Cu salariul lui Contador s-ar putea ţine 15 ediţii din Turul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alberto Contador
Alberto Contador

Campionul spaniol are un salariu anual de 3,1 milioane de euro. Cu banii aceştia,  ”Mica Buclă” s-ar putea organiza timp de un deceniu şi jumătate. Oficialii FRCT au încercat să obţină sprijin financiar din partea Ministerului Turismului, pentru ediţia din acest an, însă demersul lor n-a avut câştig de cauză.

Fără să fie cei mai răsfăţaţi sportivi din lume, participanţii la Turul Franţei, principala competiţie de ciclism pe şosea, aflată în curs de desfăşurare, obţin bani frumoşi la care nici nu visează colegii lor in ţara noastră. Victorios în trei ediţii ale competiţiei (2007, 2009 şi 2010), Alberto Contador, de pildă, are cel mai mare salariu dintre toţi rutierii aflaţi în activitate. Potrivit cotidianului ”AS”, echipa Saxo Bank virează anual 3,1 milioane de euro în contul său. Adică o sumă cu care Federaţia Română de Ciclism şi Triatlon ar putea organiza ”Mica Buclă” timp de 15 ani – bugetul pentru ediţia 2011 a fost de 200.000 de euro ! Fireşte că Alberto Contador nu trăieşte doar din salariu. ”Grosul” câştigurilor sale financiare vine din primele oferite de organizatorii diverselor curse pentru performanţele sale.

Cu un salariu de 1,2 milioane de euro brut, pe an, Philippe Gilbert n-are nici el motive să fie nemulţumit. Câştigând prima etapă din această ediţie a Turului Franţei, belgianul a adunat destul cât să-şi cumpere o maşină buniciă. El a primit 8.000 de euro pentru că a trecut primul linia de sosire la Mont des Alouettes, iar restul până la 11.950 i-au venit din obţinerea tricourilor galben (350), verde (300) şi alb cu buline roşii (300), precum şi de pe urma victoriei din căţărarea de categoria a 4-a (200) şi a celei obţinute cu echipa (2.800).

Câştigul lui Messi în două săptămâni

Valoarea totală a premiilor oferite celor mai buni rutieri din Turul Franţei este de 2.021.200 de euro, cam un sfert din această sumă (450.000) revenindu-i celui care ajunge cu tricoul galben la Paris. Ceea ce înseamnă că învingătorul din ”Marea Buclă” obţine cam tot atât cât primeşte Lionel Messi pentru numai două săptămâni de contract! Împingând această comparaţie ceva mai departe, observăm că premiile din Le Tour sunt de 88 de ori mai mari decât în Turul României – câştigătorul va lua cam cât a primit Andrei Nechita înmulţit cu 155.

Echipele din Liga I au bugete mai mici


Că între Turul României şi cel al Franţei este o diferenţă ca între Pământ şi Lună, e clar. Între echipele de fotbal din Liga I şi cele care participă la Le Tour există însă o asemănare. Cu 15 milioane de euro, primul loc între team-urile implicate în cursă este împărţit între Katusha, HTC şi Rabobank. Interesant este, însă, că Saxo Bank, gruparea pentru care concurează Contador, cel mai bine plătit rutier al momentului, se află abia pe poziţia a 17-a, cu 7 milioane. În timp ce Leopard-Trek, echipa lui Andy Schleck, este pe 5, cu 13 milioane.

Fără a avea multe repere, mai cu seamă că s-a tot vorbit despre datoriile pe care le au unele grupări de fotbal ce activează la noi, în Liga I, putem spune că acestea din urmă au avut, în ediţia trecută, bugete asemănătoare cu cele ale echipelor din Turul Franţei. CFR Cluj a anunţat 15 milioane pentru ediţia 2008-2009, în timp ce FC Vaslui era lider cu 12,5 milioane în 2009-2010.  

11.950
de euro a fost câştigul total obţinut de Philippe Gilbert pentru reuşitele sale în prima etapă din Le Tour. Prin comparaţie, un jucător de tenis care pierde în primul tur la Roland Garros se alege cu 13.000 de euro

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite