Mitică a pus gaz pe foc cu 24 de ore înaintea meciului şi l-a acuzat pe directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale, Florin Prunea, de proxenetism în slujba şefilor de la FRF. Şeful Ligii I a continuat atacurile după meci:"Întrebaţi-i pe cei care iau sute de mii de euro pentru a se ocupa de echipa naţională. Văd că se amplifică greşelile la lot!".

Piţurcă s-a certat cu Steaua

Tensiunea la echipa naţională a fost alimentată şi de selecţionerul Victor Piţurcă. Acesta a acuzat clubul Steaua că-i trimite la lot jucători obosiţi sau accidentaţi.

Nepăsătorul Sandu îl trage pe "Piţi" la răspundere

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, nu a reuşit să clarifice situaţia selecţionerului Victor Piţurcă, cel care îşi anunţate plecarea în 2010. Sandu a fost ambiguu în declaraţii, părând nepăsător faţă de decizia lui Piţurcă.

"În general, după cinci-şase ani, un antrenor îşi doreşte să aibă şi o altă experienţă. Este bine că a anunţat de acum, ca să avem timp să pregătim noul antrenor", declara "Naşu" în urmă cu o lună. După meciul cu Lituania, Sandu i-a cerut explicaţii lui Piţurcă şi i-a fixat un ultimatum, o victorie în meciul de miercuri cu Insulele Feroe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite