Tecău, acuzat de o ţeapă de 100.000 de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care îl reprezintă pe cel mai bine cotat român la dublu l-a reclamat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, reproşându-i nerespectarea obligaţiilor financiare din contract. Rennaisance Tennis Management (RTM) vrea să-l stoarcă de bani pe Tecău, profitând de o neglijenţă a numărului 11 mondial la dublu.

Dacă pe plan sportiv, lucrurile merg excelent pentru Horia Tecău, în afara terenului de tenis, românul se confruntă cu probleme serioase. O firmă de management sportiv, cu sediul în Insula Bahamas, îl acuză pe Tecău de neonorarea obligaţiilor financiare care rezultă din contractul încheiat între cele două părţi. Suma se învârte, conform reclamanţilor, în jurul a 100.000 de dolari. Înţelegerea dintre Tecău şi RTM a survenit în luna octombrie 2006. Conform acesteia, americanii se obligau să-i suporte jucătorului nostru toate costurile necesare pregătirii (cazare în Florida, antrenor, partener de antrenament), deplasării la turnee, asigurări de sănătate, avion, etc.

În schimb, Tecău s-a angajat să plătească, în funcţie de locul ocupat în clasament, un anumit procent din câştigurile sale firmei amintite. Cei de la RTM îl acuză pe Horia de nerespectarea părţii lui de angajament şi, pentru recuperarea banilor, l-au dat în judecată la TAS. Acţiunea a fost depusă în luna mai şi se aşteaptă ca până la finalul anului să se dea un verdict în acest caz.

RTM l-a influenţat decisiv pe român, în 2007, să se dedice exclusiv meciurilor de dublu, punându-i la dispoziţie un partener cu cotă la acea oră, Yves Allegro. 

Contractul s-a prelungit automat

Drumurile celor doi s-au rupt, brusc, în primăvara anului 2009. Cam de atunci, a decis şi Horia să se rupă de firma americană. Numai că nu a făcut-o şi scriptic, contractul reînnoindu-se automat cu câte un an, în fiecare lună octombrie! Asta dacă vreuna dintre părţi nu reziliază unilateral contractul, cu o notificare de 60 de zile. Ceea ce, conform celor de la RTM, nu s-a întâmplat!

Astfel, Tecău, care între timp a disputat două finale la Wimbledon şi a cucerit nouă titluri ATP din 15 finale disputate, a continuat să rămână, în acte, jucătorul celor de la RTM. Şi să acumuleze datorii pe care cei de la firma americană au ajuns să le ceară la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. 

Cine este RTM?

Renaissance Tennis Management (RTM) este o companie de marketing şi de management sportiv cu sediul în Grand Bahamas Island. Firma este condusă de Norman Canter, un american foarte influent în lumea tenisului. Cei de la RTM au sub contract foarte mulţi jucători şi jucătoare cunoscute. De această firmă au mai fost sau mai sunt reprezentaţi, printre alţii, Flavia Pennetta (23 WTA), Francesca Schiavonne (8 WTA) sau Iveta Benesova (46 WTA).

„E un fals grosolan!"

Contactat telefonic, Vlad Chirileanu, reprezentantul legal al lui Horia Tecău, a comentat subiectul pentru „Adevărul". „Contractul prezentat de RTM e un fals grosolan. Proba imediată e că nu e semnat de Horia pe toate paginile. Singura pagină reală este ultima, unde există, într-adevăr, semnătura lui Horia. Dar celelalte pagini au fost adăugate ulterior. În plus, semnătura martorului este contrafăcută. Contractul iniţial era altfel, iar cum înţelegerea a fost încălcată de ei, atunci am considerat că a fost întrerupt unilateral, acum câţiva ani", ne-a spus Chirileanu. Apoi, a detaliat: „Americanii de la RTM l-au lăsat baltă pe Horia. Nu l-au mai susţinut în niciun fel. Acum, au început un război psihologic, prin care încearcă să stoarcă bani. Ni se forţează mâna printr-un şantaj pentru a-i strica imaginea lui Horia".

753.428 de dolari este suma totală câştigată de Horia Tecău din tenis de-a lungul carierei sale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite